Justin Rose met smartphone in de baan

Smartphone op de golfbaan

Beeld: Getty Images
Wat mag wel en wat niet met mobiele telefoons op de golfbaan?

Bijna iedereen heeft een smartphone en daarop kun je allemaal leuke golf- en weerapps installeren. Als je een wedstrijd of qualifying kaart speelt, wat mag je dan wel doen met een mobiele telefoon en wat niet?

Veel mensen kunnen geen minuut zonder hun kleine draadloze computer waarmee je ook kunt bellen. Zelfs op de golfbaan. Ze appen vrienden, lezen het weerbericht, volgen de score van Joost Luiten, beantwoorden mails en maken foto’s.

Wat is toegestaan? Allereerst gelden de etiquettevoorschriften in het regelboekje: Normen voor spelersgedrag (regel 1 in de Spelerseditie). Letterlijk: 'Rekening houden met anderen – bijvoorbeeld door vlot door te spelen, de veiligheid van anderen in acht te nemen en een andere speler niet af te leiden bij het spel.' Dus zet de telefoon sowieso op stil.

Verder mag er heel veel. Een foto maken van je flight en op Facebook zetten? Het laatste golfnieuws op GOLF.NL bekijken? Vrienden whatsappen dat je een eagle heb gemaakt? Een golfregel online opzoeken? Het mag in principe allemaal, mits je de boel niet ophoudt en niemand zich er aan stoort.

Na elke hole je score invoeren op de app GOLF.NL? Dat mag ook. Het maakt niet uit of je je score bijhoudt op een papieren scorekaart of op je smartphone. Maar als je niet handig bent met mobiele telefoons, kun je de score beter pas na je ronde invoeren in de app.

Swingadvies en muziek?

Wat mag dan niet volgens de golfregels? Je smartphone gebruiken om hulp te krijgen bij je spel of een slag. Je mag dus niet iemand bellen of appen/sms’en om swingadvies vragen. Je mag ook niet naar muziek luisteren om je tempo te verbeteren. 

Apps?

Op je smartphone staan vaak ook allerlei (golf)apps (applicaties). Sommige hebben een functie waarmee je afstanden kunt meten. Dat mag.

Er zijn ook apps die de windsnelheid of helling in het terrein (slope) berekenen. Die mag je niet gebruiken.

Je mag wel een weerapp raadplegen (dat is zelfs aan te bevelen bij dreigend onweer) en de temperatuur en de vochtigheidsgraad op de baan meten.

Wedstrijdreglement

Als je een wedstrijd speelt, dan heb je niet alleen te maken met de golfregels maar ook met de regels van een wedstrijdreglement. In dat reglement staan soms extra regels over het gebruik van telefoons. Bijvoorbeeld: “Telefoneren in de baan is niet toegestaan met uitzondering van noodgevallen.”

Conclusie

Er mag op een golfbaan dus heel veel met een smart phone. Maar GOLF.NL adviseert: gebruik je smartphone alleen voor het meten van afstanden, om het weerbericht te bekijken en om je scores bij te houden via de app GOLF.NL. 

Tot slot nog twee tips voor beter spel. Als je de smart phone pakt, ga dan niet alle nieuwe berichten lezen. Golf is al moeilijk genoeg en die berichten leiden alleen maar af. Geniet van de natuur, praat met je medespelers en concentreer je op je spel! 

En als je moeite hebt je woede te beheersen, sla dan nooit met een club tegen je golftas. Er zijn al heel wat spelers die zo hun smartphone kapot hebben geslagen. Zie het bericht van Ian Poulter op Twitter (het is onbekend of het de telefoons van hemzelf en zijn caddie waren of van een andere speler).


Test je regelkennis: doe de regelquiz.


  • Auteur Redactie GOLF.NL