Beeld: Vidar Lysvold
Veel ruiger dan op de tweede hole van Lofoten wordt het niet.
Prachtige uitzichten op de zesde hole van Lofoten.
De twaalfde hole op Lofoten.
Hole 10 op Lofoten.
De 17de van Lofoten.
Beeld: Vidar Lysvold
Beeld: Vidar Lysvold
Beeld: Vidar Lysvold
Beeld: Vidar Lysvold
Beeld: Vidar Lysvold
Beeld: Vidar Lysvold
Beeld: Vidar Lysvold
Beeld: Vidar Lysvold
Ben je niet van de geijkte golfbestemmingen als de Algarve of de Turkse zuidkust? Zoek dan het avontuur in Noorwegen. Op en top natuur, ruig, onvoorspelbaar. Durf jij de uitdaging aan? Wij wel.
De lay-out van Noorwegen is bijzonder te noemen. Het land is elf keer groter dan Nederland maar er wonen slechts vijf miljoen mensen. De kustlijn van ruim tweeduizend kilometer grenst aan de Noorse zee en dan zou je denken dat er genoeg ruimte is voor linksgolf. Helaas is dat niet het geval want de kust bestaat voornamelijk uit rotsen en kleine bergtoppen. De meeste banen liggen in het zuiden van Noorwegen en rond de hoofdstad Oslo, een moderne stad die ons niet gaat verrassen en daarom zoeken wij het hoger op. We hebben een uitnodiging aanwezig te zijn bij de opening van Lofoten Links. Topgolfster Suzann Pettersen, een sporthel- din in Noorwegen, knipt het lint door van de achttien-holesbaan. Inderdaad, het is een linksbaan op de eilandengroep Lofoten, helemaal in het noorden. Daar kom je niet zomaar. Eerst stappen we in Oslo in een klein vliegtuig en landen een uur later in het plaatsje Bodø.

Goed ontwerp

Nu we er toch zijn, maken we een tussenstop bij Bodø Golfpark. Hoe spreken we dat eigenlijk uit? De een zegt Beudo, de ander Boedeu maar wij laten ons voorlichten door Sigve, de clubmanager van Bodø Golfpark en hij laat het ons uitspreken als Boede. Een golfcultuur en geld voor golf zijn hier niet, maar dat heeft Sigve niet weerhouden. De club heeft zevenhonderd leden die elkaar les moeten geven want er is geen professional. En een Zweedse greenkeeper verzorgt het onderhoud, alleen in de zomer. In de winter woont hij met zijn Thaise vrouw in Thailand. Het clubhuis past goed bij de omgeving.
Geen chesterfields en eikenhout visgraat- parket maar een no-nonsense inrichting met golfuitstraling. Druk is het niet en Sigve helpt ons op weg naar de eerste tee. De uitzichten zijn ronduit spectaculair. Voor de architect moet dit ook bijzonder zijn geweest want deze ruige omgeving levert veel beperkingen op. Toch is het hem gelukt een goed ontwerp te maken. De eerste negen holes liggen aan het water waar de wind vrij spel heeft. Als je de weg oversteekt voor de tweede negen holes, kom je in een rustige, bomenrijke omgeving. Die afwisseling maakt het een erg leuke baan.

Altijd licht

Na dit uitstapje stappen we op de ferry die ons met zes tussenstops in ruim drie uur naar Svolvaer brengt. Je kunt ook met het vliegtuig of een snellere boot maar we hebben geen haast. Na twintig minuten alleen maar water komen we plotseling bij het eerste mini-eilandje. Er stappen zes mensen en een hond van boord en drie minuten later varen we weer in niemandsland. Het is indrukwekkend te zien hoeveel besneeuwde bergtoppen boven het water uittorenen. Het weer wordt slechter, het regent steeds harder. In deze trieste grijze wereld is het moeilijk je een zonnige linkscourse te verbeelden. En dan te bedenken dat je hier 24 uur per dag naar kunt kijken. Door de ligging boven de poolcirkel wordt het immers niet donker in de zomer.
’s Winters zijn de dagen juist heel kort, maar dan kun je wel genieten van het noorderlicht. Deze groene lichtshow heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Je moet wel geluk en geduld hebben want het fenomeen is niet te voorspellen. Lofoten Links heeft een arrangement Golf & Noorderlicht, dat is te boeken vanaf half augustus tot oktober.

Unieke omgeving

We komen aan in Svolvaer en gek genoeg is het weer hier prima. We rijden met de auto naar Lofoten Links. Autorijden in Noorwegen is prettig. De wegen zijn goed en waar je ook kijkt, zie je wel iets fascinerends. Op veel plaatsen hangt vis in grote stellingen, waar die wordt gedroogd en verwerkt in maaltijden. De vissenkoppen worden naar Nigeria geëxporteerd en daar als delicatesse verkocht. Na driekwartier komen we aan bij het clubhuis, wederom geen luxe maar een warm welkom van de eigenaar Frode Hov. Het land is in het bezit van zijn familie en in 1998 zijn de eerste zes holes geopend. De uitdaging was duidelijk: de groei van gras is hier niet vanzelfsprekend. De baan is inmiddels geadopteerd door de managementorganisatie Troon, die plannen en mogelijkheden heeft om het uit te bouwen tot een ongekend golfparadijs, inclusief hotel en spa. De hoogste baas van Troon, Bruce Glasco, is overgekomen uit Amerika. Hij gelooft in de unieke omgeving. Voor de opening van de achttien-holesbaan is LPGA-topspeelster Suzann Pettersen vanuit woonplaats Florida naar haar geboorteland teruggekeerd. Frode is dol enthousiast want de komst van Tutta, haar koosnaam, is een hele eer.

Niet één, maar twee keer

Onder grote belangstelling van pers vindt de opening plaats. De reacties zijn unaniem, iedereen is onder de indruk van het decor. Deze linkscourse lijkt niet op de banen in Engeland en Schotland. Geen strand en duinen, maar ruige natuur. Groene fairways met op de achtergrond hoge, besneeuwde bergen aan de linkerkant en rechts de azuurblauwe zee. Nadat het mediacircus met Suzann voorbij is, mogen we zelf de baan in. Het is elf uur in de avond, de zon gaat onder maar donker wordt het geen moment. Frode loopt met ons mee en dat is handig want je vindt niet zomaar de weg in deze Scandinavische woestenij. Hij kent de omgeving goed want behalve zijn golfbaan heeft hij een boerderij met 26 IJslanders. Gasten die even niet willen golfen, kunnen te paard de omgeving verkennen via oude Vikingpaden. De Lofoten Links heeft een goede lay-out, lange holes worden afgewisseld met korte en de hoogteverschillen zijn prima te overbruggen. Bij het betreden van de tee staan we vol bewondering te kijken naar de hole en soms wanen we ons op een andere planeet. We zijn het erover eens dat je hier niet komt voor één ronde, deze baan moet en wil je twee keer spelen.

Andere beleving

Wordt Noorwegen een concurrent van Zuid-Europa? Waarschijnlijk niet maar het is een waanzinnig alternatief voor golfers die toe zijn aan een andere beleving. Vanwege het klimaat mag je hier niet dezelfde kwaliteit van het gras verwachten als in het zuiden en de kans is groot dat het weer niet in je voordeel werkt. Maar Frode is duidelijk, als je hier komt spelen, accepteer je die uitdaging.

Golfbanen

Bodø Golfpark
Greenfee gast, achttien holes: 450 NOK (ruim 50 euro)
Greenfee gast, negen holes: 300 NOK (bijna 35 euro)

Meer info: bodogolfpark.no

Lofoten Links
Greenfee gast, achttien holes: 550 NOK (ruim 60 euro)
Greenfee gast, negen holes: 350 NOK (40 euro)
Greenfee 24 uur:
1050 NOK (120 euro)

Tip: Huur clubs bij Lofoten Links. Dat reist makkelijk, zeker in de kleine vliegtuigen. Er is een samenwerking met TaylorMade en je kunt diverse nieuwe sets huren voor achttien holes. Kosten: 350 NOK.

Je kunt ook een overnachting boeken bij de baan. Inclusief ontbijt en een greenfee voor 24 uur kost een nacht 1500 NOK p.p. (ruim 170 euro). Het vierdaags arrangement Golf & Noorderlicht is te boeken vanaf 6490 NOK p.p. (740 euro)

Meer info: lofotenlinks.no

Reisinformatie

Bodø ligt ruim 2700 kilometer van Utrecht. Vanaf Schiphol kun je er via Oslo naartoe vliegen, met vliegmaatschappij SAS en Widerøe airlines. Inclusief overstaptijd duurt dit zo’n vier uur. Vanaf Bodø kun je in minimaal 2,5 uur met de boot naar Svolvaer. Widerøe airlines biedt meerdere vluchten per dag naar die bestemming. Vluchtduur: 26 minuten.

  • Paginadatum 30 juni 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL
}