Beeld: Edwin Vermaas
Duurzaamheid

"Het mooiste kantoor dat er is"

Beeld: Edwin Vermaas
Als hoofdgreenkeeper van de Edese Golfclub zoekt Jan Garritsen voortdurend naar de juiste balans tussen een kwalitatief perfecte baan en een plek waar de ongerepte natuur haar gang kan gaan.

Jan Garritsen heeft het mooiste kantoor dat hij zich kan wensen. “Als ik hier ’s ochtends over de baan loop, naar de opkomende zon kijk en de Amerikaanse eik zie, denk ik: ik heb het zo verkeerd nog niet.” Garritsen is de hoofdgreenkeeper van de Edese Golfclub Papendal en daarmee natuurbeheerder van 54 hectare uitgestrekt landschap in de bossen van Arnhem. Waar hij dag in dag uit bezig is met de kwaliteit van de golfbaan en met de natuur die zoveel mogelijk de natuur moet kunnen zijn.

Ruige baan

“De natuur doet wat zij zelf wil. Daar moet je goed naar kijken en luisteren”, zegt Garritsen terwijl hij over hole 1 loopt. “Het creëren van een goede balans tussen de ruige natuur en een strakke golfbaan, is het mooiste dat er is.” Wat dat betreft kan Garritsen zijn hart ophalen bij de Edese golfclub. De golfbaan is een van de ruigere banen in Nederland; de ongerepte natuur dient als prachtig decor voor de strak gemaaide greens en fairways. “De golfbaan is onderdeel van de natuur en niet andersom.” Bij hole 8 blijft Garritsen staan. “Kijk”, zegt de hoofdgreenkeeper, wijzend naar het gras onder zijn voeten. “Dit moet perfect en strak gemaaid zijn. Maar hier”, zegt hij terwijl hij een paar stappen naar rechts zet, “is de natuur een stukje ruiger.” Belangrijk, want in de rough doet de biodiversiteit zijn werk. “Als de kleine insecten hier goed gedijen, komen er vogels op af. Dus als de vogels hier zitten, weet ik dat we het goed doen.”

Beeld: Edwin Vermaas
Beeld: Edwin Vermaas
‘De boswachter van de golfbaan’
In Nederland zijn er momenteel zo’n 1000 greenkeepers. Een greenkeeper is verantwoordelijk voor het onderhoud van de golfbaan. Hij heeft een enorm gevarieerd pakket aan taken, die gericht zijn op de aanleg en het onderhoud van tee, green, fairway, rough, beplantingen, verhardingen, en op het onderhoud van bos, natuurterrein en civielĀ­ en cultuurtechnische werken (bijvoorbeeld waterpartijen en wegen). Het werk van een greenkeeper is dus een stuk ingewikkelder dan het lijkt. Sommige mensen noemen de greenkeeper ook wel de boswachter van de golfbanen.

Strijd tegen de natuur

De helft van zijn werkweek is hij samen met zijn team – bestaande uit vier greenkeepers – bezig met het maaien van de plekken waar de golfbal lekker moet kunnen rollen. “Ik begin bij hole 1 en eindig bij hole 18. Dan ben ik ongeveer acht uur bezig. En dat dan drie keer per week.” In zijn overige uren is hij onder meer bezig met het bezanden en bemesten van de baan, het verzorgen van de bunkers en sweepen. “Bij sweepen halen we vroeg in de ochtend de dauw van de greens af. Als je dat niet doet, blijft de green te nat en vochtig en krijg je schimmels. Het is een voorbeeld van hoe je tegen de natuur strijdt.”

Schilderij

Voor zijn gevoel kijkt hij elke dag weer naar een schilderij, zodra hij de golfbaan betreedt. Op zijn telefoon laat hij meerdere foto’s zien die hij onlangs maakte. “Ja, wie maakt er nou zoveel foto’s van zijn werkplek?! Ik heb geluk dat ik op deze golfbaan mag werken.”