Instructie

Pitchen: gebruik je lichaam, niet je armen

Tourpro en Ryder Cup-captain in 2018 Thomas Bjørn laat je zien hoe je je lichaam gebruikt bij pitches van 20 tot 50 meter.

In 2018 leidde hij het Europese Ryder Cup-team naar de overwinning en hij zal in 2023 als vice-captain Henrik Stenson terzijde staan. Ook boekte hij 15 toernooiwinsten op de DP World Tour. De Deense tourpro Thomas Bjørn heeft zijn sporen verdiend.

Hij nam deel aan het Dutch Open 2022 en maakte daar tijd vrij voor een pitch-instructie. Thomas Bjørn: "Ik zie bij amateurs vaak problemen bij de pitches van 20 tot 50 meter. Ze willen dan niet te hard slaan, vergeten hun lichaam te gebruiken en werken vooral met hun armen en handen. Dan gaat het mis. Je moet bij deze slag juist alleen je lichaam gebruiken."

Oefening: gebruik je lichaam bij de pitch

Het is de bedoeling dat je borst in de backswing naar rechts draait, tijdens het raakpunt in het midden zit en in de doorzwaai naar het doel gericht is. Je armen bewegen nauwelijks, die volgen slechts de beweging van het bovenlichaam. Om dit goed te oefenen kun je de pitch met alleen je rechterarm slaan. Je móet dan wel je lichaam gebruiken - met de kracht van één arm krijg je de bal immers moeilijk weg - en op die manier voel je automatisch wat je moet doen.

Oefening: variatie in de pitch

Als je hebt geleerd goed je lichaam te gebruiken gaan we een stap verder. Hoe sla je een hoge pitch die weinig rol heeft en een lagere met meer rol/voorwaartse beweging? Thomas Bjørn legt het uit. "Voor een hoge pitch maak ik de backswing langer en ik beweeg in de swing langzamer. Bij een lage pitch maak ik de backswing juist korter en beweeg sneller."

 

Lees meer over
Instructie Golftips