Jeugd

Welke kids kwamen er allemaal langs in het Funpark?

Het GOLF RAAK! Fun-park werd tijdens het Dutch Open op Bernardus Golf in september 2021 druk bezocht. Er kwamen heel wat jonge bezoekers langs om plezier aan golf te beleven. Een terugblik.

GOLF RAAK!-Funpark in 2021: dag 1

Op de eerste dag van het Dutch Open 2021 kwamen de kinderen uit groepen 5 en 6 van basisschool het Molenven uit Vught langs op Bernardus Golf. Een zonnige eerste dag, met stralende koppies van enthousiaste jonge golfertjes. Nouja, golfertjes?

GOLF RAAK! op het Dutch Open

Annemijn, Mieke, Emmely, Isabel en Jasmijn zijn vooral kleine hockeyers, turnsters en paardrijdsters. Over golf weten ze dat ‘je hard moet slaan met een stick’. Maar weten ze ook wat een handicap is? Annemijn: “als iemand de bal over het publiek heen slaat en dat die dan iemand raakt”.

Babette had het zichtbaar naar haar zin in het GOLF RAAK!- Funpark. “Wat ik leuk vond is dat er allemaal verschillende stationnetjes waren waar je met een stick tegen de bal aan kon slaan”.  En zou je het leuk vinden om ooit ook te gaan golfen? “Ja, maar dan moet ik wel heel veel oefenen”. En zo is het maar net Babette!

GOLF RAAK!-Funpark op het Dutch Open

Dag 2 in het GOLF RAAK!-Funpark

Op de tweede dag van het Dutch Open hebben we de Dr Landman basisschool in Helvoirt over de green. Merijn en Tijn zitten in groep 7 en op de vraag wat ze het leukste van de dag vonden bestaat geen twijfel: “snoepgolf!” roepen ze in koor.

GOLF RAAK!-Funpark op het Dutch Open

Beide jongens voetballen in hun vrije tijd en hadden niet eerder gegolfd. Wat ze geleerd hebben? Merijn: “Dat je eerst goed moet staan. En dat je je linkerhand boven moet houden en je rechterhand eronder.” Verder zijn de jongens spaarzaam in hun antwoorden:

Vonden ze het leuk? “Ja!”.
Willen ze in de toekomst naast voetbal ook gaan golfen? “Misschien”.
En hoe zijn de professionals op dit toernooi zo goed geworden? “Goede spullen!”.

‘It’s the Indian, not the arrow’, jongens. Maar die Engelse les volgt vast in groep 8!

Dag 3 in het GOLF RAAK!-Funpark

Op deze derde dag spreken we Jochem, Nikita en Mitchell. Zij zijn alle drie in opleiding voor Golfprofessional B en helpen deze dagen in het GOLF RAAK!-Funpark. Ze zien heel veel kinderen langskomen, sommige enorm enthousiast, anderen met een natuurlijke aanleg, maar iedereen volop genietend van de sfeer op Bernardus.

Zijn de kinderen een beetje nieuwsgierig naar de sport?
Nikita: “Zeker! Hier in het Funpark leven ze zich uit op de gekke spelletjes, maar we nemen ze ook de baan in en dan gaat het echt voor ze leven.” Mitchell vult aan: “Ja, we krijgen dan opvallend veel leuke vragen. Ze willen precies weten hoe het zit, wat de spelregels zijn, wat de caddies doen en bijvoorbeeld wie de Nederlandse spelers zijn.”

Denken jullie dat sommige kinderen hierna misschien wel wat lessen gaan volgen?
Jochem: “Absoluut! Dat hebben we al terug gehoord van de kinderen zelf, maar ook van de meegekomen ouders. GOLF RAAK! laat zien dat golf iets is waar ook jonge kinderen veel plezier aan kunnen beleven.”

GOLF RAAK! op het Dutch Open

Dag 4 in het GOLF RAAK!-Funpark

Op de slotdag van het Dutch Open komen we twee heel kleine golfertjes tegen in het GOLF RAAK!-Funpark: Roel en Stan de Koning. De broertjes komen uit Stekene (België) en zijn 5 en 6 jaar oud. Ze zijn hier al voor de tweede dag op rij, want niet alleen de broertjes vinden golf heel leuk, ook vader Thomas de Koning is een groot liefhebber van de sport.

GOLF RAAK! op het Dutch Open

Jullie zien eruit als echte professionals, golfen jullie ook al?
Roel: “Ik doe kleutergolf, maar Stan golft al echt.”

Stan, wat vind je het leukst aan golf?
“Met mijn driver slaan. Ik sla daar al 90 meter mee.”

En het moeilijkst?
“Dat je je clubblad goed moet openzetten om de bal te laten vliegen.”

Stan is op een bijzondere manier begonnen met golf. In april 2020 brak hij zijn been op twee plekken als gevolg van een ongelukje op een springkasteel. Hij heeft lang moeten revalideren en zat maar liefst zes maanden in een rolstoel. In die tijd nam zijn vader Thomas hem regelmatig mee naar de golfclub. Hij reed Stan in zijn rolstoel de oefengreen op en gaf hem een putter in handen. Zo leerde de jonge Stan direct dat deel van het spel dat de meeste mensen pas op het laatst leren.

Vader Thomas: “Vanaf het moment dat hij weer kon lopen heeft hij een club gepakt en is op de driving range ballen gaan slaan. Hij raakte de eerste ballen meteen hartstikke goed. Stan is enorm enthousiast en fanatiek, en inmiddels lid van twee golfclubs: Golfvereniging De Woeste Kop net onder Axel en Beveren Golf Club, ten westen van Antwerpen. Hij heeft op beide verenigingen les, altijd in groepsverband. Zo maakt hij ook lol met leeftijdsgenootjes.

Naast golfen doet hij ook twee keer per week aan atletiek. Als je fysiek in goede doen bent, maakt dat het mentale spel van golf een stuk makkelijker. Zelfs op deze jonge leeftijd!"

Lees meer over
Dutch Open Jeugd Toernooien