Nieuws

Wat is de precieze oorzaak van yips? Doe mee met een onderzoek van Dutch Yips Studies

De yips is een veelgehoorde term in golf. Het is een bewegingsstoornis die vaak voorkomt bij putten en chippen. Voor een onderzoek van neuroloog Erik van Wensen zijn we op zoek naar vijftig golfers, met en zonder yips.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Van Wensen is bezig aan een promotieonderzoek: 'The Dutch Yips Studies'. Samen met neurowetenschapper Esmee van Leeuwen wil hij de yips beter begrijpen. Yips is een abrupte, kortdurende, onwillekeurige beweging in met name de dominante onderarm. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat yips veel overlap vertoont met een Taak-Specifieke Dystonie, dit is een neurologische bewegingsstoornis. "Er is echter nog veel onduidelijk over de precieze aard en oorzaak van de yips. Wij willen onderzoeken of de yips voornamelijk neurologisch of psychologisch is", zegt Van Wensen.

Puttexperiment

Deelnemers aan het onderzoek voeren een puttexperiment uit op het Sport Dystonie Centrum in Apeldoorn. Er wordt gebruik gemaakt van elektromyografie om de onderarmspieren, waar yips vooral voorkomt, te identificeren. De putts worden vastgelegd op video en beoordeeld door neurologen. Wie de meeste putts maakt, mag meedoen aan Beat the Pro tijdens het KLM Open op The International.

Golfers die aan de volgende criteria voldoen, kunnen meedoen aan het onderzoek:

  • 18 jaar of ouder
  • Minstens 5 jaar golfervaring
  • Handicap lager dan 24.0
  • Rechtshandig en rechtshandig golfend

Het onderzoek wordt ondersteund vanuit het UMC Groningen, Radboud UMC Nijmegen, de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie en R&A.

Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar contact@dutchyipsstudy.nl met je gegevens. Geef daarbij aan of je momenteel last hebt van yips of niet.

Lees meer over
Onderzoek