8

Golfhandicap

Beeld: Golfsupport.nl
Golf kent een uniek systeem waardoor spelers van verschillende speelsterkte met gelijke kansen tegen elkaar kunnen spelen. De speelsterkte van een golfer, handicap genoemd, geeft aan hoeveel slagen deze méér mag doen over een ronde golf dan de norm van de baan, de zogenaamde par.

Wat is een golfhandicap?

Handicaps maken golf uniek omdat spelers van verschillende niveaus tegen elkaar kunnen spelen en gelijke winkansen hebben. Een handicap van 5 houdt in dat een speler een ronde van 18 holes gemiddeld 5 slagen boven par speelt. Op een par-72-baan betekent dat een score van 77 slagen. Dus hoe hoger je handicap, hoe meer slagen je krijgt voor een ronde. Om tot een juiste berekening van jouw handicap te komen, werken we met het Stablefordsysteem. Op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg hierover.

Als startende golfer begin je met lessen bij de golfprofessional

Hoe krijg je een handicap?

Hoe word je een golfer met een handicap? Als startende golfer begin je met lessen bij de golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt, krijg je van de golfbaan een NGF Golfbaanpermissiepas. Op deze pas komt je naam, de golfbaan en Golfbaanpermissie te staan. De golfregels leer je via regellessen op de club, de golfprofessional en zelfstudie. Voor of na het halen van je NGF-Golfbaanpermissie kun je het golfregelexamen doen op de club. Pas als je daarvoor bent geslaagd, kun je je handicap 54 halen.

Handicap 54

Na het golfregelexamen en de NGF Golfbaanpermissie kun je bij de golfbaan een geregistreerde qualifying kaart (zie hieronder) spelen. Je speelt met een marker die minimaal handicap 54 heeft. Bij het behalen van 18 Stablefordpunten of meer bij een ronde van 9 holes, of 36 punten of meer bij een ronde van 18 holes, krijg je handicap 54 of lager. Je krijgt een pas waarop handicap 54 staat. Door vervolgens meer qualifying kaarten te spelen, kun je je handicap verlagen. Aan het begin van elk kalenderjaar krijg je een nieuwe pas.

Handicap 36 en lager

Het verlagen van jouw handicap is een leuke manier om je vorderingen bij te houden. In Stap 3 van het 9-stappenplan word je begeleid naar een handicap van 36.

Scorekaart wordt qualifying kaart

Bij het invullen van een qualifying kaart mogen de volgende gegevens niet ontbreken:

• naam en lidcode van de speler

• naam en lidcode van de marker 

• datum en starttijd van de gespeelde ronde

• handicap van de speler

• playing handicap van de speler 

• kleur van de tee die je speelt (bijvoorbeeld rood of geel)

• gele NGF-sticker of het nummer van de qualifying kaart

• aantal slagen per hole en het aantal stablefordpunten

• handtekening van de speler en marker

  • Paginadatum 21 september 2015

Handicapranking

Wat is jouw handicap?

Benieuwd naar jouw handicap? Vul dan de bovenstaande velden in.

Bij NGF nummer vul je het nummer in dat voor op je pas staat. Dit nummer bestaat altijd uit een getal tussen de 5 en 7 cijfers. Staat er een langer nummer op jouw kaart, vul dan alleen het getal in dat achter de laatste slash (/) staat.

Vul de barcode in. De eerste zes cijfers hebben wij al voor je ingevuld.

Nadat je op 'zoeken' hebt geklikt, verschijnt niet alleen jouw actuele handicap, maar ook:

• waar je staat ten opzichte van de ongeveer 380.000 andere Nederlandse golfers
• op welke plek je staat in je eigen club
• wat jouw 'ranking' is in je woonplaats en provincie
• jouw handicap vergeleken met leeftijdsgenoten.

Je kunt alleen je eigen handicapranking opvragen. Deze is te delen via social media met vrienden. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd (elke eerste week van de nieuwe maand). 

NGFhandicap.nl

Op de website ngfhandicap.nl kan je nog steeds de handicap van andere spelers vinden.