Winter

Hou van de kou! 10 wintertips

Ook in de winter kan je genieten van golf!
Slecht weer bestaat niet, alleen slechte golfers, luidt een bekende spreuk. Dat is makkelijk gezegd en natuurlijk niet helemaal waar. Maar slecht-weer-golf is nog altijd beter dan geen golf. GOLF.NL helpt je met tien tips de winter door.

1. Laagjes

Zonder goede kleding kan je beter thuis blijven. Alle grote golfmerken werken met layers en daarbij geldt dat meer niet per definitie beter is. Om niet als een Michelin-mannetje over de baan te gaan is het verstandig te beginnen met thermisch ondergoed (lange of korte mouwen). Doe daar een middenlaag (bij voorkeur met een col of hoge kraag) overheen die de warmte vasthoudt, bijvoorbeeld van fleece. De buitenste (derde) laag - een dun regen of windjack - houdt wind en water buiten. Muts op en klaar!

2. Vergeet handen en voeten niet

Niets is zo vervelend als koude handen op de fairway. Je hebt veel minder gevoel, en een slecht geraakt bal doet minstens zo pijn aan de handen als aan de ogen. Elke serieuze wintergolfer heeft daarom wanten. Vergeet de voeten niet, want naast stevige warme schoenen, bijvoorbeeld golfboots, heb je goede sokken nodig. Geen wintersokken in huis? Trek twee paar over elkaar heen aan, maar zorg er wel voor dat je je tenen nog goed kunt bewegen.

3. Ga voor een zachte bal

Maak je geen zorgen over de shaft of het clubhoofd. Ook al sta je op de noordpool, ze zullen niet slechter presteren. De bal daarentegen vliegt zeker minder ver als het koud is. De oplossing: speel met een zachtere bal. Niet alleen vanwege de koude lucht (die meer weerstand geeft), maar ook omdat een koude golfbal meer compressie heeft en zo minder hard van het clubblad komt. De ballenexperts van Callaway concludeerden na tests met een robot dat bij een driver een bal zo’n 6,5 meter minder ver vliegt als de temperatuur 22 graden lager is. Download de app FlagHi om te berekenen hoe ver al je clubs vliegen bij een bepaalde temperatuur.
Extra tip: Weleens aan een gele bal gedacht? Een golfballenfabrikant heeft berekend dat een gele bal in de lucht twee keer zo makkelijk te zien is dan een witte bal. Wel zo handig als het vroeg donker is of er een beetje sneeuw ligt.

4. Warming-up

Probeer wat extra tijd te nemen voor de warming-up. Sowieso is het verstandig om – als je dat normaal niet doet – even wat ballen in te slaan op de drivingrange. Al is het maar om te zien welke swing je die dag in huis hebt en eventueel je verwachtingen bij te stellen.

5. Neem een club (of twee) extra

Slecht weer kan voor flink wat afleiding zorgen. Wordt niet ongeduldig. Neem geen onnodige risico's en kies voor een club (of twee) extra. Sowieso geldt dat meer loft beter is. Pak daarom je houten-3 van de tee als je een driver hebt met minder loft.

6. Easy on the rules

Het is al moeilijk genoeg, dus gebruik de regels in je voordeel. Spreek af dat je mag plaatsen, de bal mag schoonmaken en tijdelijk water mag ontwijken.

7. Blijf in beweging

Om warm te blijven is het beter om niet met een buggy de baan in te gaan, maar te lopen met een lichte kar of een tas op je rug. Laat een keer alle even of oneven ijzers thuis.

8. Steil op de bal

Bij zowel natte (modder) als harde (bevroren) liggingen doe je er goed aan de bal een beetje terug in je stand te brengen en je gewicht richting het doel te verplaatsen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je eerst de bal raakt en daarna pas de grond. Wat ook helpt: een driekwart swing. Je dikkere jas zorgt er waarschijnlijk al voor dat draaien lastiger is en met een driekwart swing blijf je ook steviger op je voeten/benen staan.

9. Eten en drinken  

Neem de juiste voeding mee de baan in. Eiwitrijk voedsel verhoogt je lichaamstemperatuur dus ga niet alleen voor de snelle suikers. Vergeet niet water te drinken. Chocolademelk of koffie in het clubhuis is niet genoeg. Alcohol verwijdt de bloedvaten, verhoogt het warmteverlies van het lichaam en is dus een slecht idee.

10. Hou je hoofd koel, en geniet!

Het is niet realistisch te denken dat je in het koude winterweer je handicap speelt. Tel een paar slagen bij par op en kijk of je in de buffer kunt spelen. Om het jezelf makkelijker te maken zou je kunnen kiezen voor een andere kleur tee. Dus van geel naar blauw, of van rood naar oranje. 

Probeer te genieten van de omstandigheden. Wind je niet op over die langzamere greens en accepteer dat je minder kracht, coördinatie en gevoel hebt als het koud is. Golflegende Tom Watson zei ooit dat hij graag in slechte omstandigheden speelt omdat hij dan weet dat de helft van het spelersveld niet op de golfbaan wilde zijn en hij die al had verslagen. Hou van de kou!


  • Paginadatum 20 december 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL