Balvlucht

Bal gezocht!

De gemiddelde golfer heeft zijn prioriteit doorgaans elders liggen dan bij het bewust uitzoeken en selecteren van een bal die bij hem of haar past. Toch kan je spel er baat bij hebben, zelfs als je een beginner bent. Maar waar begin je?

Wie doet het niet? Spelen met een bal die je net in het bos hebt gevonden of uit het water hebt gevist. Niks mis mee, ziet er nog prima uit! De gemiddelde Nederlandse golfer blijkt vrij onverschillig over zijn golfbal en let vooral op de portemonnee; Nederland is het enige land ter wereld waar de goedkopere Pinnacle ballen vaker over de toonbank gaan dan die van Titleist. 

Best te begrijpen want niemand heeft er wat aan om in een rondje een greenfee aan nieuwe ballen te verliezen. Toch wint balfitting steeds meer terrein en wordt er tegenwoordig bijna net zo serieus gekeken naar de golfbal als naar de clubs in je tas. “Mensen dénken dat ze niet goed genoeg zijn en proberen het dus niet uit,” zegt Bill Morgan, senior vice-president golf ball Research & Development van Titleist. Er zijn weinig mensen die meer verstand hebben van golfballen dan de man die al 31 jaar werkt voor het grootste golfballenmerk ter wereld. Hij reist de wereld over ter promotie van het vlaggenschip: de Pro V1 en Pro V1x. Deze ballen, die in 2000 een ware revolutie creëerden in de sport, zijn toe aan respectievelijk de tiende en achtste versie.

Revolutie

Toen de Pro V1 van Titleist in oktober 2000 voor het eerst werd gebruikt, duurde het niet langer dan een jaar voordat alle toernooien op de grote Tours gewonnen werden met de nieuwe bal. De kwetsbare en soms onbetrouwbare balata golfbal – vernoemd naar het rubber van de bolletrieboom – was verleden tijd. Deze zachte voorganger kreeg begin jaren ’90 nog de voorkeur van de pro’s omdat de bal veel spinde (en snel stillag op de green). Dat die spin hinderlijk was bij de lange slagen, werd op de koop toegenomen of opgelost door drivers te gebruiken met een zeer lage loft (vijf à zes graden). En toen was-ie er opeens: de Professional Veneer 1. Een slimme bal met een unieke combinatie: een solide kern (geïnspireerd op de harde distance ballen voor afstand bij lange slagen) en een buitenste laag van urethaan (voor meer spin en gevoel bij korte slagen).

Uitgerold

Was het vroeger nog zo dat het selecteren van een bal vooral neerkwam op het kiezen tussen afstand óf spin, tegenwoordig vliegt praktisch elke bal (met uitzondering van de goedkoopste merken) even ver. Voor de golfer is het alleen nog de vraag hoeveel extra spin en het zachtere gevoel mogen kosten. De excentrieke Bubba Watson, een van de langste spelers op de PGA Tour, zei onlangs over zijn overstap naar de kleurrijke ballen van het merk Volvik: “Als het verschil in prestatie niet zo groot is, heb ik veel meer plezier in het slaan van een roze bal, dus waarom niet?” “Ook bij Titleist is afstand niet meer het criterium”, stelt Morgan. “We willen dat golfers hun keuze maken op basis van gevoel en vluchteigenschappen”, zegt hij over het verschil tussen de Pro V1 (lagere balvlucht, zachter gevoel) en ProV1x (hogere balvlucht, minder zacht gevoel).

Fitting van green tot tee

Toch is het advies om wel aan balfitting te doen, zeker ook beginners. Net als Titleist zijn bijna alle ballenmerken ervan overtuigd dat het kiezen van de juiste bal een proces is van green tot tee. Met andere woorden: hoe dichter bij de green, hoe belangrijker het is met welk type bal je speelt. En aangezien hogere handicappers vaker greens missen en dus meer aangewezen zijn op het korte spel, is het belangrijk dat zij in verschillende situaties weten wat de bal gaat doen. “Als ik golfers één tip mag geven: kies één bal”, zo raadt Morgan aan. “Het maakt me niet uit van welk merk, maar speel gewoon een tijdje met die ene bal. Na een paar maanden weet je precies wat de invloed is van de bal op je spel en of je beloond wordt voor je goede slagen.”

Balkeuze

Een keuze voor één bal dus, maar welke? Over het algemeen zegt de prijs van een golfbal veel. Ver vliegen doen ze allemaal maar hoe duurder de bal, hoe meer backspin erop zit en dat zorgt voor vooral betere prestaties rond de green. Bepaal aan de hand van het aantal ballen dat je gemiddeld kwijtraakt per ronde, wat je een acceptabel bedrag vindt voor een bal en neem de proef op de som: ga de baan in met een paar ballen uit één prijscategorie en besteed vooral veel aandacht aan pitches, chips, bunkerslagen en putts. Merk je een verschil? Is er een type bal waar je goed mee presteert bij de slagen die voor jou het verschil maken tussen een goede en slechte ronde? Kies vervolgens jouw bal en blijf daarbij!

Tekst: Sietse Herrema

Top 8: Ballenweetjes


  • Auteur Redactie GOLF.NL