Nieuws

'Wat als mijn bal door een andere bal in de hole wordt getikt?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. De eerste aflevering komen de vlag aan bod, matchplay en een bal die door een andere bal in de hole terechtkomt.

Sophia: "Tegenwoordig heb je de keuze of de vlag wel of niet in de hole laat staan bij het putten. Nadat je uitgeholed hebt, zie je nu vaker dat de speler de vlag eruit haalt en dat de bal mee eruit komt. Breng je de bal dan niet terug in het spel? Ik zie dit de profspelers/caddies nooit doen."

De bal is uitgeholed als deze, na een slag, tot stilstand is gekomen in de hole en de bal volledig onder de rand van de hole is. De hole is dan uitgespeeld en het maakt voor de score niet uit hoe de bal vervolgens uit de hole wordt gehaald, met de hand, door het uitnemen van de vlaggenstok of op een andere manier. Alleen als de bal zelf uit de hole de komt (bijvoorbeeld rolt of stuitert) is deze nog in het spel; de bal is dan immers niet uitgeholed (zie ook de definitie van uitgeholed en Regel 6.5 en 3.3c). Overigens is er maar één goede manier om een uitgeholede bal te pakken: met de hand!

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Han (clubreferee): "Nu de voorjaarscompetitie begint hierbij mijn vraag over de golfregels. De wedstrijdvorm is matchplay. De bal van de speler ligt ergens onder een grote struik. De spelers zoeken samen met enkele toeschouwers en de clubreferee de bal. De clubreferee vindt 'm. Dat vindt de tegenstander niet fijn. Die stelt dat de clubreferee zich zoveel mogelijk afzijdig moet houden en dat hij daarom niet mocht meezoeken. Is dat juist?"

Een (club)referee is er om de spelers te helpen. Wanneer er gezocht wordt naar een bal mag een referee ook helpen om de bal te vinden. Alleen wanneer de speler van wie de bal is die wordt gezocht vraagt om niet te zoeken zal een referee (maar ook de toeschouwers) behoren niet (meer) naar de bal te zoeken. Bij matchplay moet een (club)referee, als deze niet is toegewezen aan een specifieke match, zich wel zoveel mogelijk afzijdig houden van regelsituaties. Het helpen zoeken van een bal valt hier niet onder. Zie ook Commissie Procedures hoofdstuk 6C(1) voor meer informatie over de taken en bevoegdheden van een referee bij matchplay.

Joel: "Laatst sloeg mijn maat de bal dicht bij de hole. Mijn bal belandde in de buurt, tikte zijn bal net hard genoeg om die in de hole te laten rollen en hij claimde een birdie. Ergens leek dat me redelijk maar iemand anders wees ons erop dat de bal teruggelegd diende te worden. Aangezien hij dat ook niet zeker wist, bleef dat in het midden hangen. Wat zijn de regels?"

Als een stilliggende bal wordt bewogen door een andere bal in beweging, moet de bewogen bal worden teruggeplaatst. Een bal die stilligt op de green en door een ander bal in de hole wordt getikt is dus niet uitgeholed maar moet worden teruggeplaatst op de plek waar de bal lag. Dit is beschreven in Regel 9.6. (In deze situatie (bij strokeplay) is ook Regel 11.1 van belang. Wanneer de bal van de speler gespeeld is vanaf de green en de stilliggende bal van de medespeler op de green raakt, krijgt de speler 2 strafslagen. Zie uitzondering bij Regel 11.1a.)

Andries: "Mag bij matchplay bij het putten vanaf de green mijn bal de bal van mijn tegenstander die ook op de green ligt raken?"

Bij matchplay volgt er geen straf wanneer de stilliggende bal van de tegenstander op de green wordt geraakt door de bal van de speler na een slag op de green. Dit is beschreven in Regel 11.1. De verwarring komt waarschijnlijk door een verschil in de toepassing van deze regel bij strokeplay en matchplay. Bij strokeplay krijgt de speler 2 strafslagen (zie uitzondering bij Regel 11.1a), bij matchplay volgt geen straf.

 

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman, voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF. Er zijn héél veel regelvragen binnengekomen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek. 

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

Lees meer over
Golfregels