wintergreens golfbaan

Tips voor golf in de winter

Golf in de winter is soms golf op wintergreens
Tips voor golf in de winter, voor beginners en gevorderden.

In koude omstandigheden kun je prima golfen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe leuker het is! 

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte golfers, luidt een bekende spreuk. En slecht-weer-golf is nog altijd beter dan geen golf! En met deze tips wordt het leuker en scoor je beter.

Laagjes

Zonder goede kleding word je koud. Alle grote golfmerken werken met layers en daarbij geldt dat meer niet per definitie beter is. Om niet als een Michelin-mannetje over de baan te gaan is het verstandig te beginnen met thermisch ondergoed (lange of korte mouwen). Doe daar een middenlaag overheen (bij voorkeur met een col of hoge kraag) die de warmte vasthoudt, bijvoorbeeld van fleece. De buitenste (derde) laag - een dun regen of windjack - houdt wind en water buiten. Muts op en klaar!

Vergeet handen en voeten niet

Niets is zo vervelend als koude handen op de fairway. Je hebt veel minder gevoel, en een slecht geraakt bal doet minstens zo veel pijn aan de handen als aan de ogen. Elke serieuze wintergolfer heeft daarom wanten of handschoenen. Vergeet de voeten niet, want naast stevige warme schoenen, bijvoorbeeld golf boots, heb je goede sokken nodig. Geen wintersokken in huis? Trek twee paar over elkaar heen aan, maar zorg er wel voor dat je je tenen nog goed kunt bewegen.

Koude bal vliegt minder ver

Vaak stijgt in de herfst de luchtvochtigheid. Veel golfers denken dat de bal daardoor minder ver vliegt. Dat is niet zo. Een hogere luchtvochtigheid zorgt namelijk voor een lagere luchtdichtheid. Eenvoudig uitgelegd komt dat doordat het watermolecuul (H20) lichter is dan een droge luchtmolecuul (O2&N2) en de lucht daarom minder dicht is. Eigenlijk ontstaat er een vergelijkbaar effect met wanneer je op grote hoogte speelt.

Maar als het koud is, vliegt de bal minder ver. Een koude golfbal heeft minder elasticiteit waardoor die langzamer van het clubblad komt. Het verschil bij twee exact dezelfde swings bij 25 graden en 5 graden en geen invloed van de wind? Bij 25 graden vliegt de bal 285,5 meter en bij 5 graden 276,8 meter.

Ga voor een zachte bal

Maak je geen zorgen over de shaft of het clubhoofd. Ook al sta je op de noordpool, ze zullen niet slechter presteren. De bal daarentegen vliegt wel minder ver als het koud is. De oplossing: speel met een zachtere bal. Niet alleen vanwege de koude lucht (die meer weerstand geeft), maar ook omdat een koude golfbal meer compressie heeft en zo minder hard van het clubblad komt. 

Gekleurde bal

Wel eens aan een gele bal gedacht? Een golfballenfabrikant heeft berekend dat een gele bal in de lucht twee keer zo makkelijk te zien is als een witte bal. Wel zo handig als het vroeg donker is of er een beetje sneeuw ligt. Nog niet zo lang geleden waren gekleurde golfballen voorbehouden aan drivingranges of het waren van die harde kogels waar je nul gevoel mee kreeg. Die tijd is voorbij want steeds meer grote merken brengen hun premium ballen nu ook in kleur.

Warming-up

Probeer wat extra tijd te nemen voor de warming-up. Sowieso is het verstandig om – als je dat normaal niet doet – even wat ballen in te slaan op de drivingrange. Al is het maar om te zien welke swing je die dag in huis hebt en eventueel je verwachtingen bij te stellen.

Blijf in beweging

Om warm te blijven is het beter om niet met een buggy de baan in te gaan, maar te lopen met een lichte kar of een tas op je rug. Laat een keer alle even of oneven ijzers thuis, dan is je tas minder zwaar.

Eten en drinken  

Neem de juiste voeding mee de baan in. Eiwitrijk voedsel verhoogt je lichaamstemperatuur dus ga niet alleen voor de snelle suikers. Vergeet niet water te drinken. Chocolademelk of koffie in het clubhuis is niet genoeg. Alcohol verwijdt de bloedvaten, verhoogt het warmteverlies van het lichaam en is dus een slecht idee.

Pas je verwachtingen aan

Het is niet realistisch te denken dat je in het koude winterweer je handicap speelt. Zelfs bij de beste pro’s van de wereld zie je de scores omhoog schieten in slecht weer. Maak je daarom bij herfst- en wintergolf niet te druk om je score, dat komt wel weer als de banen beter worden. Tel een paar slagen bij par op en kijk of je in de buffer kunt spelen. Om het jezelf makkelijker te maken zou je kunnen kiezen voor een andere kleur tee. Dus van geel naar blauw, of van rood naar oranje. 

Schoon clubblad

Modder en nat gras blijven plakken op clubhoofden, dus er kunnen na een oefenswing grassprieten of nat zand achterblijven. Veeg daarom je clubblad schoon voor je echte slag, want modder of gras tussen bal en clubblad veroorzaakt verlies van afstand en controle.

Lage zon

De zon staat lager, je probeert de bal van je medespeler tegen de zon in te volgen maar tevergeefs. John Dunn werkte jarenlang als caddie op een groot aantal golfbanen en hij schreef over zijn ervaringen het boek Loopers, A Caddie’s Twenty-Year Golf Odyssey. Dunn heeft de volgende tip: “Volg de bal vanaf het moment van raken tot die het hart van de zon bereikt, schat dan in waar de bal gaat neerkomen. Dat werkt veel beter dan de bal proberen te volgen want in de zon verlies je de bal hoe dan ook uit het oog.”

Geniet

Probeer te genieten van de omstandigheden. Wind je niet op over wintergreens of langzamere greens en accepteer dat je minder kracht, coördinatie en gevoel hebt als het koud is. Golflegende Tom Watson zei ooit dat hij graag in slechte omstandigheden speelt omdat hij dan weet dat de helft van het spelersveld niet op de golfbaan wilde zijn en hij die al had verslagen. Hou van de kou!

In de winter gelden winterregels, lees hier meer.

Vorst in de grond

De bal rolt verder

Als de fairways bevroren zijn, dan rolt de bal veel verder door dan normaal, net als in de zomer als de fairways uitgedroogd zin. Hou hier rekening mee.

Wintergreens

Op wintergreens is het gras langer dan op de gewone greens. De bal moet dus in het algemeen wat harder geputt worden dan normaal. Lees hier meer over wintergreens.

Bevroren bunkers

In een bevroren bunker kun je niet doen wat je normaal doet: het zand onder de bal wegslaan waardoor de bal omhoog getild wordt. Probeer de bal uit de bunker te chippen of te putten.

Natte winterse dagen

Steil op de bal

Bij zowel natte (modder) als harde (bevroren) liggingen doe je er goed aan de bal een beetje terug in je stand te brengen en je gewicht richting het doel te verplaatsen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je eerst de bal raakt en daarna pas de grond. Wat ook helpt: een driekwart swing. Je dikkere jas zorgt er waarschijnlijk al voor dat draaien lastiger is en met een driekwart swing blijf je ook steviger op je voeten/benen staan.


Een van de grootste gevaren van een natte en modderige ondergrond is dat je bij een slag de grond te vroeg raakt. Door de zachte ondergrond snijden je ijzers als een mes door boter en maak je geen goed contact meer met de bal. Wanneer je de balpositie wat meer naar rechts verplaatst, vergroot je de kans dat je eerst de bal raakt en dan pas de grond (zoals het moet). Je krijgt met deze balpositie wel een wat lagere balvlucht.

Natte rough

Wanneer de rough natter is, wordt het gras alleen maar taaier. Gevolg: het gras draait zich om de club heen. Wat kun je hiertegen doen? Neem een club met veel loft en wees realistisch, accepteer dat je minder afstand zult maken. Heel belangrijk, draai je clubhoofd in de beginpositie wat meer open, want het taaie gras zal je clubblad hoe dan ook wat dichtdraaien.

Minder spin

Nat weer zorgt voor nat gras, een natte bal en een nat clubblad. Dit alles zorgt voor minder frictie tussen de bal en het clubblad. Het gevolg daarvan is dat de bal minder spint en dat zorgt op zijn beurt voor een bal die verder vliegt! Met een ijzer kan dit zomaar tussen de drie en acht meter schelen.

Modder aan de bal

Wat betekent modder aan je bal voor de balvlucht? De golfgeleerden zijn het er nog steeds niet helemaal over eens maar als basisregel kun je dit wel stellen: modder links op de bal, de bal heeft de neiging naar rechts af te breken. Modder rechts, bal gaat meer naar links. Modder bovenop de bal? De bal spint meer en gaat hoger de lucht in. Speel je gewoon een vriendschappelijk rondje met vrienden en mag er niet geplaatst worden, doe dan niet moeilijk en spreek af dat je de bal wel mag schoonmaken en plaatsen.

Hogere chips

Omdat de rol op de green moeilijker is in te schatten, is het verstandig de bal wat meer te laten vliegen. Het andere voordeel is dat greens zachter worden en de bal daardoor sneller stil ligt met een hogere chip.

Doorslaan

Durf bij een chip goed door de bal te slaan. Wanneer je te voorzichtig bent op een zachte ondergrond, is het gevaar dat de bal te vet geraakt wordt en veel te kort blijft.  In de zomer kom je met een iets te vet geraakte bal vaak nog redelijk weg omdat de bal door de harde ondergrond meer rol krijgt.

Tussen de bladeren

In de herfst ligt je bal soms tussen bladeren. Probeer eerst je bal, voor zover mogelijk, vrij te maken zonder dat daarbij de bal beweegt of verrolt natuurlijk. Het is moeilijker om goed contact met de bal te maken dus reken erop dat er weinig spin of curve zal ontstaan en neem niet te veel risico. Leun wat meer op links, positioneer de bal meer bij de rechtervoet en durf goed door de bal te slaan. Wanneer je te voorzichtig bent en daardoor niet genoeg contact met de bal maakt, remmen de bladeren de bal veel af.Natte bunker

Veel golfers denken dat ze harder moeten swingen in nat zand, maar het tegenovergestelde is het geval. Swing juist minder hard want de weerstand van het zand is minder, de bal schiet er makkelijker uit. Zorg daarom voor een rustiger swingritme en maak een wat steilere swing om toch voldoende onder de bal te kunnen slaan.Putten

Greens worden langzamer in de winter dus wil je meer snelheid aan je putts geven. Maak een langere, langzame achterzwaai zodat de putter op een natuurlijke manier door de bal heen kan versnellen. Ga nooit harder slaan met de handen, maar blijf de pendulebeweging gebruiken.

Minder break

Wanneer greens langzamer zijn, krijg je ook minder break op de putts. Daardoor kun je wat agressiever putten, met name op  de kortere putts zullen de lijnen dan zeker rechter zijn dan op heel snelle greens. En probeer de bal bij een gemiste putt achter de hole te laten eindigen!

In deze video geeft PGA-professional Bryan Seton een aantal tips om golf leuk te maken als het echt koud gaat worden.


Ga naar de hoofdpagina Instructie.

  • Auteur Redactie GOLF.NL