Golfregels: range finder

Afstandsmeters

Beeld: Getty Images
Hoe ga je om met afstandsmeters als je je aan de golfregels wilt houden?

Afstandsmeters (onder meer laser rangefinders) zijn toegestaan tenzij dit verboden is door een plaatselijke regel (local rule). 

Afstandsmeters mogen in wedstrijden, in de NGF Competite en in qualifying ronden alleen gebruikt worden om afstanden te meten. Dat is belangrijk om te weten want sommige apparaten kunnen meer dan afstanden meten. Bij veel moderne 'rangefinders' (afstandmeters met een laser) is het mogelijk om met één druk op de knop te switchen tussen de normale en de slope modus, de optie waarbij de afstandmeter hoogteverschillen meeneemt in de afstand en een ‘speelt als’-afstand geeft. Zo is het dus mogelijk om tijdens een wedstrijd de optie uit te schakelen (omdat het in wedstrijden niet is toegestaan) en tijdens het oefenen aan te zetten als je wel graag wilt weten wat het hoogteverschil met de afstand doet. Let dus goed op: het is met die apparaten niet toegestaan om gegevens te bepalen die het golfspel zouden kunnen beïnvloeden zoals de helling. 

Afstandsmeters zijn op het merendeel van de golfbanen en in het merendeel van wedstrijden toegestaan. Maar wie wijs is neemt bij elke ronde en bij elke wedstrijd even de plaatselijke regels door. In de local rules staan allerlei regels die gelden op de baan die je speelt of in de wedstrijd die je speelt, bijvoorbeeld wat je mag doen als je bal in een beluchtingsgat ligt of als je bal tegen een net geplant boompje ligt. 

Lees ook: Wat zeggen de nieuwe regels over het gebruik van een smart phone?


Test je regelkennis: doe de regelquiz.


  • Auteur Redactie GOLF.NL