Hoezo eigenlijk?

Waarom zijn er geen par-6-holes?

Golf kent veel geschreven en ongeschreven regels. Sommige zijn voer voor dagelijkse discussies, andere worden voor lief genomen en nooit in twijfel getrokken. GOLF.NL geeft in de rubriek ‘hoezo eigenlijk?’ antwoord op vragen waarvan je niet wist dat je ze had. Deze keer: waarom kom je bijna nooit een par-6-hole tegen?

Nooit is een groot woord, maar als je in Europa woont en golft dan is de kans wel heel klein dat je een par-6-hole tegenkomt. Tenzij je jezelf bijvoorbeeld terugvindt op de Hamptworth Golf & Country Club in Engeland. Daar zal je al snel de vraag gesteld krijgen: “Can you beat the beast?’ The beast is in dit geval hole 16, een par 6 van 666 yards (609 meter).

In Frankrijk zijn er twee te vinden (de 15de van Le Golf de Belle Dûne van 600 meter en de 18de van Le Golf de Seignosse van 561 meter) en ook in Slowakije (15de van Penati Golfresort, 635 meter) en Duitsland (Gut Batzenhof, 17de van 740 meter) kun je je hart ophalen. Dit zijn ze vast niet allemaal, maar de par-6-holes in Europa zijn vermoedelijk op twee handen te tellen.

Voor de echte spectaculair lange holes moet je verder reizen maar dan heb je ook wat (meters). Op de Gunsan Country Club in Korea is hole 3 een par 7! Met zijn 1100 yards (1005 meter, dus ruim 1 kilometer) wordt het de langste hole van de wereld genoemd.

Hoezo eigenlijk geen par-6 holes

Mag het?

In het WHS Rules of Handicapping-document van de R&A en USGA staan lengterichtlijnen voor holes van par 3 tot en met par 6. Een par 6 mág dus wel, maar dat het om meerdere reden niet gewenst is, blijkt wel uit het feit dat in Europa - conform de richtlijnen van de EGA - geen holes als par-6-holes worden gekwalificeerd (ongeacht de lengte van de hole). Ook op de grote toernooien op de DP World Tour en de PGA Tour zullen de pro’s nooit een par-6-hole tegenkomen.

Het Wereld Handicap Systeem werkt overal ter wereld op dezelfde manier, maar elke nationale golfautoriteit kan voor het eigen land een aantal keuzes maken. De NGF heeft voor de Nederlandse golfbanen de volgende lengterichtlijnen bepaald:

Par  Heren
 Dames
 3  Tot 240 meter
 Tot 200 meter
 4  220 tot 450 meter
 180 tot 380 meter
 5  410 meter en langer
 340 meter en langer

Waarom geen par-6-holes?

Maar waarom zijn die par-6-holes dan niet gewenst? We hebben de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

  • Het is niet eerlijk voor hogere handicappers
    Hoe langer de hole, hoe groter het voordeel voor lage handicappers. Omgedraaid: het is niet eerlijk voor hogere handicappers. Ten eerste slaan ze minder ver. En hoe langer de hole, hoe meer dit gegeven meespeelt in hun score. Ten tweede zijn hogere handicappers minder consistent: op een par-6-hole kan er dus veel misgaan. Veel meer dan bij bijvoorbeeld een par-3- of par-4-hole.

  • Het heeft een negatief effect op het spelplezier van de meeste golfers
    Volgend op het vorige punt: een par-6-hole draagt voor de meeste spelers beslist niet bij aan het spelplezier. In Nederland heeft 80 procent van de golfers een handicap van 28 of hoger. Een lange par-6-hole zal voor het gros van de golfers minimaal negen slagen betekenen. En wie wordt er nou gelukkig van een 9, of nog erger, een 10 of een 11, op zijn scorekaart?

  • Er is geen ruimte voor
    En dan nog een niet onbelangrijke reden, met name in ons dichtbewoonde en dichtbebouwde land: ruimtegebrek. Voor een par-6-hole heb je pakweg zo’n 150 meter extra fairway nodig, ruimte die er vaak simpelweg niet is.

  • Het is duur
    En als die ruimte er wel is, dan nog is de vraag of je die zou willen gebruiken. Het (duurzaam) onderhouden van een golfbaan is enorm duur en arbeidsintensief. De vraag is of die 150 meter extra, en die par 6, die kosten waard zijn.

  • Het belemmert een goede doorstroming in de baan
    En ten slotte, een par-6-hole heeft ook negatieve invloed op de doorstroming in de baan. Een flight doet al snel een kwartier over een par-5 en voor een par-6 zullen daar met gemak weer een paar minuten bijkomen. Een par-6-hole werkt slow play in de hand en daar zit niemand op te wachten.

Condor

Maar goed, mocht je dan toch een keer in Engeland zijn, iets ten noordwesten van Southampton, dan kun je dus op de Hamptworth Golf & Country Club een par-6-hole spelen. En doe je dat vervolgens in slechts twee slagen, dan maak je een condor, ook wel aangeduid als een dubbele albatros of triple eagle. Bucketlist anyone?

Lees meer over
Banen Golfregels