Beeld: Golfsupport.nl
Tips

Verlaag met deze tips je WHS-handicap

Beeld: Golfsupport.nl
GOLF.NL sprak met Richard en Robin Kind - allebei ex-tourpro en nu golfleraar - over de meest gemaakte fouten, mythes in golfinstructie en wat golfers kunnen doen om hun handicap te verlagen.

Er is geen sport met zoveel mythes en (goedbedoelde) fabeltjes in golf. Denk bijvoorbeeld aan: 'Blijf naar de bal kijken!' en 'Houd je hoofd stil!'

"Je hoofd niet stilhouden, is vaak niet de reden dat iemand de bal topt", zegt PGA-professional Richard Kind in de podcast Podje Golf over een van die mythes. "Ik snap wel dat mensen het denken, want het klinkt logisch. Feit is dat je best mag meekijken in de swing."

"Als golfers echt flink omhoog komen of rechtop gaan staan in de downswing, dan doe ik daar wel iets aan, maar voor de rest is het echt onzin dat je je hoofd stil moet houden", vult broer Robin - ook golfleraar - aan. 

Waarom golf zo moeilijk is? Het is gewoon een heel complexe beweging

Handen passief houden in de downswing is ook zo'n goedbedoelde tip. "Dat je het clubblad niet zoveel moet roteren bedoelt men vaak. Dat hangt ook van de grip af. Als iemand een zwakke grip heeft en het blad een beetje openstaat boven in de backswing, dan zal je juist wel iets meer moeten roteren om het blad recht te krijgen bij impact. Voor de ene geldt het dus wel, voor de ander niet", aldus Richard.

"Het is niet voor iedereen hetzelfde", zegt Robin. "Veel golfers zeggen dat ze iets hebben gezien op YouTube en komen dan naar ons toe. Dan zeg ik 'dat klopt, maar niet voor jou', en dan gaan we weer door."

"Er is geen filmpje op YouTube waarvan ik denk 'dat klopt niet', er zit altijd wel wat in, maar past het bij jou als golfer? Dat is de vraag", zegt Richard. "Als je zelf niet weet wat je fout doet, is het heel moeilijk om een verbetering toe te passen op je eigen swing."

Meer tips

Wil je meer tips om je spel te verbeteren? In aflevering 8 van Podje Golf, de Podcast van GOLF.NL spraken we met Richard en Robin Kind over wat golfers kunnen doen om beter te presteren. Luister nu en doe mee met de prijsvraag om kans te maken op golfballen!

Lees meer over
Instructie Golftips