De nieuwe golfbaan ligt aan de Delfste Schie langs de A13, vrijwel naast Rotterdam The Hague Airport. Op deze plek was eind jaren 90 een stortplaats voor verontreinigde baggerslib, maar sinds 2004 bestaat al het plan om er een golfbaan van te maken. “Er was toen een prijsvraag voor een recreatieve bestemming van de locatie”, zegt operationeel directeur Joris Slooten. “John Scholte won die prijsvraag met een plan voor de aanleg en exploitatie van een golfbaan met 27 holes.”
We waren er niet aan begonnen als we niet alles zelf konden doen
De gemeente Rotterdam en de overheid waren blij met het plan voor een golfbaan. “Op een stortplaats mag je geen huizen bouwen”, vervolgt Slooten. “Dan zijn de mogelijkheden dus beperkt. Een recreatieve bestemming kan wel en ligt dan voor de hand, want het gebied wordt beheerd en onderhouden. En het is toegankelijk voor golfers en recreanten. Daarnaast levert het pacht op voor de overheid. Het is win-win.”
Wel moet HGE letten op nazorgvoorzieningen voor de bodem. Die bestaan uit drainagematten en -leidingen, controleputten, peilbuizen en zakbakens. “Die mogen niet beschadigd raken en moeten intact blijven, dat wordt regelmatig gemeten. Die voorzieningen monitoren de milieukwaliteit van de baggerstort.”
De baan is al ontworpen in 2015 door Bruno Steensels. Pas acht jaar daarna nam HGE, bij golfers bekend als Hollandsche Golfclub, het project over. “We waren als aannemer al betrokken bij de baan”, vertelt HGE-eigenaar Hans Schaap. “John Scholte stopte met het project. Omdat we veel ervaring hebben met zowel aanleg als de exploitatie van golfbanen durfden we het aan. Maar we waren er niet aan begonnen als we niet alles zelf konden doen. Ook al is deze locatie natuurlijk uniek.”
Er komt een par-3/4-baan van 9 holes en een volwaardige 18 holes baan. Slooten: “In oktober zijn we begonnen met inzaaien van de eerste lus. De huidige fase van die holes noemen we de grow-in-fase. We moeten nu het jonge gras goed begeleiden in de groei. Daarna gaan we het voorzichtig steeds korter maaien.”
Het is een inland links ontwerp. Er komen geen bomen op de stort; de wortels vormen een risico voor de nazorgvoorzieningen
Het is vooral zaak om het gras goed te bemesten en te beregenen. “Deze fase bepaalt heel erg hoe de baan er straks in augustus uitziet”, weet Slooten. Schaap: “De droge winter en lente hebben ervoor gezorgd dat we verder konden met de bouw. Voor de baan zelf is het iets minder geweest. Maar voor de aanleg van een golfbaan hebben we het liever te droog dan te nat, want daar kunnen we wat aan doen.”
De contouren van de baan zijn al goed zichtbaar, ook voor de grote baan. “Het is een inland links”, zegt Schaap. “Het is een inland links ontwerp. Er komen geen bomen op de stort; de wortels vormen een risico voor de nazorgvoorzieningen. Wel typische linksbeplanting, zoals Gaspeldoorn (ook wel gorse genoemd, red.). Verder is het heuvelachtig en ruig waar de wind vrij spel heeft. Het vliegveld is vlakbij, maar daar hebben we weinig last van. Ook de snelweg hoor je niet, gelukkig.”
Het plan voor de komende tijd is duidelijk. “De eerste 9 holes gaan open in augustus. Ook gaan er vier holes van de grote baan open in oktober. De rest volgt later, maar we zijn heel goed op weg. En bij de drivingrange komt een tijdelijk clubhuis. De bouw daarvan is gestart en vordert gestaag.”
De rest van de planning (onder voorbehoud) voor Golfpark Rotterdam ziet er als volgt uit: