golf afstandsmeter regels laser rangefinder

Afstandsmeters

Per 1 januari 2019 spelen we volgens nieuwe golfregels. Wat zeggen de nieuwe regels over afstandsmeters?

In de nieuwe regels per 1 januari 2019 geldt het volgende: afstandsmeters (onder meer laser rangefinders) zijn toegestaan tenzij dit verboden is door een plaatselijke regel (local rule). 

Tot 1 januari 2019 was het precies andersom: het gebruik van afstandsmeters was verboden tenzij een plaatselijke regel het gebruik van de apparaten toestond.

Afstandsmeters mogen in wedstrijden, in de NGF Competite en in qualifying ronden alleen gebruikt worden om afstanden te meten. Dat is belangrijk om te weten want sommige apparaten kunnen meer dan afstanden meten. Let dan goed op: het is met die apparaten niet toegestaan om gegevens te bepalen die het golfspel zouden kunnen beïnvloeden zoals de helling. De details zijn te vinden in Regel 4.3.

De nieuwe regel betekent dat afstandsmeters op het merendeel van de golfbanen en in het merendeel van wedstrijden zijn toegestaan. Maar wie wijs is neemt bij elke ronde en bij elke wedstrijd even de plaatselijke regels door. In de local rules staan allerlei regels die gelden op de baan die je speelt of in de wedstrijd die je speelt, bijvoorbeeld wat je mag doen als je bal in een beluchtingsgat ligt of als je bal tegen een net geplant boompje ligt. 

Lees ook: Wat zeggen de nieuwe regels over het gebruik van een smart phone?

Test je regelkennis: doe de regelquiz.

> Ga naar de hoofdpagina Nieuwe regels in 2019.


  • Auteur Redactie GOLF.NL