Beeld: Golfpark De Bonte Bij
De baan op

Ben (59) hervindt na long covid levenslust op de golfbaan: 'Je moet nieuwsgierig blijven'

Beeld: Golfpark De Bonte Bij
Long covid zette het leven van Ben (59) drie jaar geleden volledig op zijn kop. In zijn zoektocht naar een andere invulling van zijn dagen ontdekte hij een nieuwe passie. Op de golfbaan kan hij even ontsnappen aan zijn ziekte.

Hij heeft goede en slechte dagen, vertelt Ben. “Op een slechte dag kan het knetteren in mijn hoofd en heb ik helemaal nergens energie voor. Dan moet ik twee keer rusten als ik thuis de trap oploop. Ik kan moeilijk afspraken plannen, omdat ik pas een dag van tevoren enigszins kan inschatten hoe ik me de volgende dag voel.”

Mijn leven draaide om mijn werk, maar ik moest het over een andere boeg gaan gooien

Hij werkte met veel plezier als hoofd inkoper, maar moest abrupt stoppen met zijn baan. “Opeens zat ik de hele dag thuis. Het overkomt je. En de ziekte gaat niet meer weg, hè. Ook financieel heeft het een behoorlijke impact op je leven.” Het duurde een paar jaar voor hij zich herpakte. “Je raakt in een dip. Waarom moet mij dit overkomen? Maar zelfmedelijden brengt je niet verder. Mijn leven draaide om mijn werk, maar ik moest het over een andere boeg gaan gooien. Nu leid ik een ander leven, waarin ik rekening houd met mijn beperking.”

Aanleg voor golf

Vóór long covid wees hij een kennismaking met golf, al twaalf jaar een geliefde hobby van zijn vrouw, steeds resoluut af. “Golf stelt niks voor, is meer iets voor oude mannen, dacht ik altijd. Dat was een verkeerde aanname, weet ik nu.” Na de diagnose besloot Ben toch eens een paar ballen te gaan slaan. “Ik vond het verrassend leuk en merkte dat ik er nog aanleg voor had ook. Maar ik realiseerde me dat ik de baan nooit rond zou kunnen lopen. Ik hield door mijn trage tempo ook andere mensen op. Ik stond al op het punt om af te haken.”

“En toen deed gelukkig deze mogelijkheid zich voor”, wijst Ben op de clinic die Golfpark De Bonte Bij vorig jaar samen met de stichting Revalidatiegolf organiseerde voor mensen met een fysieke beperking. Een deel van de deelnemers haalde hun golfbaanpermissie en speelt regelmatig een rondje golf onder begeleiding van vrijwilligers van de club. Op woensdag krijgt de groep les van een golfpro en worden de nieuwe vaardigheden geoefend op de oefenbaan.

Een heleboel golfleraren

Golf is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel kunnen deelnemen. Per persoon kan gekeken worden met welke aanpassingen de sport beoefend kan worden. Zo kan Ben gebruikmaken van een van de twee scootmobielen die het golfpark daarvoor beschikbaar heeft.

Ik heb een heleboel golfleraren, want ik kijk graag naar filmpjes op YouTube om te leren van de adviezen van golfers die in de top meedraaien

Ben praat enthousiast over zijn nieuwe passie. “Je bent lekker actief in de buitenlucht. Iedereen kan op zijn eigen niveau spelen, dat is ook zo mooi aan deze sport.” Hij wil beter worden in golf en werkt daarvoor aan zijn techniek. “Ik heb een heleboel golfleraren, want ik kijk graag naar filmpjes op YouTube om te leren van de adviezen van golfers die in de top meedraaien. Als ik 100 meter kan slaan wil ik naar 120 en vervolgens naar 150 meter. Ik daag mezelf graag uit.”

Wat zou hij anderen met een beperking adviseren die de charme en geschiktheid van golf als sport nog niet ontdekt hebben? “Probeer het een keer. Sta er voor open. En neem er even de tijd voor. In het begin zijn er zoveel details waar je op moet letten, maar na een tijdje oefenen ga je al een beetje resultaat zien en dat geeft dan veel voldoening. Het is helemaal niet erg als je een bal een keer verkeerd slaat. Daar gaat het niet om. Het sociale aspect is het belangrijkste. We hebben een gezellige groep. Er wordt getrakteerd op verjaardagen en iedere keer is er een medaille te winnen. We hebben altijd veel lol met elkaar.”

Ontsnappen aan zijn ziekte

Ben rijdt met een goed gevoel terug naar huis na een bezoek aan de golfbaan in Uden. “Je bent er even uit. Ik leer ook steeds meer mensen kennen op de club omdat ik meedoe aan wedstrijden. In de winter kan ik tijdens koude dagen noodgedwongen minder doen, maar in de zomer ben ik hier vaak te vinden. Het is heerlijk om na afloop op het terras gezellig met mensen te kletsen. Een praatje hier, een praatje daar. Dan heb ik een geweldige middag. Op deze manier kan ik even ontsnappen aan mijn ziekte, waar ik liever niet over praat. Ik ben enorm blij dat ik golf heb ontdekt. Ik heb gelukkig veel interesses. Je moet nieuwsgierig blijven. Het leven is prachtig.”

Lees meer over
Interviews