Topgolf

Darius van Driel herovert op indrukwekkende wijze speelrecht op DP World Tour

Darius van Driel heeft in de finale van de Qualifying School op indrukwekkende wijze speelrecht heroverd op de DP World Tour. Wil Besseling en Lars van Meijel zijn komend jaar voornamelijk aangewezen op de Challenge Tour.

Joost Luiten en Daan Huizing krijgen in het nieuwe seizoen van de DP World Tour gezelschap van landgenoot Darius van Driel. In de finale van de Qualifying School over 108 holes verdient de top-25 (plus ties) speelrecht en Van Driel eindigde met heel sterk en constant golf op de gedeelde derde plaats.

De 34-jarige golfer begon de laatste ronde op de Lakes Course van Infinitum Golf op de vierde plaats met een marge van acht slagen op plek 25. In de laatste 18 holes kwam de positie van Van Driel geen moment in gevaar en hij besloot in stijl met birdies op de laatste twee holes. Met een totaal van -23 deelt de Nederlander de derde plaats met Sebastian Friedrichsen en de jonge Belg Matthis Besard.

Veiliger

Uiteraard was Van Driel blij en opgelucht, al zegt hij de spanning vandaag niet heel erg gevoeld te hebben. "De meeste spanning was na gisteren eigenlijk weg, toen heb ik een heel goede ronde neergezet waardoor ik wist dat ik het moest kunnen halen. Daarom heb ik de laatste ronde vandaag ook net wat veiliger gespeeld. Op een gegeven moment keek ik naar het leaderboard en zag ik dat winnen ook nog kon, toen heb ik wel wat meer gas gegeven."

Mijn spel van tee tot green was deze week heel goed

"Eindigen met twee birdies was mooi en met een derde plaats ben ik natuurlijk ook heel tevreden. Mijn spel van tee tot green was deze week heel goed. De set-up van de twee banen tijdens Qualifying School is wat makkelijker dan op de DP World Tour dus met mijn goede lange spel kreeg ik heel veel kansen op birdie", aldus Van Driel, die komende week alweer in actie komt in het eerste toernooi van het nieuwe seizoen, het Joburg Open.

Categorie 18

Van Driel, die vanwege een teleurstellende 134ste plaats in de Race to Dubai de gang naar de Qualifying School moest maken, mag zich gaan opmaken voor een vijfde opeenvolgende seizoen op de DP World Tour. Dat is heel mooi, maar de realiteit is wel dat hij terugvalt van categorie 10 dit seizoen naar categorie 18. Een Rolex Series toernooi als de Dubai Desert Classic met heel veel punten en prijzengeld zal hij in het nieuwe seizoen niet kunnen spelen. Dat is jammer, maar het belangrijkste is natuurlijk dat de golfer uit Den Haag hoe dan ook verzekerd is van een groot aantal starts op het hoogste niveau.

Van Meijel

Dat geldt helaas niet voor Wil Besseling en Lars van Meijel. Voor dat tweetal was de opdracht bij de start van de laatste ronde duidelijk: alleen een heel lage score zou nog kans geven op het veroveren van een kaart voor de DP World Tour. Dat zat er voor beide mannen eigenlijk geen moment in. Van Meijel speelde wel een degelijke ronde in 70 (-1) slagen maar kwam met een totaal van -8 niet verder dan de 53ste plaats. De 29-jarige Brabander speelde de laatste vijf ronden prima golf, steeds onder par, maar de opgelopen schade in de eerste ronde, een 77 (+6), wist hij niet meer te repareren.

Besseling

Wil Besseling begon de laatste ronde van de marathon net als Van Meijel op hole 10. Na een start met bogey, par, dubbel-bogey kon alleen een wonder de 37-jarige golfer nog redden. Met bogeys op hole 16 en 17 viel het doek definitief. De vijf birdies op de resterende foutloze tien holes waren een erg schrale troost voor Besseling, die een grote stap terugzet in zijn carrière.

Vorig jaar eindigde de Noord-Hollander heel knap op plek 74 in de Race to Dubai, dit jaar kwam hij niet verder dan de 141ste plaats. Nu de missie om via de Qualifying School een kaart te veroveren is mislukt, zakt Besseling op de DP World Tour qua status terug naar categorie 20.

'Kleintjes'

Van Meijel, die als 35ste eindigde op de Road to Mallorca, de jaarranglijst van de Challenge Tour, komt in dezelfde categorie. Dat betekent in het nieuwe seizoen van de DP World Tour speelrecht in een heel gering aantal toernooien en uiteraard alleen de ‘kleintjes’. Kijkend naar de drie toernooien van de DP World Tour die komende weken in Zuid-Afrika zijn, zou het tweetal afgaand op de Entry List van vorig jaar alleen in het Joburg Open spelen.

Van Meijel staat overigens op de Entry List van het Australian PGA Championship dat volgende week donderdag in Brisbane begint. Maar of hij de lange reis gaat maken is nog onbekend. Voor Besseling en Van Meijel zal het in 2024 sowieso voornamelijk Challenge Tour zijn, tenzij ze een topprestatie behalen in hun beperkte kansen op de DP World Tour.

Bekende namen

In totaal veroverden 33 spelers een kaart voor de DP World Tour, twaalf spelers eindigden op de gedeelde 22ste plaats. Bekende namen onder die 33 gelukkigen: Kristoffer Broberg (winnaar KLM Open 2021), Renato Paratore, Darren Fichardt, Kiradech Aphibarnrat en Tom Lewis. De finale van de Qualifying School is gewonnen door de Duitser Freddy Schott met een prachtige score van -27.