Het clubhuis van Princenbosch
Beeld: Golfbaan Princenbosch
Princenbosch heeft 27 holes
Golfclub Princenbosch
Op de baan staan her en der borden die uitleg geven over de flora en fauna
Beeld: Golfbaan Princenbosch
Het clubhuis van Princenbosch
Princenbosch onderscheidt zich door 27 holes en andere zaken. Het oordeel van GOLF.NL Weekly: 7,8.

Golfbaan Princenbosch

27 holes

Greenfees: klik hier.

Bavelseweg 153, 5124 PX Molenschot (bij Breda)

0161-431811

princenbosch.nl

Twitter: @princenbosch


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 


Baan

Princenbosch heeft twee gezichten: de oudste holes vormen een parkbaan, de nieuwe holes zijn open, glooiend en hebben het karakter van een heidebaan. Waterpartijen tref je op veel van de 27 holes die ontworpen zijn door architect Alan Rijks. De eerste achttien holes (A en B) waren in 1994 klaar. In 2002 werden de C-holes aangelegd. In de loop der tijd heeft de exploitant aanpassingen gedaan, in samenwerking met Rijks. Princenbosch is een baan die heel prettig speelt en veel leuke holes heeft. Wat erg bijdraagt aan het spelplezier zijn de goede greens en voorgreens – het gebied waar gescoord moet worden – en de redelijk brede fairways. Dankzij de zandondergrond houdt Princenbosch zich ook goed in natte winters.

De baan is moeilijker geworden omdat de bomen op de parkbaanholes flink zijn gegroeid en de greens harder en sneller zijn geworden. Maar Princenbosch is niet heel lang, en goed te doen voor alle niveaus. Het baanrecord op de oorspronkelijk achttien, de A- en B-holes, is laag: 62 slagen, door Boudewijn Hubert. Een rondje op Princenbosch is ook heel plezierig door de rustige, agrarische omgeving. De baan grenst aan één kant aan een groot natuurgebied en bos met de naam Princenbosch.

Onderhoud

De baan is in de loop der tijd flink moeilijker geworden

De goede greens en voorgreens zijn al genoemd. De greenkeepers zijn in eigen dienst en worden aangestuurd door Erik-Jan Beenackers, een van de twee broers die eigenaar zijn. Het is veelzeggend dat hoofdgreenkeeper Koert Donkers vorig jaar is uitgeroepen tot Greenkeeper of the Year, een prijs van het blad Greenkeeper waarbij een jury van deskundigen beslist. De baan heeft sinds 2012 het GEO-certificaat (‘Committed to Green’) en daarbij is Erik-Jan een voortrekker. Op de Facebook-pagina, de website en in het clubblad vertelt hij leden aan de hand van foto’s over bijzondere flora en fauna en er staan enkele mooie borden met uitleg in de baan.

Familiebedrijf

Princenbosch is een familiebedrijf. Begin 1991 begon de familie Beenackers een golfbaan op het terrein van hun voormalige veeteeltbedrijf. ‘Mijn vader speelt hier bijna elke dag, hij woonde vroeger op de baan en nu tweehonderd meter van de baan, maar mijn broer Erik-Jan en ik zijn nu samen eigenaar’, zegt Richard Beenackers. ‘Een oom van ons werkte als kok op een golfbaan en zo ontstond het idee voor een golfbaan.’
Iedereen op Princenbosch kent vader Kees Beenackers. De 77-jarige oprichter van de baan is graag gezien. Als hij iemand in het clubhuis ziet die hij niet kent, stelt hij zich voor en geeft hij de speler een welkom gevoel. 

De organisatiestructuur van Princenbosch is uniek; het is een baan met een commerciële exploitant, maar toch een verenigingsbaan. Richard Beenackers: ‘We zijn een exploitant en het bedrijf is gericht op winst, maar we verhuren bijna honderd procent van het speelrecht aan de club en de club krijgt ook de inkomsten van greenfees. We hebben goede afspraken gemaakt, we kunnen snel schakelen en dat werkt prima.’ 

Ledenbaan

Dat er twintig soorten bier worden geschonken zegt iets over de Brabantse inslag

Greenfeespelers zijn welkom maar Princenbosch kiest heel bewust om zich als ledenbaan te positioneren. Ook al ligt Princenbosch in een regio (Breda) waar het wemelt van golfbanen, het gaat commercieel goed – vermoedelijk juist dankzij de duidelijk keuze om allereerst een clubbaan te zijn. 

‘Gasten zijn welkom maar de leden staan centraal, het doel is kwaliteit bieden aan de leden’, aldus Beenackers. In het slechtste jaar van de economische crisis waren er 1175 seniorleden (exclusief jeugd), nu zijn dat er 1270. Het maximum is gesteld op 1300. In 2012 is op Princenbosch, net als op de meeste andere banen in Nederland, de obligatielening afgeschaft. 

Waarom doet Princenbosch het goed in een regio waar de concurrentie tussen golfbanen groot is? Beenackers: ‘We hebben een leuke en afwisselende baan, niet te moeilijk. De baan is makkelijk bereikbaar. We hebben 27 holes en het is hier gezellig, ons kent ons.’ Leden die willen spelen, moeten naar de club komen, een starttijd regelen kan niet vanaf huis. Wachten op de eerste tee is zeldzaam omdat er 27 holes zijn. Op een grote bedrijfsgolfdag zijn er minstens negen holes open voor de leden. 

Faciliteiten

Het clubhuis is gebouwd in de stijl van de vroegere boerderij en heeft een grote open haard. Dat er twintig soorten bier worden geschonken zegt iets over de Brabantse inslag. Er is een kleine shop een groot terras dat uitkijkt op een dubbele green. De laatste jaren is het doel van de eigenaars en de club ‘een professionalisering van de baan’. Een voorbeeld daarvan is de nieuwe range die gebouwd wordt in de winter van 2014-2015. Hiermee proberen de exploitant en club oefenen zo aantrekkelijk en leuk mogelijk te maken. Zo hebben de greens op de oefenholes drie vlaggen en verschillende afslagplekken waardoor je een oefenparcours hebt.

Topgolf

Goede oefenfaciliteiten passen bij Princenbosch, een club waar topgolf wordt gespeeld en waar topgolf leeft. Leden van de club leveren financiële bijdragen onder de naam Vrienden van topgolf. Voorjaar 2015 spelen heren 1 en dames 1 in de hoofdklasse. 

‘Princenbosch is een club waar gezelligheid en recreatie goed samengaat met topgolf’, zegt Beenackers. ‘De club is trots op de eerste teams.’ Richard zelf, 36 jaar, zit al zo’n kleine twintig jaar in het eerste team (samen met generatiegenoot Tom Donders) en hij is al heel wat jaren captain. Drie van de vijf kinderen van de Beenackers spelen golf; Richard, Erik Jan en hun zus Astrid. Zij speelt in dames 1 en werd vorig jaar nationaal mid-amateur kampioen (35 en ouder). De selectie-teams worden begeleid door head pro Jeroen den Boer maar NGF-coach Cees Renders heeft ook een thuisbasis op Princenbosch.


Deze baanbeoordeling is verschenen in GOLF.NL Weekly 29 van 2014.

  • Paginadatum 17 maart 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}