Beeld: Getty Images
Topgolf

Wat is de handicap van Tiger Woods, Joost Luiten en Anne van Dam?

Beeld: Getty Images
Als professional hoef je je handicap niet meer bij te houden, maar welke handicap zouden de beste golfers ter wereld hebben als ze dat wel deden?

Als je als amateur denkt "ik ga mijn geld met golf verdienen" verandert er veel. Een van die dingen is dat je als professional geen handicap meer hebt en deze dus ook niet meer bij hoeft te houden. Met deze nieuwe status gaat het om prijzengeld, je bent een ondernemer. Handicapverrekening bestaat (helaas) niet meer. Dat neemt niet weg dat het leuk is om eens te kijken naar wat voor handicaps bekende broodspelers zouden hebben als ze nog wel hun scores zouden inleveren.

De handicap van Tiger Woods

Laten we beginnen bij misschien wel de beste golfer ooit, Tiger Woods. De Amerikaan heeft zijn handicap niet bijgehouden, maar twee knappe koppen van de USGA, Steve Edmonson en Lee Rainwater, berekenden in 2020 de handicap van Tiger op basis van zijn scores op de PGA Tour. In het nieuwe Wereld Handicap Systeem wordt een handicap berekend aan de hand van de 8 beste scores van de laatste 20 rondes die zijn gespeeld. Op basis van 20 wedstrijdrondes op de PGA Tour berekenden ze met de course en slope rating van de banen (de moeilijkheidsgraad) die hij speelde dat hij een handicap zou hebben van +7.1. Bedenk wel dat op de gemiddelde tourbaan de rough hoger is, de greens sneller zijn en de pin vak moeilijker gestoken is. Dit zijn dingen die niet zijn meegenomen in de courserating bij deze berekening, dus dat maakt de handicap van Tiger extra knap.  

Phil ietsje lager

Een beetje speurwerk op internet leert ons dat Phil Mickelson nog lang een handicap heeft bijgehouden bij een van de clubs waar hij lid is, Whisper Rock in Arizona. Op basis van die rondes had Mickelson in maart 2020 een handicap van +6.0.  

Even voor de duidelijkheid: de plus (+) betekent in dit geval dat je voor je netto score slagen bij je bruto score moet optellen. Dus de +6 handicap van Phil Mickelson zegt dat hij zes slagen moet optellen bij zijn score. Een handicap lager dan nul duidt je daarom aan met een '+'.  Simpel gezegd: Phil Mickelson moet zes onder par spelen om zijn handicap te spelen. Dit is ook de reden waarom er maar heel weinig golfers zijn met een plushandicap.

Er zijn naast Mickelson meer bekende tourprofessionals die hun handicap bijhielden bij Whisper Rock, bijvoorbeeld Martin Kaymer (+5.9) en Geoff Ogilvy (+5.1).

+8.4

Golfstatistiekgoeroe Lou Stagner dook dieper de cijfers in en berekende voor heel veel meer spelers hun handicap als ze die bij zouden houden. In de onderstaande tabel (uit deze tweet) zie je ronduit indrukwekkende handicaps, berekend op basis van rondes in de periode 2016-2020. Zo zie je de laagste handicap (van Rickie Fowler: +8.4!) en de gemiddelde handicaps van een groot aantal PGA Tour spelers. De gemiddelde handicap is +5.4. De beste gemiddelde handicap in deze periode van vier jaar hadden Dustin Johnson, Brooks Koepka en Jordan Spieth: +6.5.  

handicaps van professionals

Plus is niet meer voldoende

De moraal van dit verhaal? Als je de droom hebt om professional te worden en de absolute top te bereiken dan is een 'scratch' handicap (van nul) lang niet meer voldoende. En met +2 ga je het waarschijnlijk ook niet halen, want de genoemde handicaps zijn berekend in tourcondities(!). Dat is iets anders dan een handicap behaald op een homecourse die je goed kent in goede omstandigheden. En dat is iets heel anders dan op een stressvolle vrijdag met een scorekaart in je achterzak de cut halen om brood op de plank te krijgen.

Anderhalve slag is het verschil tussen meedraaien in de top en vechten voor speelrecht op de DP World Tour   

Een handicap zegt natuurlijk niet alles over de potentie van een amateur om ook op het professionele circuit succesvol te zijn. Er zijn wel degelijk uitzonderingen en succesvolle professionals die niet eens zo'n lage handicap hadden toen ze als de overstap naar de professionals maakten. Een beroemd voorbeeld is Ian Poulter, die een handicap had van 4 (dus zonder +) toen hij pro werd. 

Stroke average

Hoe zit met de Nederlanders op de tour? Joost Luiten staat momenteel op een knappe 13de plaats in de Race to Dubai, de jaarranglijst van de DP World Tour. Zijn stroke average (gemiddelde score) is 70.09 en daarmee staat hij 14de in de strokes average ranking, die met 68.80 (op basis van 30 scores) wordt aangevoerd door Rory McIlroy. Wellicht ben je verbaasd dat het 'slechts' 70.09 is, pakweg een score van -2 per ronde op een par 72 baan waarmee je tot de top van Europa behoort. Maar in dit gemiddelde zitten dus ook de 'slechte' scores van Luiten en het is een minder gunstige berekening dan die in het WHS wordt gehanteerd, waarbij het om de beste acht scores gaat.

Daan Huizing (71.48), Darius van Driel (71.49) en Wil Besseling (71.61) staan lager op de ranking. Anderhalve slag is dus het verschil tussen meedraaien in de top op de ranglijst en vechten voor speelrecht op de DP World Tour. 

Handicaps van Nederlanders

En wat voor handicaps hadden de beste Nederlandse golfers toen ze pro werden? Navraag bij Luiten leert ons dat hij een handicap had van +5.8 toen hij pro werd. Wil Besseling +3.5 en Anne van Dam had een handicap +4.6. Romy Meekers (+4), Dewi Weber (+4) en Pasqualle Coffa (+2.9) hadden ook zeer indrukwekkende plushandicaps in de laatste fase van hun amateurtijd. Kiet van der Weele, die recent professional is geworden en in 2024 op de Challenge Tour speelt had een handicap van +6.4 toen hij de overstap maakte. Darius van Driel had een handicap van +5.5. "Ze hebben het op Noordwijk nog bijgehouden toen ik een jaar op de Alps Tour speelde, en toen zat ik op +6.7," zegt Van Driel, maar voegt daar gelijk aan toe "dat op dit niveau je handicap helemaal niks meer uit maakt". 

Dewi Weber noteert haar score tijdens het NK Strokeplay in 2015
Dewi Weber noteert haar score tijdens het NK Strokeplay in 2015


In Nederland zijn er ongeveer 500 spelers en speelsters met een plushandicap en natuurlijk geldt ook hier - net als bij alle andere golfers in Nederland - dat je handicap alleen iets zegt over de scores die je ook echt inlevert. Het 'fabriceren' van een handicap is van alle tijden, maar dat is iets voor een ander artikel... 


De handicapverdeling in Nederland van alle golfers ziet er als volgt uit:

Handicap % Cumulatief
<5 0,65% 0,65%
5-10,0 1,89% 2,54%
10,1-15 4,02% 6,56%
15,1-20 7,64% 14,19%
20,1-28 16,73% 30,92%
28-36 16,78% 47,70%
37-53 24,26% 71,96%
Handicap 54 20,52% 92,48%
Baanpermissie 7,52% 100,00%