Tips

Beste boeken over golf

Er is geen sport die zo inspireert tot het schrijven van een boek als golf. Hier een subjectieve lijst van de beste golfboeken die ooit verschenen zijn.

Het leven op de Tour

Four-Iron in the Soul, Lawrence Donegan, 2003

Een grappig verslag van de journalist Lawrence Donegan die een jaar lang caddie was van de middelmatige Schotse golfer Ross Drummond. Hij neemt je mee in de wereld van spelers die moeten knokken om op de Tour te blijven.

A Good Walk Spoiled, John Feinstein, 1996

Alle boeken van Feinstein geven een prachtig kijkje achter de schermen van de Tour, de glorie en de drama’s. A Good Walk Spoiled is het meest geslaagde resultaat van zijn investigative journalism in de golfwereld. 

The Big Miss, Hank Haney, 2013

Coach Hank Haney beschrijft in dit boek zijn jaren met Tiger Woods. Geen boek over Woods vertelt beter hoe de veertienvoudige majorwinnaar in elkaar zit, wat zijn kracht en zwaktes zijn. Fascinerend.

 

Literair

Golf Dreams, John Updike, 1997

Een prachtig geschreven en grappige verhalenreeks over golf van de bekende Amerikaanse romanschrijver. Herkenbaar voor beginnende en gevorderde recreatiegolfers die worstelen met het spel.

The Greatest Game Ever Played, Mark Frost, 2004

Dit boek vertelt hoe golf Amerika veroverde en hoe Francis Ouimet als eerste amateur het US Open won. De sleutelroman is spannend, ook voor niet-golfers. Het boek is ook mooi verfilmd.

 

Spiritueel

Golf in the Kingdom, Michael Murphy, 1997

Er verschijnen elk jaar ook veel spirituele golfboeken. Michael Murphy’s boek over de ontmoeting tussen een golfer en de pro Shivas Irons is nog steeds het beste boek in het genre mystiek en golf. Er is een Nederlandse vertaling. Het boek is ook verfilmd.

 

Mentale instructie

Golf is not a Game of Perfect, Bob Rotella, 1995

Bob Rotella is mental coach van veel topspelers. In zijn bekendste boek leert hij golfers een goede geestestoestand waardoor je golfronden leuker en beter worden.

 

Instructie

Harvey Penick's Little Red Book, Harvey Penick, 1987

Harvey Penick, een bekende teaching pro en coach van weleer, maakte zijn hele leven aantekeningen in een rood boekje. De korte verhalen met veel anekdotes zijn nog altijd een inspiratie voor beginners en ervaren golfers.

How I Play Golf, Tiger Woods, 2001

In dit instructieboek met grote foto’s vertelt Tiger Woods hoe hij golf speelt. Een topboek van een wereldtopper en geschikt voor alle niveaus.

The Anatomy of Greatness, Brandel Chamblee, 2016

De spraakmakende analist van de Golf Channel, Brandel Chamblee, analyseert met mooie beelden en tekst de technische overeenkomsten (en verschillen) tussen de beste golfers die er ooit zijn geweest. 

Every Shot Counts, Mark Broadie, 2014

Misschien wel het allerbelangrijkste boek in golf van de afgelopen decennia. In Every Shot Counts legt wiskundige Mark Broadie zijn meetmethode (Strokes Gained) uit waarmee het moderne golf geanalyseerd wordt. De inzichten van Broadie zijn ook heel waardevol voor amateurs. (Klik hier voor informatie over het boek en Strokes Gained). 

 

Biografieën

Hogan, Curt Sampson, 1996

 

Naast een fenomenale golfer – volgens velen nog altijd de beste ballstriker ooit – was negenvoudig majorwinnaar Ben Hogan ook een mysterieus persoon. ‘Ben Hogan was the hero no one knew’, zo begint de flaptekst van deze biografie. Hogan was introvert en verlegen, het liefst meed hij de schijnwerpers. Zijn vader was een smid die zichzelf in 1922 met een kogel uit een .38revolver van het leven beroofde. De toen 9-jarige Ben heeft het waarschijnlijk zien en zeker hóren gebeuren. In 1949 overleefde Hogan ternauwernood een zwaar ongeluk, zijn auto werd in dikke mist aangereden door een bus. Hogan lag in de kreukels, artsen twijfelden of hij ooit weer normaal zou kunnen lopen, laat staan golfen. Vier jaar later, in 1953, won Hogan de Masters, het US Open en het Brits Open, de Triple Crown of Golf. Allemaal fascinerende ingrediënten voor een biografie en top-schrijver Curt Sampson heeft er dan ook een smakelijk en bovenal fascinerend boek van gemaakt.

 

Tiger Woods, Jeff Benedict en Armen Keteyian, 2018

 

Een vierhonderd pagina’s tellende ongeautoriseerde biografie die wemelt van de smeuïge anekdotes. De auteurs Jeff Benedict en Armen Keteyian kruipen regelmatig in het hoofd van Woods, ze schrijven op wat hij denkt op bepaalde belangrijke momenten in zijn leven. Het kamp-Woods kwam kort na verschijnen met een reactie dat het boek vol staat met leugens en valse aannames en veronderstellingen. De auteurs probeerden dat in een reactie van hun kant te weerleggen. Leugens of de (halve) waarheid, dit boek leest hoe dan ook als een trein. Benedict en Keteyian, twee bestsellerauteurs, interviewden honderden mensen uit de inner circle van Tiger – familie, vrienden, ex-liefdespartners, coaches, collega-golfers, zakenpartners en anderen. De uitkomst is ‘een meeslepend verhaal over de onstuitbare opkomst en de dramatische val van een icoon, een onvergetelijk portret van een gevallen held.’ Extra mooi om te lezen, nu die gevallen held met zijn overwinning in de Masters in 2019 glorieus is opgestaan uit de golfdood.

 

De meeste boeken zijn te bestellen op golfboeken.nl of amazon.nl. en 

Kun je je vinden in dit rijtje boeken? Laat het ons weten: redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Reacties

Ik mis nog A life well played (palmer), Five Lessons (Hogan) An American Caddie in St. Andrews, A season in Dornoch, Simpson & Co., The Short Game Bible, The anatomy of a golf course (doak) and a few more ;-)

— Michael Brands (@GolfbrandsNL) 

Golf is not a game of perfect van Dr. Bob Rotella, een mooie klassieker ter introductie van de mentale factoren in golf. En vergeet niet de boeken van Gary Player. Overigens vind ik A good walk spoiled nix.

— Mitchel Kevenaar (@mitchelkevenaar)

Lees meer over
Instructie Golftips