Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Beeld: Bert van der Toorn
Tsjechië kent iedereen, Praag ook nog wel, maar als we het over de regio Moravië-Silezië hebben en de stad Ostrava, dan zullen velen de wenkbrauwen fronsen. Niet te lang doen, gewoon snel de golftas pakken en in het vliegtuig stappen: de golfbanen in het oosten van Tsjechië zijn spectaculair en relatief goedkoop.

Golfen met uitroeptekens!!!

In een uurtje vlieg je met Czech Airlines van Amsterdam naar Praag, vandaar is het nog een uurtje vliegen met een propeller aangedreven ATR-72 naar Leoš Janáček Airport Ostrava. Pak je de trein vanaf Praag, dan heb je drie uur nodig voor die reis. “Nu is er nog geen rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam”, zegt Georgis Mumulos, directeur van het Ostravice Golf & Ski Resort, onze eerste indrukwekkende golfbestemming. “We zijn er hard mee bezig om dat te realiseren. De verwachting is dat het vanaf juli 2017 al kan, dat is tachtig procent zeker! Wij hebben de langste landingsbaan van Tsjechië, dus grote jumbojets zijn geen probleem. Ostrava Airport fungeert al regelmatig als escape als het bij andere vliegvelden slecht weer is.”

Ostravice Golf & Ski Resort

Slecht weer is het in Noord-Moravië zeker niet, ook al is het pas net mei. Het windje is nog wat koel, maar we zitten dan ook in de vallei tussen de twee hoogste bergen van de Beskydy Mountains (Beskiden), met het hoogste punt van de golfbaan op vijfhonderd meter hoogte. Het Ostravice Resort geeft het heerlijke gevoel van een wintersportvakantie op een golfbaan, hoewel er geen sneeuwvlokje te bekennen is. Met de glooiende fairways, het grote houten clubhuis en de bijpassende sfeervolle houten chalets van golfhotel The Green Inn is het echter niet zo moeilijk een voorstelling te maken van de wintermaanden. Het kruidige welkomstlikeurtje Magister brengt ons nog meer in de sfeer terwijl we nog moeten beginnen met onze ronde golf. “Van maart tot en met oktober kun je hier golfen”, zegt de van Griekse afkomst Mumulos. “In de wintermaanden is het hier een langlaufparadijs. De drivingrange wordt een langlaufcircuit van een kilometer geprepareerd, op de golfbaan vier kilometer aan loipes, langlaufpaden. Alles is ’s avonds verlicht en het parcours is volledig goedgekeurd door de FIS. Om te skiën moet je net iets verder rijden, naar de berg Lysá hora, waar de top rond de twaalfhonderd meter ligt.”

Lopen over de loipes

De zes hotelchalets met elk vijf tweepersoonskamers liggen slechts twee minuten van het clubhuis met restaurant en slechts een minuut van de eerste tee. Geweldig voor een reis met een groep golfvrienden en bovendien is het er heerlijk wakker worden: niets is mooier dan de geur van goed gemanicuurd gras, het geluid van vrolijke vogeltjes en de ping van de driver, op jacht naar vroege birdies. De achttien-holesbaan is in 2009 gebouwd door Chris Johnson, die ook veel ontwerpen van Robert Trent Jones en Jack Nicklaus mocht aanleggen. Een prachtig plaatje is het geworden. De eerste holes voeren je door het laagste deel van het terrein en ogen nog redelijk jong met veel nieuwe aanplant. Van hole twee tot en met vier is de kans op een waterbal vrij groot door een enorme waterpartij die daar loert op de afzwaaiers. Vanaf hole vijf loopt het parcours langzaam maar gestaag omhoog. Hoe hoger je komt, hoe ouder de baan lijkt. Niet alleen door de volwassen begroeiing van het aangrenzende nationaal park, maar ook zeker door de goede fairways en greens. Het is lekker rustig zodat je tussen je swings door heerlijk kunt genieten van de mooie uitzichten. De club heeft ongeveer vierhonderd leden en de meeste (golf)toeristen komen in het weekend, vooral uit Oostenrijk, Slowakije en Polen. Het Ostravice Resort timmert hard aan de golfweg. Op de wensenlijst staat nog de bouw van een vijfsterren sparesort en de aanleg van een volwaardige achttien-holes Academy Course. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met onder meer het naastgelegen Prosper Golf Resort Čeladná.

Ostravice Sport - Golf & Ski Resort
Ostravice
ostravice-golf.cz
Greenfee: 1190-1390 Kroon (44-51 euro)

Prosper Golf Resort Čeladná

Op zo’n tien minuten rijden van Ostravice Golf Club ligt het spectaculaire Prosper Golf Resort Čeladná. Met twee achttien-holesbanen, ontworpen door niemand minder dan Miguel Ángel Jiménez, is het een golfbestemming die je niet mag missen. Prosper Golf was al drie keer host voor de European Tour. In 2009 won Oskar Henningson het Moravia-Silesia Open. In 2010 was Peter Hanson de beste in wat vanaf toen het Czech Open werd genoemd. Een jaar later pakte Oliver Fisher de titel.

Old Course

The Old Course (2004) is een baan die je niet zonder golfhandschoentjes moet aanpakken. Smalle fairways, akelig strategisch (lees: lastig) geplaatste bunkers en waterpartijen en veel hoogteverschillen zijn de belangrijkste kenmerken van deze golfbaan van formaat. Neem daarbij de ligging in de natuurlijke, boomrijke omgeving met veel ongerepte rough en het recept voor een serieuze uitdaging is geschreven. Maar hoeveel ballen je ook kwijt zult raken tijdens deze ronde, je zult waanzinnig genieten! Het uitzicht, de natuur en de uitdaging van de greens met meerdere niveaus zorgen voor een golfbeleving van allure. De mooiste hole is volgens velen de par-drie vijftiende. Een eilandgreen van slechts 147 meter vanaf geel, maar met een flink verval wat de clubkeuze zeer lastig maakt.

New Course

The New Course begint totaal anders dan de Old Course en is slechts een jaar jonger. De eerste negen geven meer het gevoel van het spelen op een linksbaan. De holes zijn vlakker, meer open, maar hebben een verraderlijke rough en zijn echt een uitdaging. De greens worden zwaar beschermd door bunkers en waterhindernissen. De tweede lus loopt weer meer de heuvels in en met een hole-in-one op de tricky par-drie dertiende valt een overnachting voor twee personen te winnen in het Miura Art & Design Hotel dat aan de par-vier zevende van de New Course grenst. De par-vier zestiende is waarschijnlijk de moeilijkste hole van de New Course met een laaggelegen green. De achttiende deelt de fairway onopvallend met de slothole van de Old Course. Speel je eerst de Old Course, dan bestaat de kans dat je de achter het water verstopte green van de New Course aanspeelt. We spreken uit ervaring!

Prosper Golf Resort Čeladná
Čeladná
prosper-golf.cz
Greenfee: 1190-1390 Kroon NEW Course (44-51 euro), 1500-2000 Kroon OLD Course (55-74 euro)

TIP: Ostravice en Prosper bieden voordelige pakketten voor bijvoorbeeld drie of vier overnachtingen met ongelimiteerd golf op de drie achttien-holesbanen van de resorts.

Ropice Golf Resort

De term ‘glooiende fairways’ wordt vaak gebruikt maar bij Ropice, dicht bij de Slowaakse en Poolse grens, is het vooral de rough die sterk glooiend is. Zeg maar gerust heel sterk glooiend. Dit vormt een werkelijk prachtig beeld waarbij de fairways als het ware door een duinlandschap van gras worden omgeven. Blinde slagen, schuine liggingen en zeer moeilijke greens maken van Ropice een baan waarbij zelfs echt goede spelers zich regelmatig even achter de oren zullen krabben. De tiende en elfde hole lijken na de eerste negen wat rare buitenbeentjes die ook net even buiten de route liggen. Gelukkig is de lange par-vijf elfde inmiddels spannender gemaakt door een nieuwe waterhindernis. Vanaf de twaalfde lijk je op een heel ander soort terrein te komen. Voor je ligt een grote open vlakte, maar de holes hier zijn allerminst saai. De zestiende is de inleiding van een prachtig, maar verraderlijk slot. Vanaf de tee heb je geen idee dat de green rechts achter een bomenpartij en een waterhindernis is verstopt. Je drive moet vrijwel perfect zijn, wil je de hoek naar de kleine green kunnen maken. Ook de par-drie zeventiende is een plaatje dat met het water bij de green niet zonder gevaar is. De dogleg achttiende, met een sterk oplopende fairway naar rechts, is een hersenkraker voor de longhitters. Een hoge en verre drive kan je bal over de hoge bomen brengen waarmee een korte pitch de kans op birdie vergroot. Een metertje te laag en je moet je bal vrijwel recht uit het dal omhoog slaan. Toch maar opleggen dan?

Waar voor je geld

Het fraaie Ropice Golf van de Oostenrijkse architect Hans Georg Erhardt, aangelegd op wat vroeger redelijk vlak akkerland was, opende in 2004. “Het is eigendom van Moravia Steel dat ook eigenaar is van een ijshockeyteam”, vertelt directeur Petr Mitrenga. “In de planning zit de aanleg van een grote puttinggreen rond het clubhuis en de aanleg van nog eens negen volwaardige holes. Het is nog even wachten op de vergunning en op een akkoord van de investeerders.” De club heeft inmiddels achthonderd leden die zo’n 650 euro per jaar betalen. “Meer kunnen we niet vragen aan deze kant van het land”, legt Mitrenga uit. Een greenfee op Ropice kost ongeveer 45 euro, maar reserveer je via hun app, dan betaal je slechts 33 euro. En dat voor zo’n spannende baan!

Ropice Golf Resort
Ropice
beskydgolf.com
Greenfee: 1150 - 1350 Kroon (42-50 euro, inclusief lunch). Drie dagen vooraf via de Ropice App: 880 - 990 Kroon (32-36 euro, inclusief lunch)

Silesia Golf Resort

In het plaatsje Kravaře, slechts dertien kilometer van de Poolse grens, ligt de fraai aangelegde golfbaan van het Silesia Golf Resort. De ronde begint bij ons met een zoektocht naar de tiende hole waar we moeten starten. Van alleen het kleine plattegrondje op de scorekaart worden we niet heel veel wijzer. De bewegwijzering is er ook niet en de wandelaars in het bos blijken allemaal niet te begrijpen wat wij bedoelen met de “tenth hole?”. Na veel omzwervingen door overigens prachtige natuur bevinden we ons tien minuten te laat op onze eerste hole. Door een wat gehaast gevoel verprutsen we massaal onze eenvoudige openingshole maar daarna wordt het een ‘walk in the park’. Letterlijk! Leuke holes met fairways en greens in topconditie kronkelen vanaf de tiende door een open terrein met jonge begroeiing, zitbankjes en toiletten met een barretje daarnaast voor baancatering. Die catering was er nu nog helaas nog niet want de ronde duurde toch vrij lang. De baan zat redelijk vol, vooral met tweeballen en wat eenzame golfers. Vanaf de veertiende hole, met dubbele dogleg, worden de holes duidelijk moeilijker. Drie waterhindernissen passeren de revue voordat we bij de achttiende aankomen, die overigens ook zeer lastig te vinden was.

Prachtig stukje natuur

Bij wat normaal de slothole is, staat een prachtig château achter de green. Door oorlogen en de daarbij gepaarde wisselende landsgrenzen, kreeg het gebouw diverse keren een ander adres en eigenaar (Oostenrijk, Pruisen, Duitsland, Tsjecho-Slowakije, Tsjechië) maar ook een andere functie. Na een renovatie in de jaren vijftig, vanwege een grote brand in 1937, is het gebouw momenteel een museum, in het bezit van Kravaře. Door naar hole één. Net als de achttiende een echte boshole, met een klein stukje fairway tussen de hele oude en grote bomen. Een prachtig stukje natuur. Ook in het hoekje achter de green van hole één is het even zoeken naar de juiste route. De tweede is een par drie over een mooie waterpartij. Als je daarmee klaar bent, moet je weer helemaal teruglopen naar een andere afslagplaats achter de green van de eerste hole. Hole drie tot en met vijf zijn eveneens echte oude bosholes die worden opgevolgd door vier nieuwere, maar zeer spannende parkbaanholes waarbij je zeker van de backtees alles uit de kast moet halen. Ook hole negen ligt ver van het clubhuis, maar inmiddels weten we de weg. Toch blijft het leuk aan oudere wandelaars in het Engels te vragen waar het clubhuis is. Die supervriendelijke, maar zeer vragende blik van de mensen is onbetaalbaar.

Silesia Golf Resort
Kravaře
golfkravare.cz
Greenfee: 900 - 1100 Kroon (33-40 euro)

Ostrava!!!

Met drie uitroeptekens in het logo probeert de derde stad van Tsjechië de toeristen uit het westen van Europa bijna naar zich toe te schreeuwen. Tuurlijk, het stadscentrum van Ostrava heeft niet die fraai gekleurde oude gebouwen als Praag. Ostrava is een industriestad, maar juist dat maakt het zo interessant.

DOV (Dolní oblast Vítkovice)

In de oude ijzerfabriek, begonnen in 1828 als Rudolf’s Ironworks in de Lower Vítkovice Area in Ostrava, werd tussen de 950 en 1200 ton ruw ijzer per dag geproduceerd uit de kolen van de Hlubina mijn die op dezelfde locatie ligt. Samen met de enorme smeltovens en de gasopslagtank met een inhoud van meer dan 50.000 kubieke meter was het complex in de gloriejaren uniek qua productie en omvang. In 1998 ging de fabriek dicht. De mijn zelf werd in 1992 al gesloten maar de huidige Vítkovice Steel Company draait nog altijd op volle toeren, nu aan de andere kant van de stad.

Het wat in verval geraakte complex werd pas vanaf 2007 grondig aangepakt. Er werd een waanzinnig park van gemaakt voor de bewoners en toeristen. De grootste brander, Blast Furnace No. 1, werd VP1, waar je onder begeleiding van een gids alle stappen en locaties van de ijzerproductie kunt zien. Het vroegere station van de energiecentrale is omgetoverd tot 14.000 m2 aan interactieve tentoonstellingen over wetenschap en natuur, ook speciaal voor kinderen. Om de grootste schoorsteen van de fabrieken is een glazen toren gebouwd inclusief café. Deze Bolt Tower toren werd vernoemd naar hardloper Usain Bolt, die de officiële opening verrichte in 2015. Bolt deed in Ostrava meerdere keren succesvol mee aan de Golden Spike wedstrijden. De toren is met 78 meter het hoogste punt van Ostrava. Van de gasopslagtank werd een groot en modern auditorium gebouwd. 

Het nu fraaie en moderne complex van Dolní oblast Vítkovice is onder meer het decor van het spectaculaire internationale muziekfestival Colours of Ostrava dat van 14 tot 17 juli 2016 wordt gehouden. Meer dan 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland trekken naar dit festijn. Een kaart voor vier dagen kost ongeveer 92 euro.

Het scheelde maar weinig of het hele complex was al jaren geleden volledig verwoest. In 1970 werd een bom uit de Tweede Wereldoorlog verwijderd uit de deels met vloeistof gevulde gasopslagtank. Ze wisten al 25 jaar dat die bom daar op de bodem zou moeten liggen, maar iedereen dacht dat deze toch niet actief was. De bom bleek echter gewoon op scherp te staan, de vloeistof had de bom genoeg afgeremd. Inmiddels staat de fabriek veilig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dolnivitkovice.cz
Colours.cz

Tatra Museum

Liefhebbers van auto’s moeten zeker een bezoek brengen aan het Tatra museum. Alle historie van dit in Tsjechië grote merk van auto’s en vrachtauto’s is hier te zien en te voelen.
Tatramuseum.cz

Theater

Wie Colours of Ostrava te druk en te luid vindt kan beter een avondje doorbrengen in het Antonín Dvořák Theater, waar toch 517 bezoekers in passen. Het theater is dagelijks het huis van opera, drama en ballet.

Uitgaan

De place to be voor het uitgaansleven in Ostrava is de beruchte straat Stodolní. Mensen komen van heinde en verre om hier in de zomer feest te vieren. Meer dan zestig barretjes, eettentjes en tentjes waar je echt volwassen voor moet zijn, kleuren de straat, vooral in het weekend. Ostrava staat ook bekend om de grote gay scene.

Eten en drinken

In Tsjechië zal je als toerist niet snel omkomen van de honger. Grote stukken vlees en overheerlijke desserts zijn standaard, zowel bij de lunch als bij het avondeten. De prijzen zijn voor onze begrippen een lachertje. Zelfs in de beste hotels en in de populaire bars betaal je hooguit 1,30 euro voor een heel groot glas bier. Wees wel gewaarschuwd: met alcohol op achter het stuur wordt niet getolereerd! Geen druppel!

Mlýn u vodníka Slámy (Slama Mill) in Lhota

Eten, slapen, trouwen en paardrijden, het kan allemaal bij Mlýn u vodníka Slámy in Lhota. De locatie van deze oude meelfabriek is omgetoverd tot een paradijsje voor een paar heerlijke dagen rust. In de oude fabriek huist een museum, in de bijgebouwen zit een uitstekend restaurant en de omgeving is een genot voor fietser en wandelaars.
Mlyn.uslamy.cz

Zámek Zábřeh in Ostrava

Een zeer sfeervol en goed hotel en restaurant met eigen bierbrouwerij, verscholen in een château.
Zamek-zabreh.cz

Hotel Imperial Ostrava

Groot en luxe zakenhotel, direct naast het theater en op twee minuten lopen van de beruchte Stodolní street.
Imperialhotelostrava.com

Met dank aan:
Czech Tourism: Czechtourism.com
Czech Airlines: Nl.csa.cz
Ostrava!!!: Ostrava.cz


  • Paginadatum 8 juni 2016
  • Auteur Bert van der Toorn
}