Topgolf

‘Aardig resultaat’ voor Luiten in Madrid: ‘Die eagle op de laatste was lekker’

Na een veelbelovend begin werd het Spaans Open voor de Nederlandse golfers geen daverend succes. Wil Besseling leverde op de slotdag plekken in en uiteindelijk was Joost Luiten met een T20 de beste landgenoot. Een emotionele Matthieu Pavon maakte zijn opa trots met de overwinning.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op de baan van Club de Campo Villa de Madrid zag het er 36 holes lang naar uit dat in elk geval één Nederlander ging meedoen om de topnoteringen. Wil Besseling stond na achtereenvolgende rondes 64-68 (-10) tweede op één slag van de leiding en sloeg zaterdag af in de laatste flight. Zou hij de lijn van de eerste twee dagen doortrekken, dan wist de Westfries dat hij ook op de Race to Dubai een flinke sprong kon maken. Een paar toernooien voor het einde had hij vanaf de 161ste plaats immers nog wel wat werk te doen. 

Het mocht in het Madrileense weekend niet zo zijn voor Besseling, die de tweede helft van het Spaans Open heel opmerkelijk speelde met zijn oude caddie Martijn van Oosterhout. Die had in het weekend de handen vrij omdat zijn huidige werkgever Johannes Veerman de cut miste. 

Matig weekend

De kortstondige hereniging leidde niet tot iets moois. Besseling zakte na een zaterdag met vijf bogeys en vier birdies uit de top-10 en ging zondag rond in 71 slagen (par). Aan de zes plaatsen die hij dankzij zijn T35 steeg op de jaarranglijst had Wil weinig. Dat betekent dat hij in de aankomende toernooien in Sotogrande en Qatar nog moet knallen, wil hij nog in aanmerking komen voor kaartbehoud (momenteel top-116) of toch in elk geval mogen instromen in de Final Stage van Qualifying School (top-145).

De Nederlandse topgolfer Wil Besseling tijdens het Spaans Open van 2023 in Madrid
Beeld: Getty Images

Fraaie afsluiter Luiten

Joost Luiten kende wél een solide weekend en werd in de Spaanse hoofdstad – niet voor het eerst dit jaar – de beste Nederlander. De eagle op de 72ste hole was een mooie afsluiter. De zesvoudig winnaar op de Tour sloeg zijn drive op de green van de haalbare par-4 en holede vervolgens de putt van 15 meter. Daardoor sprong hij op de valreep nog zo’n vijftien plaatsen en belandde hij in de top-20. 

'Timing was er niet'

“Van tee tot green was het moeizaam deze week. De timing was er niet en dat heb je soms”, erkende Luiten na afloop. “Het korte spel en het putten waren dan wel weer goed. De eagle op de laatste was natuurlijk lekker, voor toch nog een aardig resultaat.” Luiten ligt ook nog altijd op koers om beslag te leggen op één van de tien kaarten voor de PGA Tour die aan het einde van de rit worden uitgereikt. Er komen nog een paar toernooien met veel geld én punten aan, dus het is voor de Bleiswijker zaak om het seizoen sterk af te sluiten. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Datzelfde geldt in een compleet andere context voor Daan Huizing, die een week na zijn top-10 in Schotland de cut haalde maar niet verder kwam dan de 64ste plek, en Darius van Driel na het missen van de cut. Laatstgenoemde staat as we speak nog aan de verkeerde kant van de streep met zijn 131ste plaats in de Race to Dubai. 

Pavon laat tranen de vrije loop

De Fransman Matthieu Pavon boekte in zijn 185ste toernooi op de DP World Tour zijn allereerste overwinning – en hoe. De 30-jarige golfer uit Toulouse opende de week met een 63 voor -8, behield de leiding in de rondes die volgden en ging met een bogeyvrije 64 op zondag nog eens laag. Na vorig jaar nog tweede te zijn geworden achter Jon Rahm, won Pavon nu wél. En dat meteen met een voorsprong van vier slagen. Toen het allemaal aan het bezinken was, kwamen er bij de Fransman heel wat emoties los.

Via zijn opa heeft Pavon namelijk een link met Spanje en in het bijzonder Madrid. “Hij zit daarboven en ik denk dat hij nu heel trots op me is. Een gedeelte van mijn hart ligt hier”, zei de winnaar in een hartverwarmend interview. “In de baan heb ik daar veelvuldig aan gedacht. Het was moeilijk om de tranen binnen te houden, maar nu kan ik ze allemaal laten gaan.”

Uitslag

Van Meijel in China

Op de Challenge Tour in China doet Lars van Meijel (#33) er deze week alles aan om zichzelf in een goede positie te spelen voor de Grand Final over een paar weken. Daar dwingt de top-20 promotie af naar de DP World Tour. Na 54 holes staat de Brabander T18, met nog zeker zicht op de top-10 in het Hainan Open. Van Meijel speelde met name zondag ijzersterk op de baan van Danzhou Ancient Saltern Golf Club. In zijn derde rondgang bleef hij bogeyvrij, terwijl hij wel drie birdies én een eagle liet optekenen. De slotronde in het met 500 duizend dollar gedoteerde toernooi staat komende (Nederlandse) nacht op het programma. 

Leaderboard