Mark: “Door heftige stormen zijn er veel bomen omgewaaid. Deze zijn inmiddels gezaagd en op stapels gelegd om ze later weg te kunnen halen. De plek waar ze liggen is meestal dusdanig dat je er normaliter geen hinder van hoeft te hebben, tenzij je zo ongelukkig bent om je bal daar in of tussen te slaan. Is dit te ontwijken met een strafslag of zonder strafslag?”
Bomen of takken die ergens zijn neergelegd met de intentie om deze weg te halen, mogen worden behandeld als GUR (zie definitie van grond in bewerking). Je mag dit ontwijken volgens Regel 16.1 door een bal te droppen binnen één clublengte vanaf het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering, niet dichter bij de hole.
Ruud: “Ik sloeg mijn bal naast de fairway in een plas (tijdelijk water). Omdat die plas door overweldigend regenwater, soms wel twintig centimeter diep, ook nog eens vol met blad lag, kom ik mijn bal niet meer vinden. Mag ik dan verder gaan met een nieuwe bal, zonder strafslag, op de plaats waar ik van denk dat hij het water in ging?”
Tijdelijk water is een abnormale baanomstandigheid. Als een bal verloren is in een abnormale baanomstandigheid mag de speler een bal zonder straf droppen binnen één clublengte vanaf het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering, bepaald vanaf het punt waar de bal het laatst de grens van de abnormale baanomstandigheid heeft gekruist (Regel 16.1).
Dick: “Vorige week liep ik met een gast op onze golfbaan. Bij een hindernis met rode palen was er verschil van inzicht. Er waren her en der een paar palen geplaatst. Bij een rechte lijn zou de grens op sommige plaatsen door het water lopen. Daarom ga ik ervan uit dat de grens van de hindernis langs de waterkant loopt. Zie B op de tekening. Op de golfbaan van de gast loopt de grens van de hindernis overal in een rechte lijn van paal tot paal. Zie A op de tekening. Wat is de juiste regel in dit geval: A of B?”
Als een hindernis is gemarkeerd met palen, wordt de grens van de hindernis bepaald door de rechte lijn tussen de buitenkant van de palen op grondhoogte. De palen zelf staan in de hindernis (zie definitie van hindernis). In de geschetste situatie geeft A de juiste grens aan.
Als het deel van het wateroppervlak links van A dat buiten de grens van de hindernis valt duidelijk onderdeel is van het wateroppervlak (en geen tijdelijk water is), behoort dat echter ook tot de hindernis. Voor dit gedeelte van de hindernis wordt de grens bepaald door de natuurlijke grenzen van het wateroppervlak.
Het aanhouden van de natuurlijke grens bij een onjuiste markering is een oplossing die de Golfregels bieden om met de aangetroffen situatie om te kunnen gaan. Als een deel van een wateroppervlak ten onrechte buiten de gemarkeerde grens van de hindernis valt, behoort dat door de Commissie te worden gecorrigeerd door de palen zodanig te plaatsen dat het gehele wateroppervlak binnen de gemarkeerde grenzen valt.
Erik: “In de winter worden de greens gespaard en wordt er ergens op de voorgreen of in de fairway een cup met een vlag neergezet. Is het gebied rond de vlag green (Regel 13)? Mag ik dus bij wintergreens mijn puttinglijn verbeteren, zoals dat mag volgens Regel 13.1c (schade(s) repareren en een mooi vlakke puttinglijn maken met mijn hand en mijn putter)? Of is het gewoon algemeen gebied?”
Een tijdelijke green die in gebruik is voor het spelen van een hole is een green waarvoor dezelfde regels gelden als voor de normale green van de hole. Je mag dus ook op deze tijdelijke green beschadigingen repareren, zand en losse aarde wegnemen en doen wat verder is toegestaan volgens Regel 13.1. Wat niet mag is ‘een mooie vlakke puttinglijn maken’ door bijvoorbeeld het vaak wat langere gras plat te drukken of oneffenheden in de ondergrond vlak de maken. Wanneer je dat doet, verbeter je de speellijn en ben je in overtreding van Regel 8.1 (algemene straf).
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Wouter Quispel (NGF Referee) en Janke van der Werf (NGF Marshals en Regels). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |