Beeld: Getty Images
De baan op

'Echt jammer dat vrouwen niet lijken te bestaan op Augusta'

Beeld: Getty Images
Aafke Romeijn schreef columns voor GOLF.NL als beginner. Inmiddels is ze een paar stappen verder en kan ze zich een golfer noemen. In die hoedanigheid deelt ze in een maandelijkse blog de ervaringen in haar (golf)leven met ons. Blog 3 gaat over een radio-optreden.

Ik werd gebeld door iemand van Radio 2, om precies te zijn door een redacteur van het radioprogramma Spijkers met Koppen, dat al sinds jaar en dag op zaterdagmiddag wordt uitgezonden. Een programma dat decennialang gemaakt is door Felix Meurders, en dat nu wordt gepresenteerd door Dolf Jansen. Ik ben er al vaak te gast geweest, om een nummer te spelen of te praten over een nieuwe plaat of een nieuw boek. Maar dit keer is de vraag of ik kan komen praten over golfen. The Masters komt eraan en Dolf wil er graag een item over maken. Of ik kan komen uitleggen wat golf zo leuk maakt.

Drie volzinnen

Ik word wel vaker gevraagd om op de radio te komen praten. Aanvankelijk was ik daar niet zo happig op, ik ben immers meestal geen expert op het gebied van het onderwerp waarvoor ik gevraagd word. Maar na een paar radio-optredens weet ik: op de radio is plaats voor maximaal drie volzinnen, dus het is meestal helemaal niet nodig om een onuitputtelijke bron van kennis te zijn, want net nadat het gesprek begonnen is en je jezelf hebt kunnen voorstellen, is het item alweer voorbij. Je kunt dus net zo goed elke keer ja zeggen als je gevraagd wordt, en aangezien ik radiomaken uiterst gezellig vind, doe ik dat dan ook meestal.

Het is meestal helemaal niet nodig om een onuitputtelijke bron van kennis te zijn

De avond voor de uitzending krijg ik nog een appje van de redacteur.
“We willen het eigenlijk ook even hebben over de vrouwvriendelijkheid van het toernooi. Wil jij daar iets over zeggen?”
“Ja hoor”, antwoord ik.
Nou is feminisme een van mijn stokpaardjes, dus ik wil daar heus iets over kwijt. Alleen heb ik geen flauw idee of The Masters voor vrouwen een ding is. Ik kijk pas sinds een jaar naar golfwedstrijden (zo nu en dan, moet ik erbij zeggen), en ken het toernooi eigenlijk alleen als mannenwedstrijd. Zou er ook een vrouwenwedstrijd zijn in Augusta?
“Ik zal me even inlezen”, app ik nog naar de redacteur.
Driftig begin ik te googlen.

Vrouwen op Augusta

De volgende dag fiets ik naar café Florin in het centrum van Utrecht, waar Spijkers met Koppen wordt opgenomen met publiek. Het is er zoals altijd vol, druk en luidruchtig. Het publiek lacht om de grappen van Dolf Jansen, en ik wring me door de mensen heen naar achteren, waar een kleine backstage is ingericht. De redacteur met wie ik gepraat had is er, hij geeft me een hand.
“Heb je nog gekeken naar The Masters voor vrouwen?’ vraagt hij.
“Zeker!” antwoord ik. “Echt jammer dat vrouwen niet lijken te bestaan op Augusta.”

Verder is het louter mannelijkheid wat de klok slaat daar in Georgia

Exclusief mannelijk

Want een half uurtje googlen had me geleerd dat de golfclub waar The Masters georganiseerd wordt nogal exclusief is. En met exclusief bedoel ik: exclusief mannelijk. Pas in 2012 werden de eerste twee vrouwelijke leden toegelaten, en sinds 2019 is er een toernooi voor vrouwen, maar dan wel een amateurtoernooi. Verder is het louter mannelijkheid wat de klok slaat daar in Georgia. En daar vind ik wat van. Golfen is wat mij betreft nou typisch zo’n sport waar mannelijk of vrouwelijk zijn maar heel beperkt een verschil maakt, en dat zou alle reden moeten zijn om de boel open te gooien. We leven immers in 2023, niet meer in de negentiende eeuw. Seksisme handhaven onder de noemer van exclusiviteit en traditie is saai, dom en achterhaald.

Tot zover

Na een kwartiertje wachten mag ik aanschuiven bij Dolf Jansen. Ik leg zo nauwkeurig en snel mogelijk uit wat ik zo leuk vind aan golfen, zodat er tijd overblijft om het te hebben over seksisme in de golfwereld. Pas als we al een minuut of tien hebben gepraat over het al dan niet elitaire karakter van de sport en hoe ik daar als linkse kunstenaar dan toch tussen pas, stelt Dolf de vraag.
“Wat vind jij, Aafke: moet er ook een Masters voor vrouwen komen?”
“Ja,” antwoord ik, in de veronderstelling dat hij door zal vragen.
“Goed, tot zover The Masters,” zegt Dolf, en daarmee is het item afgesloten. Ik had het kunnen weten: op de radio is nooit meer plek dan voor drie hele zinnen.

NB: Op de foto zie je Miss Golf die vroeger de prijzen uitdeelde aan de winnaars van de Masters, in dit geval Arnold Palmer

The Masters had vroeger een Miss Golf die de prijzen uitreikte
Aafke Romeijn

Beeld: Bibian Bingen

Over de auteur

Aafke Romeijn is een Nederlandse muzikant, schrijver en journalist die bekend staat om haar populaire muziek albums en boeken. Daarnaast schrijft ze columns voor diverse kranten en magazines. In haar vrije tijd staat ze graag op de baan om te genieten van een potje golf. Meer weten? Bekijk de website van Aafke Romeijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over
Blog