Instructie

Schitteren in het zand, zoals US Open-winnaar DeChambeau? Zo sla je een lastige lange bunkerslag

Dankzij een fenomenale bal uit de bunker stelde Bryson DeChambeau zondag zijn tweede majorzege veilig. Maar hoe je dat, zo'n lange bunkerslag?

Volgens sommigen was de bunkerslag van Bryson DeChambeau op de 72ste hole op Pinehurst no. 2 "one of the greatest clutch shots of all time". Oftewel een van de beste slagen ooit op het moment dat het er om gaat.

De wereldtopper had zelf ook in de gaten dat de slag met een 55-graden wedge bijzonder was: 'It was the shot of my life'. Doorgaans is de lange bunkerslag - die van DeChambeau was ongeveer 50 meter - een van de moeilijkste in golf. Want hoe doseer je zo'n slag, waarbij iets te veel zand zorgt voor een (veel) te korte bal en het te dun raken ook een ramp (en gevaar voor mensen achter de green) kan opleveren. Moeilijk was het in elk geval niet voor de 30-jarige Amerikaan, want hij slaagde met verve voor de test:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Instructie van Joost Luiten 

Een lange bunkerslag naar de vlag? Die wil je te allen tijde voorkomen, zegt Joost Luiten. Maar ja, soms gaat er iets mis en komt je bal toch op die vervelende plek in het zand terecht. Dan is er geen reden tot paniek. Want hoewel het absoluut een van de moeilijkste slagen in golf is, moet je de bal met de juiste techniek in elk geval veilig op de green kunnen krijgen. Eindigt de bal ook nog eens dicht bij de hole, dan is dat een bonus. 

Veel amateurgolfers pakken automatisch de sandwedge of een lobwedge, maar voor een lange bunkerslag is dat heel riskant

In de onderstaande video laat Joost zien dat niet alleen de techniek, maar ook de keuze voor de club bij deze slag heel belangrijk is. In een bunker pakken veel amateurgolfers vaak automatisch de sandwedge of een lobwedge, maar voor een slag van een meter of veertig is dat volgens Joost heel riskant. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Nog een paar leuke feitjes...

1. Bryson's antwoord op zijn eigen website over wat de moeilijkste slag in golf is: 60 yard bunkershot

2. Vanaf die afstand uit een bunker heeft een PGA Tour speler gemiddeld 2.9 slagen nodig om de hole af te ronden.

3. Gedurende de week lagen er acht spelers in die bunker, waarvan er zeven geen up and down wist te maken. Het gemiddelde resultaat van die zeven slagen was 10.6 meter tot de hole. Bryson was de enige die het wel voor elkaar kreeg... 

Of is het toch niet zo moeilijk?

Golf Channel-verslaggever en oud PGA Tour-winnaar Johnson Wagner probeerde zondagavond de onvergetelijke slag van DeChambeau te reconstrueren. De winnaar kwam zelf even poolshoogte nemen, met een fantastisch eindresultaat tot gevolg. Wat ons betreft een van de leukste nabeschouwingen ooit na een major, dus kijk zeker even dit fragment: 
Lees meer over
Topgolf PGA Tour US Open LIV Golf