Topgolf

Van der Vight en Boere winnen spannende strijd op Haagsche, Fox herpakt zich na triple bogey en grijpt tóch BMW PGA-titel

Het Nederlandse Loterij Nationaal Open is gewonnen door Lars van der Vight en Rosanne Boere. Op de Koninklijke Haagsche Golf & Countryclub was het zowel bij de mannen als vrouwen ongemeen spannend. Ryan Fox was de beste in het BMW PGA Championship, waar Joost Luiten verdienstelijk veertiende werd.
Beeld: NGF

Beeld: NGF

Met een score van -13 en drie slagen voorsprong begon Van der Vight aan de laatste ronde van het Nederlandse Loterij Nationaal Open. Zijn naaste concurrent was Stan Kraai. Halverwege de vierde ronde was het verschil nog steeds drie in het voordeel van de topamateur. Plots veranderde er veel, want Van der Vight maakte bogey-bogey en Kraai birdie-par.

Op de tee van 15 had Van der Vight weer een voorsprong van twee slagen te pakken. Maar opnieuw werd het spannend na twee parren en een bogey. Kraai zette daar twee birdies (15 en 17) tegenover om met één slag voor aan de achttiende van de Haagsche te beginnen. Op de par-5 richting het clubhuis ging het mis voor de professional. Hij maakte een dubbel bogey, terwijl selectiespeler Van der Vight koel bleef en zelfs een birdie liet noteren: -13 om -11.

Ralph Miller en Jack Ingham werden gedeeld derde met -10. Mike Toorop eindigde als vijfde op -9.

Uitslag

Boere troeft Ebens af

Ook bij de vrouwen werd het een spannende tweestrijd, tussen Rosanne Boere en Marieke Ebens. Het was het gehele toernooi stuivertje wisselen, want Ebens leidde na ronde 1, Boere na 36 holes en aan het begin van de slotronde verdedigde Ebens een voorsprong van twee slagen.

Beide vrouwen speelden de eerste negen in level par, waarna Boere birdie maakte op 10. Dankzij bogeys van Ebens op 11 en 12 was de stand gelijk met nog zes holes te spelen. Waar Boere twee bogeys en een birdie (op 16) maakte, leverde Ebens drie slagen in met een bogey en een dubbel bogey. Zodoende was de speelster van Golfclub Kleiburg, die vorige week nog meedeed aan het Big Green Egg Open, de beste op de baan waar Ebens lid is.

Op elf slagen van Boere werd Lynn van der Sluijs derde. Annemiek Knipping legde beslag op de vierde plaats, terwijl Caya Huijbregts en Irisa Kasirin als gedeeld vijfde eindigde.

Uitslag

Top-3 Nederlandse Loterij Nationaal Open 2023
Beeld: NGF

DP World Tour

In de buurt van Londen werd het vlaggenschiptoernooi van de DP World Tour gespeeld: het BMW PGA Championship. Mede dankzij de prijzenpot van 9 miljoen dollar stond het gehele Europese Ryder Cup-team aan de start. En ze zijn in vorm, want alle twaalf haalden ze de cut. Net als captain Luke Donald overigens. Van de Nederlanders speelden drie van de vier het weekend op de Wentworth Club.

Mijn basisniveau is nu zo hoog dat ik in zo'n groot toernooi vrij makkelijk in de top-15 eindig

Aan het begin van de slotronde stond de Zweedse sensatie Ludvig Åberg bovenaan met een gat van twee slagen. Hij speelde echter een slechte laatste ronde (+4) en eindigde gedeeld tiende. Ook flightgenoten Tommy Fleetwood (zesde) en Connor Syme (tiende) deden op de tweede negen niet meer mee voor de overwinning. Die strijd ging tussen Tyrell Hatton, Ryan Fox en Aaron Rai.

Dankzij een fantastische eerste negen in 31 slagen, ging Hatton lange tijd aan de leiding. Er volgden birdies op 10 en 11, maar de resterende zeven holes speelde de Engelsman in level par. Fox was één over na negen holes, omdat hij een triple bogey maakte op 3. Zes birdies op de back nine bezorgden hem toch de titel. Op hole 18 moest hij een birdie maken om een play-off te vermijden. De Nieuw-Zeelander sloeg zijn wedge op twee meter en maakte de putt. Flightgenoot Rai, die één slag achter stond op Fox, zag zijn eagleputt uitlippen en eindigde zodoende samen met Hatton als tweede.

Aanpassing putten hielp Luiten

Beste Nederlander in Engeland was Luiten. Na rondes van 71, 70, 67 en 69 eindigde hij veertiende met -11. "Het was weer een goede week. Mijn basisniveau is nu zo hoog dat ik in zo'n groot toernooi vrij makkelijk in de top-15 eindig", concludeerde Luiten, die € 121.625,58 verdiende en desondanks zakt naar de twaalfde plaats in de Race to Dubai.

"Het wachten is op de echte uitschieter, drie of vier goede dagen op de greens en dan kan ik winnen. De eerste twee rondes hier was het putten niet goed, daarna heb ik kleine aanpassingen gemaakt in de gewichtsverdeling en was het een stuk beter op de greens. Ik sla Frankrijk volgende week over, waardoor ik twee weken heb om bij te tanken en dan gaat de focus op de laatste serie toernooien."

Darius van Driel en Daan Huizing werden gedeeld 35ste met een totaal van -5. Besseling begon met een 71, maar zijn 75 op dag twee was onvoldoende om de cut te overleven. Huizing staat nu 127ste op de Race to Dubai. De top-117 behoudt speelrecht voor volgend seizoen. Van Driel (132ste) en Besseling (164ste) hebben ook nog werk te doen om volgend jaar nog op het hoogste niveau van Europa actief te zijn.

Uitslag

Ladies European Tour

Het Swiss Ladies Open werd een prooi voor Alexandra Forsterling. De Duitse won dankzij een knappe slotronde in 66 slagen. Van de twee Nederlandse vrouwen haalde alleen Romy Meekers de cut. Zij werd 64ste, terwijl Lauren Holmey de cut op twee slagen miste.

Alps Tour

Het voorlaatste toernooi van de Alps Tour in het Franse Saint-Omer leverde voor Davey Porsius opnieuw een top-5-plaats op, zijn derde in de laatste drie starts op dit circuit. Hij zag Ronan Mullarney het Hauts de France-Pas de Calais Golf Open winnen met een voorsprong van negen slagen. De Ier maakte in 54 holes geen enkele bogey. Uitslag

Porsius eindigde als vierde en blijft zevende op de Order of Merit. Lars Keunen, die gedeeld achtste werd, staat nog altijd vijfde. Het verschil tussen Porsius en Keunen is nog geen 1.100 euro. De top-5 promoveert naar de Challenge Tour. Over vier weken is de Alps Tour Grand Final in Italië.