Topgolf

DJ zwicht toch voor de Saudi miljoenen

Het deelnemersveld voor het eerste toernooi van de controversiƫle LIV Golf Invitational Series is bekendgemaakt. Opvallendste naam: Dustin Johnson. Niet op de lijst: Phil Mickelson. Maar er is nog een plekje open...
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Wie gaan er spelen in het eerste toernooi van de door Saoedi-Arabië gefinancierde LIV Series? Er is maanden over gespeculeerd, nu is de inschrijflijst eindelijk gepubliceerd. Dat Ian Poulter, Louis Oosthuizen, Sergio Garcia, Lee Westwood, Martin Kaymer en Graeme McDowell op de lijst prijken komt niet als een verrassing, hun namen circuleerden al lange tijd. Opmerkelijk is wel dat ook voormalig nummer 1 van de wereld Dustin Johnson zich heeft ingeschreven. De tweevoudig majorwinnaar zei in februari nog dat hij “fully committed” was aan de PGA Tour. Nu is DJ, de huidige nummer 13 op de wereldranglijst, toch gezwicht voor het grote geld. Van 9 t/m 11 juni wordt er op de Centurion Club bij Londen gespeeld om een prijzenpot van 25 miljoen dollar. Er doen 48 spelers mee en er is geen cut. De winnaar ontvangt vier miljoen, wie als laatste eindigt incasseert nog altijd 120.000 dollar. Het is meer dan aannemelijk dat een wereldtopper als Johnson ook een enorm tekengeld heeft gekregen. De manager van de 37-jarige Amerikaan, in 2020 winnaar van de FedEx Cup met een bonus van vijftien miljoen dollar, kwam met een verklaring. “Dustin heeft de afgelopen twee jaar veel nagedacht en besloten dat (een overstap) in het belang van hem en zijn familie is.”

Wat doet Phil?

 

Phil Mickelson staat niet op de startlijst, maar dat kan nog veranderen. Er zijn nu 42 namen bekend, van de zes resterende plekken gaan er vijf naar spelers die deze week een toernooi van de Asian Tour spelen in Engeland. Gaat het laatste startbewijs dan naar de veelbesproken Mickelson? De zesvoudig majorwinnaar beschuldigde de PGA Tour eerder van hebzucht, sprak onverbloemd zijn steun uit voor de LIV Series en noemde vervolgens in een telefoongesprek met journalist Alan Shipnuck de Saoedische investeerders ““scary motherfuckers" met een verschrikkelijke reputatie op het gebied van mensenrechten. Al weken horen of zien we niets van Mickelson, het zou een publicitaire stunt van jewelste zijn als hij volgende week in Londen komt opdagen.

 

Sancties

 

De PGA Tour (en vermoedelijk geldt hetzelfde voor de DP World Tour) heeft zijn spelers geen vrijstelling gegeven om deel te nemen aan toernooien van het concurrerende circuit. De leiding van de PGA Tour heeft nog niet gereageerd op de inschrijflijst en de mogelijke gevolgen, waarschijnlijk zal dat pas gebeuren als de spelers op 9 juni op Centurion daadwerkelijk hebben afgeslagen. De kans is heel groot dat de PGA Tour de golfers die spelen in een toernooi van de LIV Series gaat schorsen of zelfs volledig verbannen van het circuit. Rechtszaken lijken dan onvermijdelijk. Interessant is ook wat de organisatoren van de vier majors gaan doen. De eerstvolgende major, het US Open van half juni, wordt georganiseerd door de USGA, de Amerikaanse golfbond. Gaat de USGA ook met sancties komen? 

 

225 miljoen dollar 

 

Gevolgen voor de sponsoring van de spelers zijn er al wel. UPS heeft de banden verbroken met Lee Westwood en Louis Oosthuizen. RBC stopt met de sponsoring van Dustin Johnson. In de week van het LIV-toernooi op Centurion wordt uitgerekend het RBC Canadian Open gespeeld op de PGA Tour. Het tweede toernooi van de LIV Series wordt gespeeld in Portland, van 30 juni t/m 2 juli. In totaal staan er dit jaar acht toernooien op het schema met in totaal 225 miljoen dollar prijzengeld. De eerste zeven hebben een prijzenpot van 25 miljoen dollar, bij het afsluitende Team Championship (27-30 Oktober op Trump National in Miami) wordt zelfs vijftig miljoen verdeeld. 

 

Deze spelers hebben zich ingeschreven:

 

Oliver Bekker, South Africa

Richard Bland, England

Laurie Canter, England

Ratchanon Chantananuwat (amateur), Thailand

Hennie Du Plessis, South Africa

Oliver Fisher, England

Sergio Garcia, Spain

Talor Gooch, USA

Branden Grace, South Africa

Justin Harding, South Africa

Sam Horsfield, England

Dustin Johnson, USA

Matt Jones, Australia

Sadom Kaewkanjana, Thailand

Martin Kaymer, Germany

Phachara Khongwatmai, Thailand

Sihwan Kim, USA

Ryosuke Kinoshita, Japan

Chase Koepka, USA

Jinichiro Kozuma, Japan

Pablo Larrazabal, Spain

Graeme McDowell, Northern Ireland

Jediah Morgan, Australia

Kevin Na, USA

Shaun Norris, South Africa

Andy Ogletree, USA

Louis Oosthuizen, South Africa

Wade Ormsby, Australia

Adrian Otaegui, Spain

Turk Pettit, USA

James Piot (amateur), USA

Ian Poulter, England

David Puig (amateur), Spain

JC Ritchie, South Africa

Charl Schwartzel, South Africa

Hudson Swafford, USA

Hideto Tanihara, Japan

Peter Uihlein, USA

Scott Vincent, Zimbabwe

Lee Westwood, England

Bernd Wiesberger, Austria

Blake Windred, Australia

 

Lees meer over
Topgolf European Tour PGA Tour