Banen & Clubs

Ja, studenten vinden golf óók leuk

De golfsport bloeit ook onder studenten weer op. In de grote steden groeien de diverse clubs. Onderscheidt studentengolf zich van het 'gewone' golf? Nou, een klein beetje misschien ...

Bij het laatste NK voor Studenten was het woord ‘shotjes’ bijna net zo vaak te horen als ‘nice shot’. Een klein glaasje met een sterk alcoholisch drankje ergens onderweg, die traditie houden de studentengolfers er graag in.

De boost van de golfsport in de afgelopen twee jaar is ook niet onopgemerkt aan de studenten voorbijgegaan. Steeds meer studenten vinden de weg naar de golfbaan, al dan niet aangesloten bij een van de studentgolfverenigingen in de grote steden, daar waar de universiteiten en de hbo’s goed zijn vertegenwoordigd.

Goede en beginnende golfers, dat gaat allemaal goed samen

Verdubbeling

De clubs in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht, Tilburg, Eindhoven, Maastricht en Nijmegen hebben allemaal nieuwe aanwas mogen begroeten. In Eindhoven verdubbelde het ledenaantal in vrij rap tempo van 100 naar 200, in Maastricht van 40 naar 80. Reden voor jubel, vindt ook Omar Nagati, inmiddels student af maar lang actief in de Nederlandse Studenten Golf Vereniging (NSGV), de moederorganisatie van de clubs in de studentensteden. Hij schat het aantal geregistreerde studentengolfers op zo’n 800.

De afgelopen jaren was Nagati zelf ook een van stuwende krachten in Eindhoven. Nu is hij lid van de alumni-tak van de NSGV. "We merkten dat veel golfers het toch wel lastig vonden om na hun studietijd afscheid te nemen van het studentengolf en de oprichting van de alumniclub was eigenlijk een heel logische stap."

Beeld: Ronald Speijer
Beeld: Ronald Speijer

Ontwikkeling

De NSGV en de clubs hebben veel trekjes van een gewone golfclub, waar je ook je handicap kunt registeren. De aangesloten clubs hebben onderdak op golfbanen in hun stad. De een is actiever dan de andere, maar Nagati is blij met de ontwikkeling die hij ziet. Eindhoven, waar veel activiteiten voor de studentengolfers worden georganiseerd, is een goed voorbeeld, ook voor zusterclubs. Daarnaast is er een clubcompetitie onder de acht verenigingen, waaraan Jumbo Golf & Hockey zich heeft verbonden.

Hoogtijdagen

Langzaam klimt het studentengolf in Nederland weer richting het niveau van de hoogtijdagen, kort na de oprichting van de NSGV in 2008. Dat was twee jaar na het eerste Nederlands kampioenschap voor studenten op het Rijk van Margraten, waartoe de clubs in Tilburg, Eindhoven en Maastricht het initiatief hadden genomen en dat 24 deelnemers telde.
Beeld: Ronald Speijer
Beeld: Ronald Speijer
Nagati (op de foto boven in het midden): "Vroeger was het NK voor Studenten een groot feest van enkele dagen met overnachting, waarvoor dankzij sponsor Deloitte een begroting van 25.000 euro kon worden vrijgemaakt. Zo mooi is het al een aantal jaren niet, maar we hebben het NK vier jaar geleden wel nieuw leven ingeblazen", aldus Nagati.

Dutch Open

Het NK prijkt inmiddels weer jaarlijks op de NGF Open Wedstrijdkalender, maar de organisatie neemt de NSGV zelf op zich. In oktober van dit jaar vond het NK plaats op De Haenen in Teteringen. Niet een meerdaags evenement vanwege corona maar gelukkig wel met het traditionele diner na afloop inclusief fust bier en dus ook de borrel in de baan. Een andere ‘bekende’ activiteit van de studentengolfers is hun betrokkenheid bij het Dutch Open. Al enkele jaren bemant de NSGV met marshals en andere vrijwilligers een hole tijdens het grootste golftoernooi van Nederland en onderdeel van de European Tour, de laatste edities steevast de Beat The Pro-hole.

Gezelligheid

De verbondenheid en gezelligheid is ook voor Lieve van Veggel reden om zo lang mogelijk te genieten van haar tijd bij de club. "Goede en beginnende golfers, die gaan allemaal goed samen. Van Veggel is een van de betere golfers binnen het studentengolfcorps, speelt in de reguliere competitie voor de Eindhovensche en vervulde ook al menig bestuursfunctie binnen de NSGV. Daarnaast heeft ze nog een bijzondere aantekening op haar palmares: ze studeerde en golfde op St. Andrews, de bakermat van golf in Schotland en waar de beste universiteit van het Verenigd Koninkrijk is gevestigd.

Lieve van Veggel

Lieve van Veggel

Nog voordat Lieve het (bestuurs)stokje overgeeft aan de volgende generatie, zou ze graag nog zien dat de (financiële) kloof tussen het studentengolf en het golfleven na studententijd nog iets wordt verkleind. "Het is best wel een grote stap en het is zonde als we daardoor golfers verliezen, die er na hun studententijd mee ophouden. Ik hoop dat we daar samen met de NGF nog een mooie oplossing voor vinden."

De studentengolfclubs in de steden houden regelmatig open avonden voor geïnteresseerde studenten. Voor meer informatie over de NSGV, bezoek hun website.

Lees meer over
Clubs