Hoezo eigenlijk?

Zijn golfschoenen echt nodig als je al veel sportschoenen in de kast hebt staan?

Een beetje sporter verzamelt al snel een kast vol sportschoenen. Zijn een paar golfschoenen dan nog wel nodig als je ook prima met je hardloop- of hockeyschoenen de baan in kan? In deze rubriek ‘Hoezo eigenlijk’ beantwoorden we vragen waarvan je niet wist dat je ze had. Deze keer: hebben golfschoenen nut?

De huidige golfer heeft genoeg te kiezen. Golfschoenen met spikes voor natte omstandigheden en meer grip en lichtere golfschoenen zonder spikes voor droge omstandigheden. Traditionele golfschoenen met decoratieve kwastjes erop en golfschoenen die zo mooi zijn dat je ze het liefst elke dag zou dragen.

Maar, zo zal vooral de beginnende golfer zich afvragen, zijn al die golfschoenen ook nuttig? Kan ik niet net zo goed op mijn hardloop- of hockeyschoenen de baan in? Het antwoord: uiteraard kun je op je gewone gympies de baan in, of op welke andere sportschoen dan ook. Toch zijn specifieke golfschoenen er niet voor niets en wel om de volgende redenen.

Wat is het nut van golfschoenen?

 1. Stabiliteit

  De meeste golfschoenen hebben ingebouwde stabilisatoren langs de zijkanten van de zool, waarmee zijwaartse bewegingen worden beperkt. Aangezien je voeten dwars op het doel staan waar je naartoe beweegt, komt er veel druk op de zijkanten te staan, vooral op de voorste voet. Dankzij de stabilisatoren schuiven de voeten niet in de schoen tijdens de swing en blijf je beter in balans.
 2. Flexibiliteit

  Op golfbanen vind je vaak glooiende hellingen en onregelmatig terrein. Om die reden zijn golfschoenen zo gemaakt dat ze naast stabiliteit ook redelijk veel flexibiliteit bieden. Een combinatie die niet elke doorsnee gymp heeft. Je kunt er makkelijker een goede swing mee maken vanaf een schuine ligging.
 3. Grip

  Op zulke schuine liggingen, maar ook bij natte omstandigheden en sowieso omdat er bij een swing druk op je voeten komt te staan, heb je grip nodig. En die is kenmerkend voor golfschoenen. Spikes of noppen zijn eigenlijk onmisbaar.
 4. Balans

  Golfschoenen hebben een bredere basis en grotere zool, die ook helpen om je balans te houden tijdens de swing.
 5. Ademend vermogen en waterdichtheid

  Vooral op warme dagen zijn golfers blij met het ademend vermogen van hun schoenen dat hun voeten koel en comfortabel houdt en blaren voorkomt. Ook kunnen golfers kiezen uit talloze waterdichte golfschoenen. Want niet alleen in de regen is de baan nat, ook kan het gras behoorlijk vochtig zijn door ochtenddauw en sproeien. Met die hardloop- en tennisschoenen uit je kast, ben je verzekerd van natte voeten.
 6. Comfort

  En ten slotte: golfschoenen zijn comfortabel. En niet zonder reden. Als je achttien holes speelt en zo’n vier uur door de baan loopt, dan moeten je schoenen geschikt zijn maar zeker ook gewoon fijn zitten.
Waarom golfschoenen

Zijn golfschoenen verplicht?

In principe zijn golfschoenen niet verplicht. Wel mogen golfclubs en -banen golfschoenen op hun baan verplicht stellen. Dit doen ze omdat ze van golfschoenen zeker weten dat deze hun baan niet beschadigen.

Maar wie weet, wellicht sluit zo’n regel ook een beetje aan op het onderwerp van vorige keer, het kraagje. Want God verhoede dat golfers zich in de toekomst op de eerste tee melden zónder kraagje maar mét rode Crocs aan hun voeten!

Lees meer over
Equipment Golfregels