De eerste vrouwelijke golfbestuurder van Nederland was Barones Marguérite van Brienen van de Groote Lindt (1871-1931). Marguérite kwam uit een sportminnend nest in Den Haag. Vader Arnoud van Brienen was gek van sport in het algemeen en paardensport in het bijzonder en via de Schotse tak van haar moeders familie kwam Freule Daisy, die het liefst met de Engelse vertaling van haar naam werd aangesproken, in contact met Britse sporten als golf, voetbal, hockey en rugby. Mede op initiatief van Freule Daisy werden in 1889 op de schapenweide van Clingendael de eerste golfholes van Nederland gestoken.
In 1892 spoorde Charles des Graz van de Engelse legatie in Den Haag Freule Daisy aan om een negen-holesbaan aan te leggen. Met succes: in 1893 werd The Hague Golf Club opgericht, vader Van Brienen werd de eerste voorzitter. Freule Daisy was na de oprichting meteen een van de beste spelers van de club, ze speelde scratch. Enigszins uitgekeken op haar homecourse richtte ze eind negentiende eeuw met enkele andere golfspelers een nieuwe club op: Orange Golf Club, bij het chique Oranje Hotel in Scheveningen. Maar door de aanleg van een spoorlijn werd hier al in 1909 de laatste bal geslagen. Gelukkig niet voordat Freule Daisy in 1906 op haar ‘eigen’ baan in Scheveningen de eerste dameskampioen van Nederland was geworden.
Freule Daisy was een groot voorvechtster van golf in Nederland
Freule Daisy was een groot voorvechtster van golf in Nederland, maar een formele functie als bestuurslid bleef ze tot december 1900 weigeren; de Freule had weinig behoefte aan administratieve rompslomp. Toen secretaris Stoop er in 1904 mee ophield, wilde Freule Daisy deze post wel op zich nemen ‘mits zij eenen secretaris ter vergadering mede mocht brengen om de notulen te schrijven’, iets wat de overige bestuursleden onwenselijk achtten. Aarnout Marinus Snouck Hurgronje, de latere voorzitter van de Haagsche en het Nederlandsche Golf Comité, ging toen maar notuleren. Vanaf 1922 was Daisy van Brienen buitengewoon bestuurslid van de club en bij de feestelijke opening van de nieuwe baan aan de Waalsdorperweg in 1924 was zij het die de eerste slag voor haar rekening nam. Als dank voor al haar inspanningen voor de club werd de Freule tot erelid benoemd.
Voor de barones was de golfsport zeker geen onbekend fenomeen
Een andere Marguérite was de eerste vrouwelijke voorzitter van een Nederlandse golfclub. Marguérite Christine Gravin van Rechteren Limpurg - Barones van Heeckeren, vrouwe van Enghuizen, Beverweer en Odijk (1878-1938) stond in 1926 toe dat op haar landgoed de eerste negen holes van een nieuwe golfclub werden aangelegd die de naam kreeg van het landgoed: Enghuizen, de latere Keppelse. Voor de barones was de golfsport zeker geen onbekend fenomeen. In 1906 was zij immers getrouwd met Adolph Zeyger Graaf van Rechteren Limpurg (1863-1918), een enthousiast golfer, bestuurslid en clubkampioen van de Haagsche in 1897. Uitgerekend Freule Daisy had in 1900 zijn plaats in het bestuur van de Haagsche overgenomen. Toen Golfclub Enghuizen in 1926 werd opgericht, was barones van Heeckeren van Enghuizen de eerste voorzitter.
Interesse in de geschiedenis van golf, colf en kolf? Kijk op golfgeschiedenis.nl.