Lee Westwood
Beeld: Golfsupport.nl

Instructie: swingtips Lee Westwood

Lee Westwood won 24 toernooien op de European Tour en hij speelde tien keer in de Ryder Cup. De Engelsman heeft een aantal perfecte tips voor je swing.

Veel amateurs hebben geen idee waar hun club zich bevindt halverwege de backswing.  Als je in deze fase van de swing al fout zit zet je de deur wagenwijd open voor allerlei andere fouten later in de swing. De club in een neutrale positie houden - en niet te veel naar binnen of juist te veel naar buiten - is heel erg belangrijk

'In plane' 

Als je de club in deze fase van de swing ‘in plane’ hebt, kan er later veel minder fout gaan. Als de teen van de club de lucht in wijst en de shaft in lijn is met de linker onderarm zoals op de foto hieronder hoef je alleen maar je bovenlichaam door te draaien om in de juiste positie in de top te komen.

De top

Ik wil ruimte in de top van de backswing en dat betekent dat ik mijn handen zo ver van mijn hoofd weghoudt tot het nog comfortabel voelt. Die ruimte helpt om goed in de rechterkant te komen in de backswing en een vloeiende maar krachtige transitie te maken in de downswing.

Met één hand

Veel golfers verliezen de controle over de rechterelleboog in de top. Wees er bewust van dat de rechterhand de club moet ondersteunen. Als je een backswing maakt met één hand, krijg je die rechterelleboog in de goede positie, met de voorarm ongeveer in lijn met de ruggengraat en niet te horizontaal.

Naar beneden

Ik concentreer me bij het begin van de downswing op twee dingen. De eerste is mijn rechterbeen stil houden. De tweede: mijn linkerknie weg bewegen van mijn rechterknie, richting het doel. Een kleine maar heel belangrijke beweging voordat de handen te ver naar beneden gaan in de downswing. Ervaar dat gevoel, maar overdrijf het niet, het is uiteindelijk een vloeiende beweging.

Klaar om te gaan

Zodra de handen de onderstaande positie hebben bereikt, kun je de swing vrijuit laten gaan. De linkerknie is al naar het doel bewogen, voordat de handen te ver zijn gezakt. Kijk hoe stabiel mijn rechterbeen is. Een veel gemaakte fout die ik zie bij amateurgolfers is slaan vanuit de top. Zo verlies je meteen de opgebouwde kracht. Je wilt de maximale snelheid in de club pas bereiken op het moment van raken, niet eerder.