Beeld: GOLF.NL
Banen & Clubs

De moeilijkste holes van Nederland

Beeld: GOLF.NL
Wat maakt een hole moeilijk? Een smalle fairway, snelle ondulerende green, listig geplaatste bunkers of een grote plas water? GOLF.NL ging kijken op de holes waar in 2019 de minste stablefordpunten zijn gehaald.
Voor de ene golfer is die langste hole op de baan een verschrikking, terwijl de ander geen angst lijkt te kennen en altijd goed weet te scoren op die hole waar jij altijd de mist in gaat. Smaken verschillen over wat een hole moeilijk of juist makkelijk maakt. In de laatste editie van het magazine GOLF.NL hebben we de app GOLF.NL erbij gepakt om te kijken of er een meer objectieve manier is om de moeilijkste hole van Nederland te vinden. Daar kwam een lijst uit van holes waar de minste stablefordpunten zijn gehaald in 2019. Omdat een hole flink verandert als je van een andere tee speelt hebben we gekeken naar zowel de gele als rode tee.

Verrassing

Bij een moeilijke hole denk je al gauw aan een hole op een van de bekende banen in Nederland. De banen die in de toplijstjes staan: de Kennemer? De Haagsche? De Hoge Kleij? Een championship course als The Dutch of Bernardus misschien? Niets is minder waar, want de moeilijkste holes (vanaf de rode en gele tees), de holes waar gemiddeld de minste stablefordpunten zijn gehaald, liggen op… ’t Caves en de Kapelkeshof.

Om erachter te komen hoe moeilijk deze holes zijn, ging GOLF.NL op verkenningstocht en speelden we beide holes. Bekijk de video hieronder.

‘t Caves

De moeilijkste hole van Nederland van de rode tee ligt in de buurt van Eindhoven, op Golf & Recreatiepark ’t Caves. Op hole 3 van de 9-holesbaan werden in 2019 gemiddeld 0,53 stablefordpunten gehaald. Daarmee is de hole - een par 5 van 395 meter - nog wat moeilijker dan die we later die dag zouden spelen (zie hierna). Het is, nu er weer gespeeld mag worden, aardig druk op ’t Caves. Op de parkeerplaats spreken we een paar golfers die net uit de baan komen en kunnen bevestigen dat hole 3 een heel vervelende is. Op weg naar de bewuste hole komen we langs een jeu-de-boulesbaan en een kampeerterrein. Ja, er gebeurt hier meer dan alleen golf. Eenmaal op de tee van de moeilijkste hole van Nederland zien we dat die titel vooral te danken is aan de smalle fairway en de lastige afslag, waarbij je goed rechts moet houden, want links ligt een andere hole die wordt afgeschermd door een bomenrij. Halverwege de hole doorkruist een sloot de fairway. De greens op ’t Caves zijn erg heuvelachtig, en dat is op hole 3 niet anders. De vlag staat vandaag op een van de kleine plateaus en het is nog best lastig om de bal goed bij de vlag te krijgen en geen drieputt te maken. Deze hole is allesbehalve makkelijk: we noteren een dubbel bogey en triple bogey en gaan op weg naar de moeilijkste hole van de gele tees: hole 9 van Wijn & Golfdomein Kapelkeshof. 

Kapèlkeshof

Iets verder richting het oosten arriveren we in de buurt van Venlo op Wijn & Golfdomein Kapèlkeshof, de baan waar vanaf de gele tee de minste stablefordpunten zijn gehaald. Na een hartelijk ontvangst neemt de eigenaar ons mee naar de Solarisbaan. Er ligt ook een par-3-baan op de Kapelkeshof maar de hole waar wij voor komen ligt op de grote baan. Om precies te zijn hole 9, waar in 2019 gemiddeld 0,69 stablefordpunten zijn gehaald. Het is een par 4 van 245 meter. Niet heel lang, maar wel met veel gevaar. Het oogt niet alleen smal vanaf de tee: rechts van de tee ligt een biotoop, links een sloot en bomen die de grens van de drivingrange markeren. De hole heeft een scherpe dogleg naar links. Als je te kort bent van de tee kan je de hoek niet maken met je tweede slag.  Als je te gretig bent eindig je met een te verre afslag in de bunkers. Afsnijden heeft weinig zin gezien het kleine landingsgebied rond de green, die ook heel klein is. Misschien waren we gewaarschuwd door onze hoge scores op ’t Caves, maar op de Kapelkeshof spelen we verstandig en voorzichtig met een goed resultaat tot gevolg: par! 

De 10 'moeilijkste holes'

Heren Geel
Baan Lus Hole Stableford
Golfbaan Kapelkeshof Kapelskehof Solarisbaan (18 holes) 18 0,69
Golfbaan Hoog Vaals Hoog Vaals (18 holes) 2 0,72
Golfbaan Crimpenerhout Crimpenerhout (18 holes) 17 0,76
Golfbaan Spaarnwoude Spaarnwoude C/A (18 holes) 7 0,78
Dutch Golf Hattem Dutch Golf Hattem (18 holes) 5 0,78
Golfclub Landgoed Nieuwkerk Landgoed Nieuwkerk (18 holes) 9 0,8
Golfbaan Welschap Welschap (18 holes, wintertee) 8 0,8
Golf & Recreatiepark ’t Caves Het Caves (tweede 9 holes) 3 0,8
Golfbaan Kapelkeshof Kapelskehof Solarisbaan (18 holes) 9 0,82
Galecop Golf Galecop Golf (9 holes par-3/4-baan) 9 0,83

 

Dames

 

Rood

Baan Lus Hole Stableford
Golf & Recreatiepark ’t Caves Het Caves (eerste 9 holes) 3 0,53
Golfpark Almkreek Almkreek (9 holes par 3/4) 6 0,55
Golf & Recreatiepark ’t Caves Het Caves (tweede 9 holes) 3 0,55
Brabant Golf Brabant Golf (18 holes) 3 0,55
Golfcentrum Roosendaal De Stok (18 holes) 12 0,57
Golfcentrum Roosendaal De Stok (18 holes) 13 0,58
Kennemer Golf & Country Club Kennemer BC 17 0,59
Golfcentrum Roosendaal De Stok (18 holes) 3 0,59
Brabant Golf Brabant Golf (18 holes) 9 0,61
Brabant Golf Brabant Golf (18 holes) 15 0,61
Lees meer over
Banen App GOLFNL