Topgolf

Ongelofelijk slot in Zweden: Söderberg vergooit acht slagen (!) voorsprong, Grant wint Scandinavian Mixed opnieuw

In eigen land heeft Linn Grant voor de tweede keer het Scandinavian Mixed gewonnen. De Zweedse leek tweede te worden, maar na een ongekende ineenstorting van Sebastian Söderberg was ze plots de winnares. Beste Nederlander werd Darius van Driel met een twaalfde plaats na een sterke slotronde.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Eigenlijk was het toernooi zaterdag al beslist. Na rondes van 63, 66 en nogmaals 66 stond Söderberg op 21 onder par. Daarmee stond de golfer uit Eksjo maar liefst acht slagen voor op naaste belager Callum Hill. Grant begon de dag op elf slagen achterstand. Toch werd het geen onemanshow, omdat de leider een stuk minder speelde dan in de voorgaande dagen. Mogelijk had dat te maken met de regenachtige omstandigheden op de Vasatorps Golfklubb.

Na 54 holes had Söderberg slechts één bogey gemaakt, maar op zondag was het andere koek. Zijn voorsprong was na vijf holes al teruggebracht tot vier slagen na bogeys op 4 en 5. Op dat moment was landgenote Linn Grant, winnaar van dit toernooi in 2022, al heel goed bezig met zes birdies in haar eerste tien holes. Haar zevende birdie kwam op 18 met een fenomenale chip-in. Daarmee tekende ze voor een bogeyvrije 65 (-7) om op een totaal van -17 uit te komen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Söderberg zag zijn voorsprong steeds verder slinken toen hij ook slagen inleverde op 8, 13 en 15. Daar stonden alleen birdies tegenover op 3 en 7. Met één slag voorsprong op Grant stond de lange Zweed op de tee van hole 18. Aan een par had hij genoeg voor zijn tweede overwinning op de DP World Tour. In 2019 won hij de Omega European Masters na een play-off met vijf spelers, waaronder Rory McIlroy.

Dubbel bogey op de laatste; Grant wint

Met een afslag van ruim 250 meter op het midden van de fairway leek Söderberg het toernooi binnen te hebben. Zijn ijzer ging echter te veel naar rechts en de bal plugde in de natte greenside bunker. Hij kreeg de bal vanaf daar op acht meter, maar de putt voor de zege bleef een kleine meter te kort. Iedereen maakte zich op voor een play-off, maar de choke van Söderberg werd compleet. De korte putt lipte uit en daarmee was Grant opeens de winnares. Ze nam met gemengde gevoelens de felicitaties in ontvangst op de drivingrange.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Nederlanders

Van de vier Nederlanders in Zweden haalden twee de cut: Van Driel en Luiten. Voor Daan Huizing (+4) en Anne van Dam (+6) was het na twee rondes voorbij. Voor Van Dam is het haar vierde gemiste cut in de laatste zes toernooien. Op de jaarranglijst van de LET staat ze rond de honderdste plaats. Huizing is ongeveer de nummer negentig op de Race to Dubai.

Op zondag begonnen Van Driel en Luiten allebei met een score van -6 aan de laatste ronde. En dat niet alleen, want ze speelden ook nog eens samen. Vooral Van Driel leek zich op zijn gemak te voelen, want na zeven holes was de Hagenaar al vijf onder par voor de dag. In het restant van de ronde maakte hij nog een birdie en een bogey voor een laatste ronde in 67 slagen (-5). Daarmee werd hij knap gedeeld twaalfde. Luiten maakte vijf birdies en vier bogeys voor een 71 (-1) en een 33ste plaats.

Uitslag

Pro Golf Tour

Lange tijd leek het erop dat Mike Toorop zijn tweede overwinning van het seizoen ging boeken op de Pro Golf Tour. Hij begon de laatste ronde van het Royal Hamburger Open met een voorsprong van drie slagen. In de eerste ronde maakte de Noord-Hollander zelfs een 58. Dat was 'slechts' -8, omdat Royal Homburger GC een par 66 is.

Dankzij een teleurstellende slotronde in +2 zakte Toorop naar de gedeeld tiende plaats. Aydan Verdonk werd daardoor op de zesde plaats de beste Nederlander. Nordin van Tilburg (15de), Dario Antonisse (25ste), Rodi Vlasveld (29ste), Michael Wedema (39ste) en Mike Korver (43ste) haalden ook de cut in Duitsland. De Zwitser Robert Foley won het toernooi.

Uitslag

LET Access

In Frankrijk behaalde Lauren Holmey haar eerste top 10 van het seizoen. Zij werd zevende in het Montauban Ladies Open met een totaal van level par. Ook Anne-Sterre den Dunnen deed het goed met een verdienstelijke elfde plaats. Zij had één slag meer nodig dan Holmey. De winst ging naar amateur Helen Briem uit Duitsland.

Uitslag

St Andrews Links Trophy

Lars van der Vight werd de beste Nederlander in de St Andrews Links Trophy. Vooral in de laatste ronde maakte de TeamNL'er indruk met een 67 (-5) op de Old Course van St Andrews. Van der Vight eindigde met een eagle op de par 4 18de, goed voor de zesde plaats.

Jerry Ji (12de) en Benjamin Reuter (15de) eindigden ook in de top 20. Nevill Ruiter werd 47ste. De cut werd gemist door Tim van der Steen, Abel Derksen, Thijmen Batens, Jack Ingham, Denny Kloeth, Bob van der Voort en Loran Appel.

Uitslag

Lees meer over
DP World Tour LET Topgolf