Tips

Speel slim in 2021 - Deel 2

Een nieuw seizoen staat voor de deur. Om je goed op weg te helpen geven we je een aantal tips om slimmer te spelen in 2021 en beter te scoren!

Knoop onderstaande lessen in je oren en je gaat gegarandeerd een beter seizoen tegemoet. De tips zijn gebaseerd op de data van Shot Scope, een shottrackingsysteem waarmee golfers hun eigen spel kunnen analyseren. Klik hier voor deel 1.

De vermaledijde 3-putt 

Niet geheel verrassend komt een 3-putt minder vaak voor bij een lage handicapper dan bij een hoge handicapper. Opvallender is dat een speler met handicap 0 ('scratch') nog steeds op 7,8 procent van de holes drie putts nodig heeft. Bij een speler met handicap 25 is dat nog veel hoger: bijna 25 procent! Als je de 3-putts op de green weet te vermijden, scheelt dat een speler met handicap 25 maar liefst 4,25 slagen per ronde. 

De meeste 3-putts worden gemaakt bij een afstand van meer dan zes meter, dus bij putts die langer zijn dan zes meter moet je niet denken aan holen, maar de bal zo dicht mogelijk bij de hole laten eindigen, zodat je weet dat de kans dat je tweede putts mist, kleiner is.

Dit is een goede drill om die eerste lange putt dichterbij de hole te laten eindigen: neem drie ballen en kies een putt van tien meter. Probeer de eerste bal voorbij de hole te putten, maar niet meer dan een meter. Putt de tweede bal te kort (niet meer dan een meter) en probeer de laatste putt op precies ter hoogte van de hole te laten eindigen. Als je dit herhaalt voordat je gaat spelen, krijg je een beter gevoel voor snelheid, en daarmee verbeter je de kwaliteit van je eerste putt (en voorkom je een 3-putt).

Kortetermijngeheugen

Een andere opvallende observatie van Shot Scope op basis van de data is dat hoge handicappers zich meer laten dwarsbomen door een slechte slag. De putt van drie meter na een goede approach is vaak beter dan een putt van drie meter na een matige eerste putt. Bij een lagere handicapper is dat effect geringer, en dus kan je zeggen dat betere golfers beter zijn in 'vergeten' van een slechte slag (of ze hebben een heel slecht kortetermijngeheugen). 

De kunst van dat vergeten is misschoen om niet te hard voor jezelf te zijn: zelfs de allerbeste putters ter wereld op de PGA Tour holen slechts 40 procent van de putts van drie meter. Ze zijn echter wel heel goed in de afstandscontrole bij de langere eerste putts. Als ze de eerste binnen een meter krijgen zitten ze goed, want vanaf een meter (drie feet) maken ze 96 procent van de putts.

Een te korte putt kan er niet in...

Uit data van Shot Scope blijkt dat van alle putts langer dan anderhalve meter 84 procent te kort is! Dus 84 procent van de putts van die afstand geven we niet eens een kans, want een te korte putt kan er niet in. Kortspelgoeroe Dave Pelz heeft ooit onderzocht dat je moet streven naar een snelheid waarbij de bal niet verder dan een halve meter voorbij de hole eindigt. Een putt met deze snelheid verdwijnt altijd in de hole, zelfs als deze niet in het midden van de hole op lijn is (en er dus via de zijdeur ingaat). 

Er zijn een paar simpele tips om ervoor te zorgen dat je je putts niet te kort laat. Focus op de achterkant van de hole of een klein punt net achter de hole. Kijk naar de hole terwijl je je oefenstroke maakt, dit zorgt voor een beter gevoel voor snelheid. Oefen ook op goed contact op het midden van het blad van de putter.

Bekijk onderstaande instructie voor een betere controle over de snelheid:

Hoe dichterbij, hoe beter!

Een vaak gehoorde tip is dat het beter is om een volle slag over te houden (bijvoorbeeld 70 meter) dan een halve slag (bijvoorbeeld 40 meter). Echter, de realiteit is dat hoe dichter je bij de hole ligt, hoe dichter je de bal bij de hole slaat, zoals blijkt uit onderstaande afbeelding. Zo eindigt een bal vanaf 100 meter gemiddeld op 20 meter van de vlag, terwijl een bal van 45 meter op 10 meter eindigt.

 

Verslaafd aan de lob wedge

Ben jij verslaafd aan je lob wedge bij korte slagen? Golfers met een hogere handicap gebruiken heel vaak de lob wedge: 42 procent. Terwijl betere spelers slechts op 8 procent blijven steken. Een goede tip is om een club extra te nemen. Dus als je denkt aan een lob wedge, pak dan een keer je pitching wedge (met minder loft). Uit data blijkt dat spelers met een goed kort spel veel verschillende clubs gebruiken voor hun slagen dicht bij de green. Daag jezelf dus uit en probeer tijdens het oefenen verschillende clubs uit (en zweer dus niet alleen bij die lob wedge of ijzer-7 voor al je korte slagen).    

Bekijk onderstaande instructie met Joost Luiten over het chippen:

80 procent te kort

In deel 1 van 'Speel slim in 2021' hadden we het al kort over het te kort aanspelen van de green. Van alle gemiste greens, eindigt 80 procent van de ballen voor de green.


Een belangrijke reden voor het te kort slaan van een bal is de inconsistentie in goed balcontact. Als je de bal raakt met de teen of hiel van het clubblad (en dus niet het midden) verlies je veel afstand. Een misschien nog wel belangrijkere oorzaak in dit slechte balcontact is dat veel amateurs eerste de grond raken en pas de bal, terwijl je juist eerst de bal moet raken en dan pas de grond. Als je ook het idee hebt dat je dit doet, bekijk dan deze instructie. Kort samengevat ziet goed balcontact er zo uit. In onderstaande afbeelding zie je links waar de plag zicht bevindt ten opzichte van de bal. 

Bekijk onderstaande instructie van John Boerdonk over goed balcontact:

Lees meer over
Golftips Instructie