A.M. Snouck Hurgronje op de tee

Nout Snouck Hurgronje, een gevreesd golfer

Historicus Arnout Janmaat schreef in Golfers Magazine over Aarnout Marinus Snouck Hurgronje, een van de beste vooroorlogse golfers en lange tijd voorzitter van de Haagsche en van het Nederlandsch Golf Comité.

Arnout Janmaat is historicus, archivaris en schrijver, gespecialiseerd in sport- en familiegeschiedenis. In 2018 verscheen in Golfers Magazine zijn artikel "Snouck Hurgronje, een gevreesd golfer en een tevreden voorzitter", dat zo begint: 

In 2018 viert de Haagsche Golf Club het 125-jarige jubileum. In het clubhuis van de oudste club van Nederland prijkt het portret van de man die de Haagsche achtendertig jaar lang voorzat: Aarnout Marinus Snouck Hurgronje. Toch is er maar weinig bekend over de man die tevens van 1920 tot eind 1949 voorzitter was van het Nederlandsch Golf Comité. Reden om de archieven eens grondig in te duiken.

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid,’ zoo begint Gorter zijn Mei.‘Een nieuwe lente en een nieuwe sport,’ zing ik hem na. Immers toen ik onlangs mijn middagwandeling uitstrekte tot de renbaan in Clingendaal, kon ik daar eenige leden van de haute-volée op het grasveld bezig zien met zich, onder leiding van een professional, te oefenen in het Golf (spreek uit: gof), een oorspronkelijk Schotsch spel, over Engeland naar hier overgewaaid.’

Met deze woorden begon de Haagsche correspondent van de Zwolsche Courant zijn artikel over de sport waarvoor op 3 april 1893 een eerste Nederlandse club was opgericht: ‘Hague Golf Club’. De haute-volée van die dagen bestond uit vrienden van baron van Brienen, (Engelse) diplomaten en adellijke en aan het koningshuis gelieerde families. Baron van Brienen was de beste vriend van de vroeg overleden kroonprins Willem; zijn zwager William van Tuyll van Serooskerken, van de Biliton Maatschappij, trouwde na diens overlijden met zijn verloofde Anne Mathilda gravin van Limburg Stirum. Een kleine kring van nauw met Engeland verbonden families en sportievelingen die zich aan het nieuwe spel waagden.

Klik hier om het volledige artikel te lezen (pdf). Zie ook nga-earlygolf.nl.  • Paginadatum 3 oktober 2019