Beeld: Golfsupport.nl
Tips

Speel slim in 2021 - Deel 1

Beeld: Golfsupport.nl
Een nieuw seizoen staat voor de deur. Om je goed op weg te helpen geven we je een aantal tips om slimmer te spelen in 2021 en beter te scoren!

Knoop onderstaande lessen in je oren en je gaat gegarandeerd een beter seizoen tegemoet. De tips zijn gebaseerd op de data van Shot Scope, een shottrackingsysteem waarmee golfers hun eigen spel kunnen analyseren.

Het eeuwige 'clubje extra'

Laten we beginnen met een tip die iedereen eigenlijk wel kent, maar waar lang niet iedereen iets mee doet: je slaat niet zo ver als je denkt! Ga er om te beginnen niet vanuit dat de afstand die je haalt met een goed geraakte slak ook echt je gemiddelde is. En de data liegen niet: 72 procent van het gevaar op een golfbaan ligt voor de green. Meestal in de vorm van een bunker of waterhindernis. Slechts 28% van het gevaar ligt achter de green. Daarom is het 'lang' missen - dus achter de green - veel minder erg dan 'kort' missen. Neem dus een clubje extra.  

Geen houten-3 in plaats van driver

Het klopt dat de kans groter is dat je de fairway raakt met een korte club, maar dit effect is veel minder groot dan je zou denken. Zo raken spelers gemiddeld slechts 1 à 2 procent vaker de fairway met een houten-3 dan met een driver, die je gemiddeld 25 meter (!) verder slaat (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). Het is dus een groot verlies in afstand, terwijl je slechts een klein beetje precisie wint. Het spreekt voor zich dat het na een langere slag met je driver makkelijker is om met je tweede slag de green te raken. In onderstaande grafiek zie je het percentage fairways dat wordt geraakt met een driver en met een houten-3.

 


Uit de data van Shot Scope blijkt dat het slaan van een houten-3 versus een driver gemiddeld 0,3 slagen kost. Tussen een bal in de lichte rough of een bal op de fairway is dat verschil hetzelfde. Met andere woorden: in de lichte rough liggen na een slag met je driver is even 'slecht' als met je fairwaywood 25 meter minder ver op de fairway. Kleine kanttekening: een bal die in de fairwaybunker eindigt, kost gemiddeld 1,4 slagen. Blijf dus weg uit die fairwaybunker als je je driver gebruikt. Na een slag in de bomen of struiken moet je vaak met een herstelslag terug naar de fairway, en de data van Shot Scope ondersteunt dit: een slag in de struiken of uit de bomen kost 1,1 slag. 

Mik flink op links

Als je een slicer bent (en veel ballen slaat met een afwijking naar rechts) is het beter om twintig meter verder naar links te mikken op de lichte rough dan op te lijnen op het midden van de fairway. Dit is logisch als je bedenkt dat de meeste golfers een slice als afwijking hebben, maar er zijn weinig golfers die het echt in de praktijk toepassen. Zie hieronder in een afbeelding het grote effect van het bijstellen van je 'vizier':

Als je vooral hooks (voor een rechtshandige speler een bal die naar links afbuigt) slaat, dan is een bijsturing van veertien meter naar rechts voldoende (omdat bunkers op een golfbaan vaker op rechts liggen dan op links).

Sla je weleens scheef naar links én rechts, dan is het slim om niet het midden van de fairway aan te houden maar het middelpunt tussen twee hindernissen. 

Linksachter = winst

De kans is veel groter dat je de green raakt met een wedge dan een ijzer-7. Nu we deze open deur hebben ingetrapt, is er nog wel een andere goede tip voor die slag naar de green. Onderstaande afbeelding laat zien dat het resultaat van een approach naar de green (100 yards = 92 meter) gemiddeld veel beter is als je linksachter op de green mikt. Door je doel te verplaatsen raak je twee keer zo veel greens en verlaag je de afstand tot de hole met 33 procent!

Hybride of ijzer?

Tegenwoordig hebben er net zoveel golfers een ijzer-4 als een hybride-4 in hun tas. De hybride wint aan terrein en als je de volgende statistieken bekijkt zou dat eigenlijk nog veel meer terrein moeten zijn. Bij een afstand van meer dan 180 meter is een hybride bijna twee keer zo effectief als een lang ijzer. Tussen 165 en 180 meter is er nog steeds een voordeel voor de hybride, al is die wel kleiner. Lang verhaal kort: voor slagen die langer zijn dan 165 meter kan je beter een hybride in je tas stoppen dan een ijzer. Naarmate je handicap hoger is, is dit effect sterker. Een speler met handicap 8 kan beter met lange ijzers overweg dan iemand met handicap 14, die weer iets beter is met een ijzer dan een speler met handicap 20. Hoge handicap = hybrides!

Lees meer over
Golftips Instructie