Equipment

Nieuw op de markt in de maand februari

Wat werd er in februari aan golfequipment gelanceerd? In de maandelijkse rubriek 'Nieuw op de markt' zetten we het voor je op een rijtje!
Beeld: Puma Golf

Beeld: Puma Golf

FootJoy Fuel Sport golfschoenen

De succesvolle Fuel, de schoen waarmee FootJoy (net als met de Flex) de wat meer hippe en eigentijdse kant opzoekt, krijgt een upgrade met een een lichtere en meer ademende versie: Fuel Sport. 

FootJoy heeft nog meer schoenennieuws, want de Traditions is nu ook verkrijgbaar zonder spikes.

footjoy traditions
Beeld: FootJoy

En dan nog dit: voor de liefhebber van klassieke golfschoenen is de Premiere Series (de meest gedragen FootJoy-schoen op de tour) nu ook verkrijgbaar in zwart en/of wit.  

Prijs
Fuel Sport
Heren: € 179
Dames: € 169

Traditions Spikeless
Heren: € 149
Dames: € 149

Premiere Series Packard & Field : € 239
footjoy.de

TaylorMade Hi-Toe 3 Chrome wedges

TaylorMade komt met een toevoeging voor de Hi-Toe 3 wedges. De clubs voor het korte spel - die eerder al in Brushed Copper te koop waren - zijn nu ook in een chroom finish verkrijgbaar. 

Deze Hi-Toe wedges hebben een groter slagvlak in de teen en door het extra gewicht ligt het zwaartepunt meer in het midden wat zorgt voor meer consistentie in spin en vertrekhoek. Sommige golfers vinden het geen gezicht, die groeven over het hele clubblad, andere golfers geeft het juist meer vertrouwen. De wedges zijn verkrijgbaar in verschillende loft en bounce opties (standard, low, high).  

Prijs
€ 189
taylormadegolf.com

EVNRoll V-Series putters

Het bij het grote publiek minder bekende puttermerk Evnroll, dat is opgericht door Guerin Rife (de man die de cavity mallet uitvond en succes had met Rife putters), komt voor 2023 met een nieuwe putterlijn: V-Series. Die V staat voor 'versatile', want deze veelzijdige putters zijn helemaal naar wens en je puttingstroke af te stellen. Golfers kunnen naast verschillende hosels voor variatie in gewichtsverdeling de swing weight aanpassen met behulp van verwisselbare gewichtjes in de zool.

Natuurlijk hebben alle EVNRoll putters de bekende 'Sweet Face Technology'. Deze speciale groeven zorgen ervoor dat putts die je raakt op de teen of de hiel minder afstand en richting verliezen. 

Prijs
Vanaf € 515 
evnroll.com

Kijk voor het materiaal in deze rubriek in jouw lokale golfshop op de golfbaan of op JumboGolf.com.

PUMA GOLF X Arnold Palmer Collection

Traditioneel lanceert Puma in de week van de Arnold Palmer Invitational een lijn ter ere van de 'The King'. Zoals elk jaar zijn er kleding, schoeisel en accessoires met de iconische gekleurde paraplu.

"Het doel was om items te creëren die de essentie van het leven van Mr. Palmer, zowel op als naast de golfbaan, belichaamt", aldus Puma.  

Prijs
AP Cloudspun Palmer’s Place Polo (€ 94,95 )
AP MATTR Dunes Polo (€ 94,95)
AP MATTR Sixty-Two Polo  (€ 89,95)
Latrobe Short (€ 99,95)
Palmer P Cap (€ 39,95)

eu.puma.com

PUMA Golf Ignite Elevate schoenen

Met de nieuwe Elevate breidt Puma de Ignite schoenenlijn uit. Om de golfschoen zo comfortabel en functioneel mogelijk te maken gebruikt het merk schuim in de middenzool. Deze Ignite Foam zorgt niet alleen voor demping tijdens de ronde, maar geeft ook energie terug aan je voeten. Het bovenwerk is waterproof dankzij een TPU-laag. De schoenen zijn verkrijgbaar in vier verschillende kleuren, in het DISC-sluiting-model in drie kleuren.  

Prijs
€ 154,95
€ 159,95 (DISC)
eu.puma.com

GS3 USGA golfbal 

Als laatste in dit maandelijkse overzicht deze bijzondere bal van de USGA, die helaas niet in de winkel te koop is maar wel aandacht verdient. De GS3 - die ons een beetje doet denken aan Star Wars -  is een heel speciale, want deze bal kan alles. Greenkeepers kunnen de snelheid, hardheid, gladheid  en de betrouwbaarheid van de rol ermee meten. De oplaadbare 'smart ball', die dezelfde afmetingen heeft als een normale golfbal, gaat de USGA ook gebruiken tijdens metingen op de verschillende kampioenschappen, bijvoorbeeld het US Open en het US Amateur.   

Update: navraag leert ons dat de speciale bal via de USGA wel te koop is, voor $2750.

Meer weten?
Kijk op usga.com.

Materiaalvraag van de maand

'Natuurlijk worden alle bekende merken behandeld, dat is mij duidelijk, maar waarom horen we nooit iets over de betere clubfittersmerken? Voorheen was er Snake Eyes, dit werd heel goed verkocht en was echt goed materiaal. Nu Tom Wishon, een echte golfgoeroe met fantastische golfspullen helemaal naar wens aan te passen en tenminste nog enigszins betaalbaar. Ze hebben veel nieuws, eigen clubhoofden, eigen shafts, grips, noem maar op. Wellicht leuk om hier ook een aandacht aan te besteden en tegenover wat bekende merken te zetten. Wellicht krijg je verrassende resultaten!' - Helgo Beurkens Schoonebeek via sietse@golf.nl

Wishon en andere ‘custom clubfitting/clubbuilders’ merken maken inderdaad prachtige materialen. Ook de no-nonsense filosofie achter dit materiaal spreekt mij erg aan, want dat is soms ver te zoeken bij de grote merken die (onder druk van de marketingafdeling) elk jaar weer claimen dat deze clubs toch echt weer een paar meter vliegen. Toch blijven deze custom-made merken een zeer klein deel van de markt vertegenwoordigen, en dat is ook niet gek omdat er maar een handvol Nederlandse clubfitters zijn die met deze merken werken. Elke golfer met een launch monitor kan zichzelf een clubfitter noemen, maar er zijn niet veel fitters en vakmensen die ook echt clubs bouwen met materiaal van met KZGWishon of Miura.

Een korte lijst van Nederlandse clubfitters die ook clubs bouwen met clubfittingmerken:

Suggesties voor aanvullingen kunnen naar sietse@golf.nl

P.S. Over goede marketing gesproken, bekijk eens deze YouTube serie die Titleist heeft gemaakt over de zoektocht naar nog meer snelheid in hun TSR drivers.


Er wordt veel gehamerd op clubfitting. Tegelijk zijn er tal van sites waar je (gebruikte) clubs kunt kopen, dus zonder fitting. Wat vinden jullie van het ongezien en ongetest kopen van clubs? - Jaap de Vries via sietse@golf.nl

Dat is inderdaad onverstandig en daarom zie je in elk equipmentstuk op GOLF.NL bijna altijd het credo 'laat je fitten'. Niet in de laatste plaats omdat er vaak flinke bedragen afgerekend moeten worden als je nieuw (of gebruikt) golfmateriaal aanschaft. Je koopt ook geen auto zonder testrit, toch? Dat gezegd hebbende: als je precies weet wat je nodig hebt aan specificaties (lengte, gewicht, shaft, gripsize etc.), je niet je eerste set koopt en je swing tussentijds niet heel erg is veranderd (bijvoorbeeld omdat je niet zo snel meer swingt) kan het prima, maar een goede fitting is nog altijd beter. Zoals al eerder in deze rubriek aangegeven, kan je een fitting het beste beschouwen als een golfles, waarin je leert waarom de bal doet wat hij doet en wat de invloed van het materiaal is. Daar word je alleen maar wijzer van.

Lees meer over
Equipment