Een puntgave paneelschildering van een jonge man met een kolfstok en een bal, gemaakt rond 1630. Het is de nieuwste aanwinst van het Nederlands Golfmuseum op Landgoed Bleijenbeek in Afferden.

“We zijn hier meer dan trots op”, zegt conservator John Ott. “Jos Schattorje, voormalig directeur van het Limburgs Museum, wist me te vertellen dat dit unieke schilderij door het Amsterdamse veilinghuis AAG op de markt werd gebracht en dat we het waarschijnlijk voor een redelijke prijs konden kopen, aangezien het van een onbekende meester is.” 

De inspanningen om het te verwerven werden beloond en het schilderij heeft een prominente plaats in het Nederlands Golfmuseum gekregen. Ott: “Het is een werk vol symboliek. De Kolfstok staat voor een goede opvoeding en de twee rozen staan symbool voor het Hertogdom Gelre, waar Afferden in die tijd deel van uitmaakte. We zijn erg blij dat we dit belangrijke erfgoed voor Nederland hebben kunnen behouden en voor iedereen zichtbaar kunnen maken. In die tijd lieten veel welgestelden hun kinderen schilderen. Niet alleen om hun rijkdom te tonen, maar ook vanwege de hoge kindersterfte, zodat ze een blijvende herinnering aan hen hadden.”

Het Golfmuseum ontvangt graag materiaal van clubs: lees hier meer.

Nederlands Golfmuseum bemachtigt historisch schilderij

Interesse in de geschiedenis van golf, colf en kolf? Kijk op golfgeschiedenis.nl.

  • Paginadatum 19 januari 2020
}