Beeld: Koen Suyk
Dutch Open

Baan in volle voorbereiding

Beeld: Koen Suyk
Vorig jaar september werd op Bernardus Golf het Dutch Open gespeeld, eind mei staat de volgende editie alweer op het programma. Zo snel achter elkaar twee Opens, en van het najaar naar het voorjaar, wat vindt de superintendent Niall Richardson daarvan? 5 vragen.

Bernardus Golf, eigendom van de Brabantse zakenman Robert van der Wallen, werd vier jaar geleden geopend. Eind volgende maand strijkt de DP World Tour er neer voor editie 102 van het Dutch Open. Vijf vragen aan Niall Richardson, de Ierse superintendent (geeft leiding aan het greenkeepersteam) over de veranderingen aan de heidebaan en wat de toeschouwers kunnen verwachten.

Wat was je reactie toen je hoorde dat het Dutch Open 2022 in mei gespeeld zou worden en niet in september?
“Ik was eerlijk gezegd niet blij, mijn vrouw juist wel. Kunnen we eindelijk weer eens in de zomer met vakantie! Daar gaan we het later nog wel over hebben. Het Dutch Open in de eerste week van mei had wat mij betreft echt niet gekund, de laatste week van mei scheelt enorm. Zeker als het weer meewerkt maken die paar weken een groot verschil. Bernardus is helemaal aangelegd met roodzwenkgras, dat komt pas tot leven bij een graad of twaalf. De winter was gelukkig niet koud en maart was een perfecte maand, lekker warm, veel van onze greenkeepers liepen in korte broek. Het wordt een flinke uitdaging, maar we hebben een geweldig greenkeepersteam dus ik ben vol vertrouwen dat de baan tijdens het Dutch Open in topconditie is.”

Zijn er veranderingen aan de baan ten opzichte van vorig jaar?
“In de winter zijn er negentig nieuwe bomen geplant. Die bomen staan vooral aan de randen van de baan, komen bijna niet in het spel, ze zijn vooral geplant uit esthetische overwegingen, We hebben 65% van de gorsestruiken uit de grond gehaald en op andere plekken weer terug geplant. Gorse oogt mooi, maar het groeide heel agressief, kwam wel erg dicht bij sommige tees en greens. Visueel zijn sommige holes nu veel meer open, bijvoorbeeld bij de greens van hole 10, 12 en 16. Er is nu ook meer ruimte voor het publiek. Drie jaar terug hebben we een toeschouwersplan gemaakt, dat hebben we met de kennis van het Open van vorig jaar aangepast. Vorig jaar konden we de backtee van hole 17 niet gebruiken, dat vond ik jammer want het is een prachtige par-3. Door het plaatsen van een tijdelijke brug is er nu een betere looproute voor de toeschouwers van hole 1 naar hole 2 en kan de backtee van 17 wel gebruikt worden. Miguel Vidaor (toernooidirecteur namens de DP World Tour, red) vindt de hole lastig genoeg van een tee naar voren, maar ik hoop dat er de minstens één dag van de backtee gespeeld wordt.”

Was je blij hoe de baan vorig jaar speelde tijdens het Open?
“Ik was bijna in shock over de reacties van de spelers, de Tour, de tv-commentatoren, zo ontzettend lovend, een heel groot compliment voor ons greenkeepersteam. Persoonlijk mogen de greens van mij dit keer wel wat sneller. De leiding van de Tour was vorig jaar nogal voorzichtig, ook omdat Bernardus nieuw voor ze was en de baan jong is. Dit jaar wil ik zondag met de greens toch wel naar stimpmeter 12 en liever nog ietsje sneller. De greens en de surrounds zouden ideaal gezien ook iets harder moeten vergeleken met vorig jaar, maar dat hebben we helaas niet helemaal in de hand, als het gaat regenen speelt de baan automatisch zachter.”

Kristoffer Broberg won vorig jaar met -23, Matti Schmid werd tweede met -20. Vond je die lage scores vervelend?

“Natuurlijk niet. Ik was juist erg blij hoe de baan speelde, fast, firm en fair. Het gaat mij vooral om fairness, goed spel moet beloond worden. Die mannen op de Tour zijn fantastische golfers en er stond de hele toernooiweek nauwelijks wind, dan krijg je lage scores. Dit jaar hoop ik op wind, al is het maar één of twee dagen, dan ga je zien dat de baan een heel stuk lastiger speelt.”

Met hoeveel greenkeepers werken jullie op Bernardus?

“We zijn met z’n zeventienen, dat is inclusief onze monteur voor het machinepark. Tijdens het Dutch Open komen er greenkeepers van buiten meehelpen, uit allerlei landen, Ierland, Engeland, Italië. In de toernooiweek zijn we met een groep van ongeveer 45 mensen. Iedere ochtend om 04:15 aan de koffie, om 04:30 de baan in. Rond 07:15 is het werk voor de ochtendronden gedaan en kan er gestart worden.”

Tijdens het Dutch Open kun je topgolf van het allerhoogste niveau zien in Nederland.
Kom naar Bernardus in Cromvoirt, bestel je tickets hier!

Lees meer over
Dutch Open Banen Greenkeeping