Je zou Sicilië niet meteen noemen als dé golfbestemming in Europa. Toch is een bezoek meer dan de moeite waard dankzij een aantal mooie banen ontworpen door toparchitecten, een fijn klimaat, de Italiaanse keuken en bijzondere historische en culturele bezienswaardigheden. En niet te vergeten: de Etna.

In Siciliaanse sferen

Zeg je Sicilië, dan noem je in één adem de maffia en de 3330 meter hoge en grootste vulkaan van Europa. En beide zijn ook anno 2016 nog altijd volop actief, elk op zijn eigen manier. Om het tot de Etna te beperken, bijna elke eeuw laat die wel een spoor van vernielingen na. De grootste uitbarsting was in 1669, duurde liefst vier maanden en maakte 27.000 inwoners dakloos. Medio mei van dit jaar zag het er weer even onheilspellend uit. Maar het bleef vooralsnog bij grote aswolken en overigens niet-giftige gassen, die uit vier van de vijf kraters omhoog werden gestuwd. Een imposant gezicht, zeker op veilige afstand, maar minder prettig voor de bewoners van de omliggende dorpen en steden, die een paar dagen achtereen ’s morgens hun balkon, tuin en auto onder een dikke laag zwarte korrels terugvonden.

Voormalige haciënda

Goed, we kwamen vooral naar het eiland om te golfen. Op Donnafugata, een van de zes golfbanen die Sicilië rijk is. Na veel rondtoeren en de continue verbazing over de kamikaze rijstijl van de meeste Sicilianen, zelfs op de meest onoverzichtelijke wegen, komen we aan bij de voormalige haciënda waarop Donnafugata Golf Resort & Spa zes jaar geleden is aangelegd. De rust en stilte voelen als een warm welkom. Het is een vijfsterrenaccommodatie met 210 onderkomens, verdeeld over hotel en appartementen, en twee achttien-holesbanen die bijna tegelijkertijd in 2006 zijn aangelegd. De haciënda had ooit eigen wijnschuren en grazend vee en paarden als decor. Nu is de aanblik anders maar sommige gebouwen en bomen zijn er nog en staan al tweehonderd jaar op dezelfde plek. Donnafugata betekent vrij vertaald ‘de gevluchte dame’ maar helaas weet niemand waar deze naam vandaan komt. Het complex biedt alles voor de verwende gast: prima restaurants, zwembad en een spa, waar het na een dagje golfen heerlijk toeven is. Minpuntje is dat internet niet gratis is.

Twee topbanen

Donnafugata heeft twee totaal verschillende banen. Gary Player ontwierp de parkbaan (North Course) met kenmerkende moeilijke greens en diepe bunkers en omgeven door de oude muren van Donnafugata Castle. Franco Piras tekende voor de linkscourse (South Course) waarop je Malta aan de horizon ziet. Door de wind en de dagelijkse wisseling van teeposities zal de baan niet snel vervelen maar van een echte linkscourse kun je toch niet spreken. Maar lastig is die wel. Ondanks de vaak brede fairways, maar juist vanwege de wind en soms blinde holes is de South Course voor de hoge handicappers net iets minder aantrekkelijk. Om alle 36 holes te bespreken, gaat iets te ver, daarom pikken we er drie uit. Van de parkbaan is hole twaalf er één die zorgt voor rekenwerk van met name de longhitters. Het is een par vijf van 460 meter (vanaf de witte tee) met de ferme dogleg naar links na vierhonderd meter rechte fairway. De lastigste is voor het slot bewaard. Met 363 meter geen al te lange par vier maar hier ligt de kleine green schuin achter een plas water. Rechts aanhouden is het advies. Voor de linkscourse kiezen we voor hole acht. Ook hier geldt, geen al te lange par vier met zijn 322 meter, maar de green ligt op een heuse landtong en de fairway ernaartoe op het eind wel akelig smal wordt.

Donnafugata

Hotel- en resortgasten op Donnafugata betalen voor een rondje van achttien holes op zowel de parkbaan als de linkscourse 80 euro. Greenfeespelers moeten een stuk dieper in de buidel tasten, namelijk 150 euro. Verder is alles te huur, van nieuwe golfsets in alle soorten en maten tot (elektrische) trolleys en buggy’s. Oefenfaciliteiten zijn er volop en het complex is ideaal voor grote groepen en clinics.

Meer info: donnafugatagolfresort.com en 3dgolf.nl

Hoe kom je er?

Transavia verzorgt van april tot en met november bijna dagelijks vluchten vanuit Amsterdam naar Catania. Met Ryanair vlieg je vanaf Düsseldorf Weeze, vlak over de grens bij Nijmegen, en Bruxelles Charlerois. Donnafugata ligt ongeveer vijf kwartier rijden van het vliegveld.

Wat is er te zien?

Etna. De vulkaan is dé toeristische trekpleister. Je kunt met een kabelbaan naar een tussenplatform, waarvandaan je met een terreinauto naar 2300 meter hoogte wordt gebracht. Een rondleiding met een lokale gids is een optie Kosten: 63 euro. Fors, maar de moeite waard. Je loopt rond tussen de miljoenjaren oude kraters en voelt de warme lava onder je voeten. Advies: warm aankleden (gewatteerde jacks zijn voor drie euro te huur) want het kan er knap koud zijn en behoorlijk waaien op die hoogte.

Catania. Havenplaats met dagelijks een grote vismarkt waar je uren tussen de talloze kramen kunt ronddwalen.

Taormina. (Te) toeristisch plaatsje dat bekend staat om zijn Griekse amfitheater (Sicilië maakt pas sinds 1861 deel uit van Italië) uit de eerste eeuw van de jaartelling.

Modica. Met de oudste chocoladefabriek van Sicilië. Het dorp is na de allesverwoestende aardbeving van 1693 herbouwd op en tussen twee diepe kloven en verdeeld tussen Modica Alta (oud) en Modica Bassa (laag).

De andere golfbanen

Verdura

Spa- & golfresort met twee achttien-holesbanen en een negen-holes par-3/27. Van zowel de East als de West Course (beide par-72) is de Amerikaan Kyle Philips de architect, bekend ook van de Lage Vuursche en de Hilversumsche. Greenfeetarieven variëren van 60 tot 130 euro, afhankelijk van het seizoen en of je wel of geen hotelgast bent. Club, buggy en alles wat een golfresort aan faciliteiten te bieden heeft, is te huur. Ook de hoge handicapper komt hier aan zijn trekken. Verdura scoort op leadingscourses.com op alle fronten een dikke acht, met zelfs een 9,1 voor de oefenfaciliteiten.
roccofortehotels.com/hotels-and-resorts/verdura-resort/golf

Siracusa

Ook wel bekend als Imonasteri Golf Resort. De achttien-holeslinksbaan, par 71 en 6250 meter lang, werd ontworpen door de gebroeders Davide en Vincenzo Mezzacane. Smalle fairways en lange holes zijn meer regel dan uitzondering. Drivingrange, putt- en pitchinggreen zijn aanwezig, buggy, trolley en clubs te huur. Greenfee: onbekend.
imonasterigolfresort.com

Il Picciolo Etna Golf Resort & Spa

De oudste en misschien ook wel lastigste golfbaan van Sicilië is ontworpen door Luigi Rota Caremoli in 1989. Gelegen tussen de havenplaatsen Messina en Catania, met prachtige panorama’s op de Etna. Een goede conditie vanwege het behoorlijke klauterwerk is mooi meegenomen. Met 5870 meter niet al te lang, drivingrange en oefengreens zijn aanwezig.
Greenfee: 70 euro.
ilpiccioloetnagolfresort.com

Le Saie Golf Club

Dit is de jongste baan in Sicilië en de goedkoopste: 60 euro voor achttien holes (35 euro voor negen holes). Een linkscourse van 6400 meter, par-72. Een redelijk vlakke baan met volop water tussen de holes.
1golf.eu/en/club/le-saie-golf-club

Villa Airoldi Golf Club

De enige negen-holesbaan van het eiland ligt in het hart van de hoofdstad Palermo. Met een verlichte drivingrange en pitching-, chipping- en puttinggreen. Cocktailparty’s bij zonsondergang, brunches, concerten en theaterevenementen staan er regelmatig op het programma. Op maandag gesloten. Greenfee: 65 euro voor achttien holes. Een dagkaart voor onbeperkt golf kost 80 euro. Clubs zijn voor 15 euro te huur.

villaairoldigolfclub.com

  • Paginadatum 21 juni 2016
  • Auteur Andre Buurman
}