Topgolf

Wie speelt waar? Week 21 - Luiten en co net over de grens, drie landgenotes in de Alpen

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra deze begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

23 – 26 DP World Tour, Soudal Open, Rinkven International Golf Club, Antwerpen. Prijzengeld: $2.500.000 Leaderboard

23 – 25 Ladies European Tour, Jabra Ladies Open, Evian Resort Golf Club, Evian-les-Bains, Frankrijk. Prijzengeld: €300.000 Leaderboard

23 – 26 Challenge Tour, Danish Golf Challenge, Odense Eventyr Golf, Odense, Denemarken. Prijzengeld: €270.000 Leaderboard

23 – 26 PGA Tour, Charles Schwab Challenge, Colonial Country Club, Fort Worth, Texas. Prijzengeld: $9.100.000 Leaderboard

23 – 25 Alps Tour, Lacanau Alps Open, UGolf Lacanau, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk. Prijzengeld: €45.000 Leaderboard

23 – 26 Amateurs, English Men’s Open Amateur Stroke Play Championship, Hollinwell, Nottinghamshire, Engeland. Leaderboard

 25 – 26 Amateurs, Kampioenswedstrijden NGF Hoofdklasse Dames, de Herkenbosche, Herkenbosch. Standen

25 – 26 Amateurs, Kampioenswedstrijden NGF Hoofdklasse Heren, de Herkenbosche, Herkenbosch. Standen

23 – 26 DP World Tour, Soudal Open, Rinkven International Golf Club, Antwerpen. Prijzengeld: $2.500.000 

Volgens de organisatie kunnen we ons opmaken voor het sterkst bezette Soudal Open ooit! Het is ook pas de derde editie van hét Belgische golfhoogtepunt van het jaar onder deze naam, maar dat mag de pret zeker niet drukken. In Schilde, waar gedurende de week minstens 16.000 toeschouwers worden verwacht, doen tien Belgen mee en vijf (voormalige) Ryder Cup-helden. Het decor is zoals altijd weer Rinkven, net ten oosten van Antwerpen en dicht bij de Nederlandse grens. Ga dus gerust een kijkje nemen!

Pieters is hongerig

Het Soudal Open is tevens een mooie kans om Thomas Pieters weer eens in actie te zien op de DP World Tour. De Antwerpenaar, een jaar of zes geleden kartrekker bij de ‘reïncarnatie’ van het enige Belgische toernooi op de Europese kalender, speelt zijn wedstrijden normaal gesproken natuurlijk bij LIV en presteert daar maar matig. Maar, zo zei de thuisspeler tegen Het Nieuwsblad: “De honger is er zeker. Ik won nog nooit in België, dus dat is uiteraard iets wat ik op mijn palmares wil.”

Drie Nederlanders

Nog drie veelbelovende Belgen zijn Adrien Dumont de Chassart, sinds dit jaar uitkomend op de PGA Tour, plus Yente van Doren en James Meyer de Beco. Zij zijn respectievelijk de nummers 2 en 3 van de Pro Golf Tour. Thomas Detry, die afgelopen zondag knap vierde werd in het PGA Championship (hij evenaarde de beste Belgische prestatie in moderne tijden: in 2017 werd Thomas Pieters vierde op Augusta) blijft in Amerika (zie onder PGA Tour). Maar als Nederlanders kijken we natuurlijk vooral uit naar de prestaties van Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing! Voor Darius geldt dat het alweer vijf jaar geleden is dat hij op Rinkven de finale haalde van de Belgian Knockout. Het mag kortom duidelijk zijn dat de baan hem ligt. Een Nederlandse winnaar in het Belgisch Open hadden we echter nog nooit, maar voor alles een eerste keer!

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 13:00-18:00, za 13:30-18:00, zo 13:00-18:00

Leaderboard

23 – 25 Ladies European Tour, Jabra Ladies Open, Evian Resort Golf Club, Evian-les-Bains, Frankrijk. Prijzengeld: €300.000

Anne van Dam kon de overwinning in het Jabra Ladies Open twaalf maanden geleden ruiken, maar na een paar late bogeys moest ze tóch haar meerdere erkennen in de Zweedse superster Linn Grant. Die tweede plaats bracht vorig jaar wel haar seizoen op gang, iets wat ze na een trage start ook in 2024 wel kan gebruiken. Misschien werkt de duik die ze maandag in het Meer van Genève nam verfrissend voor deze hopelijk mooie week. 

Het Jabra Ladies Open staat inmiddels alweer zes jaar op de kalender van de Ladies European Tour. De baan van het Evian Resort wordt midden juli, een week voor het Dutch Ladies Open, ook gebruikt voor het Amundi Evian Championship, één van de vijf majors. De omgeving in de Franse Alpen is altijd weer indrukwekkend en verbloemt de gebreken die de baan zelf heeft, ook volgens een aantal van de beste speelsters. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Van Dam, Meekers & Coffa

Van Dam krijgt in de paradijselijke setting gezelschap van Romy Meekers en Pasqualle Coffa. Laatstgenoemde deed op maandag zonder succes een poging in de qualifier voor het US Women’s Open, net als Mayka Hoogeboom. Van de LET-ranglijst is nummer 5 Chiara Tamburlini de hoogst geklasseerde deelnemer in dit Jabra Ladies Open, gevolgd door top 10-speelsters Shannon Tan, Gabriella Cowley, Diksha Dagar en Emma Spits. Kijkend naar de sterkte van het veld liggen er dus zeker kansen. 

Leaderboard

23 – 26 Challenge Tour, Danish Golf Challenge, Odense Eventyr Golf, Odense, Denemarken. Prijzengeld: €270.000

Aan Nederlanders geen gebrek in de Danish Golf Challenge! Lars van Meijel, Wil Besseling, Kiet van der Weele, Lars Keunen, Mike Toorop, Koen Kouwenaar, Wouter de Vries en Sven Maurits slaan donderdag allemaal af in Odense, de derde stad van Denemarken. Dat is acht keer kans op Oranje-succes, iets wat we op de Challenge Tour dit jaar eigenlijk nog niet gehad hebben. 

Met zijn magere 48ste plaats op de jaarranglijst is Besseling op dit moment de beste Nederlander. De Westfries zou maar wat graag het pad volgen dat ook Matteo Manassero bewandelde. Hij won vorig jaar deze Danish Golf Challenge en is nu ook helemaal terug in de ‘winner’s circle’ op de DP World Tour! Het klinkt als muziek in de oren.

Neergaard-Petersen

Dé man naar wie in zijn thuisland echter vooral gekeken wordt, is toch echt Rasmus Neergaard-Petersen. De Deen is momenteel met afstand de beste golfer op de Challenge Tour, met achtereenvolgens 1-T7-1-T2 in zijn laatste vier toernooien. De Deen voert ook de Road to Mallorca aan.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

23 – 26 PGA Tour, Charles Schwab Challenge, Colonial Country Club, Fort Worth, Texas. Prijzengeld: $9.100.000

In de 78-jarige geschiedenis heeft dit toernooi in Texas vele namen gehad, maar één ding is altijd hetzelfde gebleven: Colonial Country Club. Enkel Augusta staat al langer steevast op de kalender dan deze baan, die met smalle fairways en veel doglegs veel precisie vraagt van de golfers. Hier komen de heren al snel de ‘Horrible Horseshoe’ tegen, de lastige reeks van holes 3, 4 en 5.

Thuiswedstrijd

De Charles Schwab Challenge is praktisch een thuiswedstrijd voor Scottie Scheffler. De nummer 1 van de wereld is natúúrlijk de favoriet in de buurt van zijn woonplaats Dallas. De aanklacht die tegen hem is ingediend bij zijn veelbesproken aanhouding op vrijdag zal op dinsdag hoogstwaarschijnlijk worden ingetrokken, dus de Amerikaan kan zich weer volledig op golf richten.

Oud-winnaar Jordan Spieth en Tom Kim zijn trouwens nog twee topspelers die resideren in Dallas. Verder zien we op de niet onverdienstelijke startlijst de namen van o.a. Max Homa, Tony Finau, Brian Harman en Justin Rose. Na zijn bijzonder knappe prestatie is zuiderbuur Thomas Detry op Colonial van de partij. De golfer uit Ukkel presteert al langere tijd sterk in Amerika, dus waarom zou het niet eens tijd zijn voor zíjn eerste overwinning?

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 22:00-01:00, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

23 – 25 Alps Tour, Lacanau Alps Open, UGolf Lacanau, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk. Prijzengeld: €45.000

Bob Geurts eindigde afgelopen week als tiende in Oostenrijk, zijn beste resultaat op de Alps Tour in ongeveer tien maanden. Dat smaakt naar meer, deze week bijvoorbeeld meteen in het Lacanau Alps Open. Vince van Veen en de amateurs Rick Hessing en Thom Hoetmer reizen net als Geurts af naar UGolf Lacanau, een bosbaan op steenworp afstand van de Atlantische Oceaan en ongeveer een uurtje rijden van Bordeaux. Op de Order of Merit spelen de landgenoten nog niet echt een rol, dus een succesje is inmiddels wel welkom.
 
Leaderboard

25 – 26 Amateurs, Kampioenswedstrijden NGF Hoofdklasse

De Limburgse bossen zijn dit weekend het strijdtoneel voor de ontknoping van de Hoofdklasse. Volgen de mannen van de Koninklijke Haagsche zichzelf op als landskampioen? En wie pakt de nationale titel bij de vrouwen, bij afwezigheid van regerend kampioen Houtrak? We weten het zondag.

Bij de mannen wisten de landskampioenen van de laatste twee jaar, Eindhoven en de Haagsche, allebei bovenaan te eindigen in hun poule. Op de Herkenbosche nemen zij het op tegen respectievelijk De Hoge Kleij en De Pan, geduchte concurrenten zoals wel bleek in de reguliere competitie.

De kruisfinales bij de vrouwen gaan aan de ene kant tussen de Koninklijke Haagsche en Eindhoven, en aan de andere zijde van het schema Noordwijk en de Noord Nederlandse. Ook deze wedstrijden worden gespeeld op de bosbaan in de buurt van Roermond. Op Spaarnwoude wordt er zaterdag overigens ook nog om lijfsbehoud gespeeld. Daar staat Broekpolder tegenover het tweede van de Hilversumsche.

Standen vrouwen
Standen mannen

Data belangrijke toernooien

Onderstaande data kun je alvast rood omcirkelen in je agenda.

30 - 2 juni: US Women's Open
13 - 16 juni: US Open
20 - 23 juni: KLM Open
20 - 23 juni: Women's PGA Championship
11 - 14 juli: The Amundi Evian Championship
18 - 21 juli: The Open
19 - 21 juli: Dutch Ladies Open
1 - 4 augustus: Olympisch toernooi mannen
7 - 10 augustus: Olympisch toernooi vrouwen
22 - 25 augustus: Women's Open
29 - 1 september: TOUR Championship
13 - 15 september: Solheim Cup
26 - 20 september: Presidents Cup
14 - 17 november: DP World Tour Championship