Beeld: Getty Images
Beter golfen

Lig je vaak te kort voor de green? Neem een extra club

Beeld: Getty Images
Amateurgolfers nemen over het algemeen te weinig club, blijkt uit statistieken. Dat wil zeggen dat heel vaak ballen te kort eindigen en dus niet de green of de vlag halen. Golfleraar Butch Harmon weet hoe dat komt.

De voormalig coach van Tiger Woods vertelde aan GolfDigest dat veel amateurgolfers ‘liegen’ tegen zichzelf over de afstanden die ze slaan. “Het heeft gewoon geen zin om tegen jezelf te liegen over hoe ver je de golfbal slaat - tenzij je het leuk vindt om de bal te kort te missen”, zegt de inmiddels tachtigjarige Amerikaan.

Een van de beste strategieën die ik je kan geven is: als je denkt dat het een ijzer-7 is, neem dan een 6

Waarschijnlijk maak je het zelf ook vaak mee tijdens het golfen. Je hebt 145 meter over naar de vlag. Tijdens ‘normale omstandigheden’ (ongeveer 18 graden en geen wind) neem je dan bijvoorbeeld een ijzer-7. Wind tegen, een lage temperatuur, water voor de green of veel bunkers zijn echter redenen om een andere club te kiezen. Laat staan dat je niet iedere ijzer-7 op dezelfde manier raakt.

Weet hoe ver je slaat

“Het maakt niet uit hoe ver je slaat, het gaat erom dat je weet hoe ver je slaat”, laat Harmon weten. “Als je het niet zeker weet, sla dan bij twijfel een club meer. Heel zelden zie ik spelers genoeg club namen. Ze pakken bijna altijd de club die genoeg lengte heeft bij de perfecte slag. Een van de beste strategieën die ik je kan geven is: als je denkt dat het een ijzer-7 is, neem dan een 6. Als het een 6 is, neem dan een 5.”

Lees meer over
Golftips