Nieuws

Executie tijdens Tweede Wereldoorlog vond plaats op Golfclub Hoge Kleij

Op Golfclub Hoge Kleij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 77 Sovjet-krijsgevangenen doodgeschoten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De voorzitter van de golfclub is 'verbaasd en geschokt' door de ontdekking.
Beeld: Hole 18 Golffotografie

Beeld: Hole 18 Golffotografie

In april 1942 bestond Hoge Kleij nog niet. Het was destijds een heide- en bosgebied. Er werd lange tijd gedacht dat de executie toen plaatsvond op het Untermenschenfriedhof, bij het voormalige concentratiekamp op de grens van Amersfoort en Leusden. Dat is honderden meters verwijderd van de golfbaan. Volgens onderzoekers van Kamp Amersfoort blijkt dat ‘onomstotelijk’ niet het geval, meldt Trouw.

Het is aanleiding ons te beraden over hoe we hier op een respectvolle manier mee omgaan

De massagraven blijken in de buurt van hole 9 te zijn geweest. Hoge Kleij-voorzitter Ivo Heukensfeldt Jansen: "Als naaste buur van Kamp Amersfoort realiseren wij ons uiteraard dat onze golfbaan op een bijzondere locatie ligt”, vertelt hij aan de krant. “Sinds de oprichting van onze golfvereniging zijn wij er altijd van uitgegaan dat er zich op het golfterrein geen massagraven meer bevonden. Zo is dat ook altijd verteld. Dat er door onderzoek nieuwe historische feiten aan het licht zijn gekomen is voor ons natuurlijk aanleiding ons te beraden over hoe we hier op een respectvolle manier mee omgaan."

Op een na grootste executie in Nederland

Het doodschieten van de 77 krijgsgevangenen uit Kazachstan en Oezbekistan is de op een na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zijn rondom Kamp Amersfoort, een concentratiekamp vanaf augustus 1941, tientallen (massa)graven blootgelegd. Als daarbij werd vermoed dat het om slachtoffers uit de Sovjet-Unie ging, werden zij herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

De directie van Kamp Amersfoort is in gesprek met diverse betrokkenen over de vraag welke consequenties de ontdekking van de executieplek moet hebben. Onder meer de gemeenten Amersfoort en Leusden, Golfclub Hoge Kleij en de stichting Sovjet Ereveld zijn uitgenodigd voor overleg.