Big Green Egg Open

Winnaar Nordqvist lost verwachtingen in

Een mooiere winnaar van de tweede editie van het Big Green Egg Open was nauwelijks denkbaar. Makkelijk ging het bepaald niet, maar Anna Nordqvist viel op de Rosendaelsche Golfclub terug op haar ervaring toen het erop aankwam. Met één slag voorsprong pakte ze de titel. Zhen Bontan werd met een achtste plaats heel knap de beste Nederlandse.
Beeld: ApproachTheGreen

Beeld: ApproachTheGreen

Haar laatste overwinning was de triomf in het AIG Women’s Open in 2021, de derde majorzege uit haar carrière. Deze mag dan iets minder prestigieus zijn, maar heeft wel degelijk veel waarde voor de 35-jarige Zweedse. Nordqvist was naar het toernooi ‘gehaald’ om ook een rol als ambassadeur voor vrouwengolf te vervullen. Dat deed ze de hele week met verve.

Op de golfbaan was haar spel op de eerste dag nog een beetje stroef, zo zei ze, en ook vandaag ging het niet van een leien dakje. Maar toen de spanning opliep, bleef Nordqvist toch de koelste. Na een birdie op hole 17 kwam ze weer een slag los van het veld. De Oostenrijkse Sarah Schober maakte op 18 niet de birdie, waardoor Nordqvist op de laatste hole genoeg had aan een par. Die kans liet ze niet lopen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

Vertrouwen

“Het voelt heel goed om hier te winnen”, zei Nordqvist na afloop. “Dat geeft altijd veel vertrouwen. Ik wist wel dat ik de hoogstgeplaatste speler was, maar ik had al een paar weken geen clubs aangeraakt. Dus dan is het afwachten. Ik denk ik zaterdag mijn beste dag had. Toen stond ik zes slagen achter aan het begin van de ronde en aan het einde één voor op de rest. Vandaag verloor ik ook af en toe het momentum. Gelukkig was het terug toen het echt nodig was. Ik wist dat die laatste putt er één voor de overwinning was.”

Motiveren

Nordqvist speelde in het weekeinde samen met het jonge talent Sofie Nooij (14), dat meedeed aan de Players Experience. Nooij, die de bal verder sloeg dan menig tourspeelster, maakte indruk op de Zweedse. Nordqvist: “Ze deed me denken aan hoe ik zelf was op 14-jarige leeftijd. We konden elkaar in de ronde motiveren en dat maakte het extra leuk.”

Sophie Nooij en Anna Nordqvist

Nederlanders

Net als vorig jaar eindigde de beste Nederlandse in de top-10. Die eer was weggelegd voor Zhen Bontan, die eigenlijk een niveau lager speelt maar voor het toernooi in eigen land een invitatie kreeg. Daar maakte ze optimaal gebruik van. Bontan ging in de week steeds beter spelen en bewaarde het beste voor het laatst. Haar ronde in 68 slagen (-4) was zelfs de op een na beste van de dag. “Ik maakte het mezelf vandaag soms een beetje lastig, maar redde met een paar mooie up and downs mijn score.”

De achtste plaats was de hoogste klassering ooit voor Bontan (foto onder) op de Ladies European Tour, het podium waarop ze volgend seizoen vaker wil acteren. “Het is mooi om zo te eindigen, maar ook een momentopname. Ik moet toe naar een constant niveau. Dat neemt niet weg dat dit een goede opsteker is natuurlijk. Een bevestiging dat ik op de goede weg ben.”

Zhen Bontan


Voor de 24-jarige professional was er nog meer reden tot juichen. Samen met de pas 11-jarige Angelina Garnaat won ze ook het teamklassement in de Players Experience.

Goede week

Ook Mayka Hoogeboom kon terugkijken op een mooie week. Voor de amateur uit Voorschoten was het haar eerste toernooi op de Ladies European Tour. Halverwege het toernooi stond ze in de top 5, maar die positie kon ze op de laatste twee dagen niet vasthouden. Met een 23ste plaats mocht ze niettemin heel tevreden zijn. “Het was een goede week. Ik had voorzichtig na zaterdag de doelstelling om in de top 15 te eindigen, maar ik ben ook hartstikke blij met dit resultaat in mijn eerste toernooi. Op de eerste twee dagen was mijn putten heel goed. Je ziet dan wel dat dit een heel belangrijk onderdeel is. Daarmee maak je birdies.”

Genieten

Voor Pasqualle Coffa eindigde het Big Green Egg Open in een lichte teleurstelling. Niemand wil op de eerste dag van het toernooi zijn beste ronde spelen. Coffa deed het. Van de top 5 naar de 31ste plaats. “Dat zorgt wel voor mixed feelings. Ik ben blij hoe ik steeds maar weer op de tweede negen goed terugkwam, maar het tunen van mijn swing is nog niet afgerond. Dat ging alleen goed op de eerste dag, daarna kreeg ik het niet echt meer op orde. Maar met het publiek langs de kant was het toch wel genieten.”

Romy Meekers, de vierde Nederlander die zich plaatste voor het weekeinde, eindigde als 52ste.

Eindstand

Lees meer over
Topgolf