Tips

Moeite om putts op lijn te beginnen? Probeer de claw grip

Heb je moeite om de bal met putten op de juiste lijn te beginnen? Denk er dan eens aan om je puttinggrip te veranderen. Misschien is de claw grip wel iets voor jou. Het werkt in ieder geval voor PGA Tour-spelers Tommy Fleetwood, Justin Rose en Collin Morikawa.

De claw grip is ooit bedacht om zenuwachtige golfers te helpen met putten. Vaak is de rechterhand dominant bij rechtshandige golfers, waardoor het blad sluit en de bal naar links gaat. Met de claw grip worden je schouders en armen actiever en je handen passiever. Precies wat nodig is om constanter te worden op de greens.

Voor Fleetwood was zijn haperende startrichting de belangrijkste reden om over te stappen van de conventionele naar de claw grip. “Als je de bal niet constant op lijn kunt beginnen, dan moet je daar een oplossing voor vinden. Ik heb meerdere opties geprobeerd en de claw grip was voor mij het meest constant. Dat kwam vooral omdat mijn rechterhand niet meer actief was tijdens de stroke.”

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Eerst oefenen

Bovendien geeft het vaak een mentaal voordeel als je met iets nieuws begint. Eerder vertelde Joost Luiten daarover toen hij opnieuw leerde chippen met zijn rechterhand boven. Omdat een nieuwe grip in het begin gek zal aanvoelen, is het belangrijk om eerst regelmatig te oefenen op de oefengreen. Als je het daar onder de knie hebt, kun je het proberen in de baan of tijdens wedstrijden.

Lees meer over
Golftips Instructie