Beginnen met golf

Eerste kennismaking met golf smaakt naar meer

Clubs en banen in het hele land organiseren kennismakingslessen. Tijdens deze kennismakingsles kom je erachter of golf iets voor jou is. Hoe ervaren de deelnemers op Golfclub Vught hun introductie?

Op deze stralende zomerse zondag wachten Ilse van Rijsingen en Maarten Kohlmann voor het gezellige clubhuis van Golfclub Vught geduldig op de dingen die komen gaan. Het wordt voor de jonge dertigers hun eerste kennismaking met golf. “Ik hoor steeds meer vrienden en collega’s enthousiast praten over hun golfervaringen. Mensen ook van wie ik dat helemaal niet verwachtte. We willen daarom zelf weleens kennismaken met deze sport”, vertelt Ilse die altijd heeft getennist. “Golf lijkt me een aantrekkelijke sport. Ik wil het gevoel ervaren, kijken of ik het leuk vind. Dat kan tijdens een kennismakingsles op een laagdrempelige manier, hoorde ik van vrienden.”

Open golfdag bij Golfclub Vugt - Ilse en Maarten
“Ik wil ervaren hoe het is om zo’n golfstok in mijn handen te hebben en of het mij een beetje lukt om daarmee een bal te slaan”, vult Maarten zijn vriendin aan. “Deze golfbaan ligt vrij geïsoleerd, waardoor we er niet vaak langsrijden en geen goed beeld hebben van wat je hier allemaal kunt doen. We willen vandaag ook meer te weten komen over de volgende stappen die we eventueel kunnen zetten als we willen leren golfen.”

Drempelvrees is overbodig

“Zo hé!”, roept Maryanne Staal als zij net als de andere deelnemers aan de clinic bewonderend toekijkt hoe een jongeman de bal met ogenschijnlijk gemak ver wegslaat. Is dit wat ook van hen verwacht wordt vandaag, zie je de deelnemers denken. “Ik ben gisteren begonnen met golf”, grapt golfprofessional in opleiding Djingli Vugts. Hij stelt zich voor als golfprofessional in opleiding die professional Felix Meijer vanmiddag assisteert. De deelnemers aan deze populaire, maandelijkse kennismakingsles zullen volgens Felix ontdekken dat drempelvrees overbodig is. “Iedereen kan leren golfen, op elke leeftijd”, zegt hij. “Golf is een supermooi spelletje.”

Nadat ik met pensioen ging vorig jaar heb ik eerst een lange reis gemaakt en nu wil ik het golfen weer gaan oppakken
Open golfdag bij Golfclub Vugt - Maryanne en Marij

Maryanne vertelt dat zij in een ver verleden al eens een golfcursus volgde, maar door tijdgebrek stond ze niet vaak op de baan. “Nadat ik met pensioen ging vorig jaar heb ik eerst een lange reis gemaakt en nu wil ik het golfen weer gaan oppakken. Vandaag wil ik ontdekken of ik het nog leuk vind en de sfeer op deze club ervaren. Daarom ben ik hier samen met mijn vriendin Marij.”

Klaar voor een wedstrijdje

Op de putting green leren de deelnemers hoe je een golfclub vasthoudt, hoe ze hun voeten neer moeten zetten en mogen ze voor het eerst zelf een golfbal laten rollen. “Het gaat prima hoor”, meldt Jan Staats. Hij wijst naar zijn tennisvriend Daan van Lent die hij meegenomen heeft naar deze kennismakingsles. “Ik wil hem introduceren in golf.” Jan haalde zelf twintig jaar geleden via een spoedcursus zijn GVB. “Ik reed daarvoor helemaal naar de andere kant van het land, want dat wil je dan zo snel mogelijk halen.” Maar hij golfte daarna lange tijd niet. “Ik wil zelf weer meer gaan golfen én lid worden van een club. Deze clinic is misschien een goede herstart.”

Ik wil een nieuwe sport leren en daar wil ik écht de tijd voor nemen

“Nu zijn jullie klaar voor een wedstrijdje”, kondigt Felix aan. In tweetallen spelen de deelnemers drie holes. Daan beleeft er zichtbaar plezier aan na een paar succesmomenten. “Ik tennis nu twee tot drie keer per week, maar ik ben toe aan iets anders”, zegt hij. “Ik wil een nieuwe sport leren en daar wil ik écht de tijd voor nemen.”

Open golfdag bij Golfclub Vugt - Jan en Daan

Ontspannen

De groep verplaatst zich naar de volgende oefengreen om kennis te maken met de beginselen van het chippen. “Oeps”, excuseert Maryanne als haar bal in het zand van de bunker verdwijnt. “Je moet onder de bal komen”, adviseert Daan die naast haar staat te chippen. “Heel goed!”, complimenteert Felix regelmatig als iemand een goede chip slaat. Hij en Djingli lopen langs de deelnemers en geven tips op maat. “Het ziet er zo ontspannen uit, maar het is lastiger dan het lijkt”, zegt Marij Ooms. “Ontspannen wordt het na een tijdje”, weet Felix. “Dat geldt voor iedere sport: in de beginfase moet je heel goed nadenken over elke beweging die je maakt. Door oefenen krijg je steeds meer vaardigheden.”

Natuurtalent

“Tot slot: een swing zonder muziek”, leidt Felix de groep potentiële nieuwe golfers naar de afslagplaatsen op de drivingrange. Ilse slaat net als tijdens het putten en chippen ook hier meteen een goede bal en vertoont alle kenmerken van een natuurtalent. “Ik heb het gevoel dat ik wel iets heb aan bewegingen die ik bij tennis leerde. Ik vind het uitdagend, er zijn zoveel dingen waar je op moet letten en je probeert het iedere volgende keer beter te doen. Ik houd wel van dat competitieve element.”

Zorg dat de laatste je beste bal is

“Het putten en chippen ging me beter af”, verzucht Maarten als zijn vriendin weer aan de beurt is. “Jammer dat Ilse in dit onderdeel beter is. Ja, ik ben ook best competitief.” Hij informeert nog even bij de golfprofessional naar de juiste grip. “Zorg dat de laatste je beste bal is”, voert Felix de druk op voor de deelnemers. Maarten gaat daar nog een keer goed voor staan. Hij draait zich om met een brede glimlach op zijn gezicht als het hem gelukt is.

Samen met vrienden

Na anderhalf uur uitproberen van de golfslagen is de groep weer bij het clubhuis gearriveerd. Mét enthousiaste indrukken. “Verhelderend”, oordeelt Maryanne. “Een leuke én leerzame middag.” De kennismaking smaakt naar meer. Belangstellend luisteren de deelnemers dan ook naar de uitleg van Felix over de cursussen waarmee zij een duurzame start in golf kunnen maken. “Ik stel het steeds uit, maar ik wil nu serieus gaan leren golfen en lid worden van een club”, zegt Daan zeer beslist. Maarten en Ilse geven aan dat zij zich met een groepje vrienden willen inschrijven voor Golfstart. Maarten heeft al een beeld op zijn netvlies staan: “Ik zie ons wel met een groepje vrienden een rondje op de golfbaan lopen. Lekker samen actief bezig zijn in de buitenlucht.”

Ik zie ons wel met een groepje vrienden een rondje op de golfbaan lopen

Wil je ook kennismaken met golf?

Kennismakingslessen zijn geheel vrijblijvend, gratis en worden het hele jaar door verspreid over Nederland georganiseerd. Op het platform www.probeergolf.nl kun je eenvoudig zoeken naar een les bij jou in de buurt. Boek direct een les en nodig ook vrienden of familie uit. Kennismakingslessen zijn er niet alleen voor de onervaren of nieuwe golfers maar ook voor de golfers die al een tijdje geen golfclubs meer in hun handen hebben gehad en de sfeer bij een vereniging of golfbaan willen proeven.

Wie neem jij mee golfen?

Schrijf je samen in voor een gratis kennismakingsles bij jou in de buurt!

Klik hier
Lees meer over
Beginnen met golf