Beeld: Bert van der Toorn
Clubs en banen

Wintervoordeel bij golfclubs en banen

Beeld: Bert van der Toorn
In de winterperiode hebben veel golfbanen aantrekkelijke aanbiedingen op het gebied van lidmaatschappen en greenfees. Profiteer ervan!

Korting op greenfees (bij wintergreens)

De banen zijn in de maanden november tot en met maart minder mooi dan in het hoogseizoen en het is kouder. Hoewel er steeds meer golfers in de wintermaanden blijven doorspelen, zijn de banen wel minder drukbezet. Daarom zijn er vaak aantrekkelijke, lagere tarieven die meestal gelden vanaf 1 of 15 november. 

Op sommige banen zijn de greenfees in de winterperiode beduidend lager. Op banen verder weg van de Randstad kun je soms zelfs voor 30 euro achttien holes spelen. Een ronde van negen holes kost soms maar 17,50 euro. Het komt ook steeds vaker voor dat golfbanen in de daluren een lager greenfeebedrag vragen. Dan kost een rondje van negen holes bijvoorbeeld 30 euro tot 13.00 uur en 22,50 euro na 13.00 uur. Andere banen hebben een voordelig 'flighttarief', bijvoorbeeld een 18-holes-tarief van 99 euro voor een groep van vier personen die samenspeelt.

Enerzijds zijn er de hierboven aangepaste greenfeetarieven waarbij gewoon gespeeld op de 'zomergreens'. Anderzijds geven veel banen korting als er door vorst of sneeuw 'wintergreens' zijn (als de gewone greens beschermd moeten worden en de vlaggen op de wintergreens gezet moeten worden). Om een fictief voorbeeld te geven van verschillende tarieven:

  • Greenfee 9 holes van 1 april tot 31 oktober: 30 euro
  • Greenfee 9 holes van 1 november tot 30 maart: 25 euro
  • Greenfee 9 holes met wintergreens: 17,50 euro

Let ook op leuke winterarrangementen waarbij een ronde golf gecombineerd wordt met iets extra's. Als je in de winterperiode ergens gaat spelen, kijk dan of de baan aantrekkelijke tarieven hanteert en/of arrangementen aanbiedt. Vraag ook altijd of er kans is dat de vlaggen op wintergreens staan, daarmee voorkom je een teleurstelling bij aankomst op de baan.

Winterlidmaatschappen

Veel banen bieden een aantrekkelijk geprijsd winterlidmaatschap aan, meestal in de periode tussen 1 november tot 1 april. Het voordeel van een zo'n lidmaatschap is dat winterleden in het algemeen alle voordelen genieten die gewone leden ook hebben. Je kunt met de meeste winterlidmaatschappen onbeperkt spelen in de periode dat je lid bent, je kunt de oefenfaciliteiten gebruiken en je mag meedoen aan de winterwedstrijden. De banen hopen dat de 'winterleden' enthousiast worden en na de winter gewoon lid worden of geregeld als gastspeler terugkeren.

Voor golfers zijn de winterabonnementen interessant. Een winterlidmaatschap kost vaak tussen de 200 en 300 euro en dan is het bedrag al snel terugverdiend. Sommige banen bieden geen winterlidmaatschappen aan maar wel winter-rittenkaarten. Je kunt dan bijvoorbeeld vijf keer negen holes spelen voor 100 euro.

Lees meer over
Banen Clubs