Tips

Beter balcontact? Open die heupen!

Backswings van de topspelers zien er vaak heel verschillend uit, maar op impact hebben de beste golfers van de wereld allemaal één ding gemeen: de heupen zijn mooi opengedraaid. Doe jij dat ook of kom je niet in de buurt van 45 graden?

Kijk naar de foto boven dit artikel en let vooral op de heupen van Masters-kampioen Jon Rahm. Zijn bal is net vertrokken van het clubblad en de heupen van de Spanjaard zijn helemaal opengedraaid, dus naar links van het doel. Dat geeft Rahm alle ruimte om het lichaam goed door te draaien en veel snelheid te ontwikkelen. Veel amateurgolfers hebben moeite de heupen op het moment van impact open te krijgen. Een veel gemaakte fout is ‘sliden’, de heupen draaien niet open maar schuiven richting het doel. Het gevolg is slecht balcontact en veel afstandsverlies. 

45 graden

In het onderstaande filmpje laat Jonathan Yarwood, een bekende golfcoach uit Engeland, een perfecte oefening zien - en horen, tik tegen de stick- om de heupen in de downswing goed te laten werken. Volgens Yarwood hebben topspelers op het moment van impact gemiddeld de heupen ongeveer 45 graden open. Het zou heel goed kunnen zijn dat jij flink lager zit en dat de oorzaak van slecht balcontact in je heupen zit…

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Golftips Instructie