Topgolf

Broberg wint 101ste editie Dutch Open

Kristoffer Broberg heeft op Bernardus Golf het 101ste Dutch Open op zijn naam geschreven. Van zijn voorsprong van acht slagen bleven er aan het einde van de rit nog drie over, maar wat werd het nog even spannend. Darius van Driel boekte met een gedeelde vierde plek eveneens een prachtig resultaat.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het werd op een zonnig Bernardus dan tóch nog billenknijpen voor Kristoffer Broberg. Slag voor slag kropen Matthias Schmid en Alejandro Cañizares dichter naar de Zweed bovenaan het leaderboard toe. Met nog zeven holes te spelen had Schmid de voorsprong van acht slagen die de Zweed bezat gehalveerd en een hole later was het verschil nog maar twee. Broberg maakte namelijk een potje van hole 12, toch de makkelijkste van de baan deze week. Dankzij een wonderbaarlijke chip-in kwam hij weg met bogey, waarna Schmid op 13 zijn eigen ruiten ingooide met een waterbal. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Met de schrik vrij

En toch was de buit nog altijd niet binnen voor Broberg, die vervolgens zelf zijn drive op 14 niet droog wist te houden en terugviel naar -22. Even later kwam Cañizares ook nog eens naar -20, maar de Zweedse leider kwam met de schrik vrij. Na een lange droogte van 2135 dagen was het wachten op zijn tweede overwinning op de European Tour dan eindelijk voorbij. En dat betekende veel voor hem, want in het interview na afloop hield hij het niet droog. Na die zege in China volgden namelijk jaren van blessureleed. 'Six years of hell', zo beschreef een geëmotioneerde Broberg die periode zelf.

Uiteindelijk bedroeg de marge drie slagen ten opzichte van Schmid. Met het binnenhalen van de titel trad Broberg in de voetsporen van een bekende landgenoot, Peter Hanson. In 100 voorgaande edities was die negen jaar geleden de eerste en enige winnaar van het Dutch Open, tot nu.

Foutloze Van Driel vierde

Achter de drie mannen die om de overwinning streden, bleef Darius van Driel de hele dag zijn eigen solide spel spelen. Gesteund door een grote schare fans die hem door Bernardus volgde, stelde de Leidschendammer de gedeeld vierde plaats in het klassement veilig. Dat deed de man die volgende week in het huwelijksbootje stapt met een foutloze slotronde van 69 (-3), al lagen er onderweg zelfs nog meer kansen. Hoe dan ook zet Van Driel met deze topprestatie een nieuwe belangrijke stap naar behoud van zijn speelrecht op de European Tour.

“Aan het begin van de week zei ik dat ik met een top-10 tevreden zou zijn. Als je dan vierde wordt is dat zéker goed. Het was vandaag weer heel solide, ik maakte eigenlijk geen fouten. Helaas gingen een aantal putts er net niet in, dat knaagt nog wel soms.” Van Driel werd bij het betreden van de achttiende green getrakteerd op een heldenontvangst. “Dat gevoel is niet te beschrijven.” Bekijk de hele reactie hieronder!

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Andere Nederlanders

Sven Maurits was de tweede Nederlander in de einduitslag, hij finishte op -8 keurig in de top-30. Rowin Caron en Philip Bootsma kwamen uit op -6, Mike Toorop op -4. Lars van Meijel klom nog wat naar -3, terwijl Daan Huizing (level par), amateur Nordin van Tilburg (+2) en Koen Kouwenaar (+9) mindere laatste dagen hadden.

Leaderboard

Lees meer over
European Tour Topgolf