Beeld: Golfsupport.nl
Tips

Tips voor tussen de oren

Beeld: Golfsupport.nl
Een goede swing is leuk, maar als je je kop er niet bijhoudt heb je niks aan techniek. GOLF.NL sprak met mental coach Floris Vos en vroeg hem naar tips om tussen de oren beter te presteren op de golfbaan.

"Mentale training gaat hand in hand met technische training", zegt mental coach Floris Vos, die met amateurs en verschillende topspelers samenwerkt om het maximale eruit te halen.

"Je kan heel mooi op de drivingrange ballen slaan, maar in de baan is dat heel anders. De vertaalslag maken naar wat train je en hoe pas je dat toe op de baan, daar hou ik me dagelijks mee bezig", aldus de PGA Professional van Golfclub Houtrak in de podcast Podje Golf.


Ook Vos ziet dat de meeste golfers inmiddels wel weten dat de mentale component in golf minstens zo belangrijk is als de techniek, en dat je dat onderdeel - net als de swing - dus ook moet trainen. Maar hoe doe je dat? We legden Floris Vos een aantal situaties voor en vroegen hem om advies. 

Je staat voor een waterhindernis. Je bent gespannen en bang dat je de bal het water in slaat, wat moet je doen? 

"Je speelt in je gedachten eigenlijk een filmpje af. Je ziet de bal in het water vliegen. Het lichaam reageert op waar je gedachten zijn en in dit geval is dat niet goed. De truc is om de aandacht te vestigen op wat je wél wilt bereiken. Waar moet de bal landen? Hoe zie ik de bal bij de vlag eindigen? Het lichaam beweegt dan ook daar naar toe waardoor je een betere swing maakt.  Visualiseer dus wat je wilt. Een goede tip is om jezelf een vraag te stellen. Waar zou ik willen eindigen? Wat is de ideale slag? Automatisch creëer je dan een plaatje in je gedachten. Als je vervolgens op die manier gaat spelen dan is de neiging ook veel groter om een gerichte swing te maken die ook past bij wat je wilt doen."

Vestig je aandacht op wat je wél wilt bereiken

In golf zijn er altijd verwachtingen. Bijvoorbeeld een score of bij een putt voor birdie. Hoe kan je omgaan met die verwachtingen?

"Probeer altijd een doel te nemen dat helpt om een score te maken. Dus niet de score zelf. Dat kan bijvoorbeeld zijn zoveel mogelijk ballen op de fairway slaan. Wat helpt daarbij? Met een mooi ritme swingen. Of het visualiseren van de balvlucht en het eindpunt. Dat helpt om een goede swing te maken. Vervolgens komt daar een goed resultaat uit. Dat is de goede volgorde. Het helpt om je aandacht in plaats van een verwachting over de score te verplaatsen naar iets van jezelf in het proces."

Meer tips in Podje Golf!

Wil je meer tips - bijvoorbeeld over angst op de eerste tee, beter putten en het nut van visualiseren - van Floris Vos? In aflevering 5 van Podje Golf, de Podcast van GOLF.NL spraken we met Floris Vos over wat golfers kunnen doen om mentaal beter te presteren. Luister nu en doe mee met de prijsvraag om kans te maken op golfballen!

Lees meer over
Instructie Golftips